Γκρεμίζεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο – «Ξεπούλημα» τραπεζικών μετοχών

ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά στα 17 δισ. ευρώ οι απώλειες από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μετά και την σημερινή πτώση – Την μισή τους αξία έχουν χάσει οι τράπεζες

Γκρεμίζεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο – «Ξεπούλημα» τραπεζικών μετοχών

Μια από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του βίωσε στο άνοιγμα το ΧΑ καθώς οι απώλειες έφτασαν έως και το 14% ενώ οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν στο άνοιγμα να υποχωρούν ακόμη και κατά 30%. Η ελληνική αγορά ακολουθεί το δραματικό sell-off που ταρακουνά τις διεθνείς αγορές. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, η πτώση περιορίστηκε στο 9% για τον Γενικό Δείκτη και στο 13% για τον τραπεζικό, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.

Το sell-off στην Wall Street την Παρασκευή, το σημερινό ξεπούλημα στην Ασία που έδωσε σήμα για νέα βουτιά στην Ευρώπη και η βύθιση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% ήταν επόμενο να μην αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά. Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο “άγνωστο”, δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτής της κρίσης.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 11% λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, φλερτάροντας επικίνδυνα με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Σε ελεύθερη πτώση και ο τραπεζικός δείκτης μετά το κραχ της Παρασκευής, καθώς οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βυθίζονται. Η Eurobank βρίσκεται στο -15%, η Πειραιώς στο -17%, η Εθνική Τράπεζα στο -20% και η Alpha Bank στο -18%

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα είναι επίσης αποκαρδιωτική. Έτσι, η ΔΕΗ βρίσκεται στο -20%, η Ελλάκτωρ στο -16%, η Αβαξ στο -20% και η ΓΕΚ Τέρνα στο -23%.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από το ξεκίνημα του βίαιου sell-off στις 24 Φεβρουαρίου που προκάλεσε η εξάπλωση του νέου ιού στην Ιταλία, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που αγγίζει το 46%, ενώ πάνω από 17 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Aπογοητευτική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 6,23%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 5,80% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 8,9% μετά και την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα στα βόρεια τμήματα της χώρας, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο.

ΠΗΓΗ