Η απάντηση Αζναβούρ στον Ερντογάν

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

altΟ κορυφαίος Αρμένιος ερμηνευτής απαντά στον Τούρκο πρωθυπουργό, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως “τα τουρκικά συλλυπητήρια προς τους Αρμενίους δεν αποτελούν αναγνώριση της γενοκτονίας ούτε αίτηση συγγνώμης”.

Ο αρμενικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ εκτιμά πως ο όρος “συλλυπητήρια” που χρησιμοποιήθηκε από τον τούρκο πρωθυπουργό στο μήνυμά του “προς τα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915”, δεν πρέπει να αναγνωσθεί “ως μια αναγνώριση (της γενοκτονίας) και ακόμη λιγότερο ως αίτηση συγγνώμης” γι’ αυτή.

 “Ο ανθρωπισμός που οφείλει να επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς και ευρύτερα ανάμεσα στους ανθρώπους θα απαιτούσε η δήλωση αυτή να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα διάλογο τον οποίο μας αρνούνται εδώ και εκατό χρόνια”, εξηγεί ο καλλιτέχνης σε σημερινή ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Εντούτοις, η σύνεση μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αυτή η έκφραση συλλυπητηρίων έχει κίνητρο άλλες θεωρήσεις και όχι αυτό το διάλογο που τόσο είναι επιθυμητός για την ιστορική αλήθεια”, συνεχίζει ο Αζναβούρ, ένας από τους πρεσβευτές του γαλλικού τραγουδιού σε όλο τον κόσμο, ο οποίος είχε σπεύσει το 1988 να βοηθήσει την Αρμενία που είχε πληγεί τότε από ένα φονικό σεισμό, ιδρύοντας την επιτροπή “Ο Αζναβούρ για την Αρμενία”, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Καθώς εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τη γενοκτονία, πρέπει να διαβάσουμε συνεπώς στη δήλωση του κ. Ερντογάν τον όρο ‘συλλυπητήρια’ όχι ως μια αναγνώριση και ακόμη λιγότερο ως αίτηση συγγνώμης, αλλά ως μια απλή προσωπική βούληση να εμφανισθεί ως ένας δήθεν ‘ανοικτός’ πολιτικός”, εκτιμά ο τραγουδιστής, ο οποίος θα γιορτάσει το Μάιο τα 90ά γενέθλιά του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε χθες, Τετάρτη, τα συλλυπητήρια της Τουρκίας “στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915”, με την ευκαιρία της σημερινής 99ης επετείου των σφαγών που είχαν στόχο την αρμενική κοινότητα κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Είναι η πρώτη φορά που ένας Τούρκος αξιωματούχος αυτού του επιπέδου μιλάει τόσο ανοικτά για τα γεγονότα που στιγμάτισαν τα τελευταία χρόνια της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία”, την οποία η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πηγή…

Αφήστε μια απάντηση