Ιούλ 272014
 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ -ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΞΕ!!!-4

( ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ )

………………………………………………………………………………………

Η ΤΕΧΝΙΚΟΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Του .Θ.Π. ΤΑΣΙΟΥ. Καθηγητή Πολυτεχνείου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30-1-2003

Κοσμοθεωρητική στάση

α) Οι Έλληνες είχαν θεό μηχανικό -τον Ήφαιστο. Άρα είχαν εξαιρετικά υψηλή αντίληψη για την τεχνολογία. Άλλωστε (για να μην υπάρξει η αμφιβολία ως προς την αμφίδρομη σχέση θεού-ανθρώπου εν προκειμένω) ιδού ότι ο Ήφαιστος πέφτει απ’ τον Όλυμπο και ζει εννέα χρόνια στη γη, δουλεύοντας μεταλλικά τεχνήματα (Ιλιάς, Σ 400).
β) Οι Έλληνες είχαν συναίσθηση του sine qua non ρόλου της τεχνολογίας για τον άνθρωπο. Στον προμηθεϊκό μύθο (Πλάτωνος, Πρωταγόρας, § 321 c) αναγνωρίζεται η εν προκειμένω αποτυχία της πρώτης δημιουργίας, και προσφέρεται ως διορθωτική πράξη η προς τον άνθρωπο δωρεά της «εντέχνου σοφίας»!
γ) Οι Έλληνες δεν περιορίζονταν στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και εργαλείων μόνον, αλλά οραματίζονταν την επέκταση του σχεδιασμού των τεχνημάτων αυτών ώστε να γίνουν αυτόματα και ρομπότ: οι αυτόματοι τρίποδες στον Όλυμπο (Ιλιάς, Σ 373-378) έτρεχαν στη συγκέντρωση των θεών από μόνοι τους κι επέστρεφαν πάλι μόνοι τους. Το ίδιο και το περίτεχνο άρμα της Ήρας περνάει τις «πύλες του ουρανού αυτομάτως ανοιγόμενες,» (Ιλιάς, Σ 749).
Αλλά και ρομποτικές αναπηρικές στηρίζεις κατασκευάζει ο (χωλός) Ήφαιστος -«υπηρέτριες από χρυσάφι, όμοιες με ζωντανά κορίτσια, με μυαλό, λαλιά και δύναμη» (Ιλιάς, Σ 417-420) για να τον υποβαστάζουν! Όπως άλλωστε κι ο Δαίδαλος είχε κατασκευάσει «την κινούμενην ξύλινην Αφροδίτην, εγχέαντ’ άργυρον χυτόν» (δηλαδή υδράργυρον) [Αριστοτέλους, Περί Ψυχής, 6041), 18-20].
Από το πλήθος των αρχαίων μυθικών αυτομάτων και ρομπότ, ας κλείσουμε αυτήν την αναφορά, υπενθυμίζοντας κατ το ρομπότ-γίγαντα Τάλω: έναν άτρωτο μπρούντζινο . φρουρό, που δρασκέλιζε την Κρήτη κι έριχνε βράχους στα ξένα πλοία που τολμούσαν να πλησιάσουν (Απολλ. Ροδ., Αργον., 1638-1639).
Φαίνεται λοιπόν πως έχουμε το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι, ήδη απ’ τις απαρχές του, ένας λαός με τέτοιες μυθοθρησκευτικές πεποιθήσεις, διέθετε ήδη μια τεχνολογία αναπτυγμένη και (το κυριότερο) μιαν υψηλή αξιακή αντίληψη για την τεχνολογία.
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα του μυκηναϊκού πολιτισμού. θέλω δηλαδή να πω ότι ήταν τόσο σημαντική η θέση της τεχνολογίας στις μυκηναϊκές πόλεις, ώστε μόνον μια (ακόμη παλαιότερη) τεχνικοφιλία από τα βάθη των αιώνων θα μπορούσε να τη δικαιολογήσει:
— Η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν ακόμη 1.500 χρόνια για να ξαναπετύχει διάμετρο θόλου κάτι λιγότερο από είκοσι μέτρα (θησαυρός του Ατρέως, 13ος αιώνας π.Χ.).
— Η αποξήρανση της τεράστιας λίμνης της Κωπαΐδας (13ος-14ος αιώνας π.Χ.), με διώρυγες 25 χιλιομέτρων, πλήθος αναχωμάτων και με την απαιτούμενη «καλλιέργεια» των καταβόθρων, αποδείκνυε μεγάλες ικανότητες υδραυλικής μηχανικής -οι οποίες θα χρειάζονταν άλλα 1.000 χρόνια για να ξαναποκτηθούν (γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.).
Έτσι, νομίζω ότι ενδυναμώνεται το βασικό μας συμπέρασμα ότι τα ελληνικά φύλα εμφορούνταν από μια θεμελιώδη κλίση προς την τεχνολογία -ήδη από την αυγή της προϊστορίας.

………………………………………………………………………………………..

2013-04-13_195446

( ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ )

………………………..

Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΤΡΕΩΣ

( ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΤΡΕΩΣ )

……………………………………………..

image_7759

( ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ… http://paskelarcomei.blogspot.gr/2013/12/blog-post_8413.html ) 

  No Responses to “Η ΤΕΧΝΙΚΟΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΛΑΤΩΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟΤΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ . ΑΝ ΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΤΡΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΟΥ , ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΟΠΩΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΣ , ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΚΤΑΒΑ . ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΚΤΩ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΛΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ , ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ – ΟΚΤΑΒΑ . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΤΡΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΗΧΕΙΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ
    ΓΝΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ .
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ .

...