Απρ 302016
 

Η παλαιότερη φιλολογική μαρτυρία για τον Βουκεφάλα διασώζεται από τον Πλούταρχο (Βίος Αλεξάνδρου, 6) Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Φιλόνικος ο Θεσσαλός, ένας έμπορος αλόγων, πρότεινε στον Φίλιππο της Μακεδονίας, να αγοράσει τον Βουκεφάλα για δεκατρία τάλαντα.*
Η ετυμηγορία των παρευρισκόμενων Μακεδόνων ήταν ότι πρόκειται για ένα άγριο και ατίθασσο άλογο, το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να δαμάσει. Ήταν θεσσαλικός ίππος και ένας Θεσσαλός έμπορος, ο Φιλόνικος, τον είχε οδηγήσει στη Μακεδονία για να τον πουλήσει στη βασιλική Αυλή. Ο Φίλιππος απέρριψε την αγορά του, επειδή ήταν δύστροπος ίππος και δεν ανεχόταν ούτε καν τη φωνή των ακολούθων του.
Ο Αλέξανδρος αγνόησε τις συμβουλές των παρισταμένων και επέμενε ότι επρόκειτο για εξαιρετικό ίππο και ότι μπορούσε να τον δαμάσει. Αφού δήλωσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του δεχόταν να καταβάλει ο ίδιος το αντίτιμο του Βουκεφάλα ως τιμωρία για την αλαζονεία του προς τους ειδικούς, ο Φίλιππος παζάρεψε την τιμή, που τελικά έκλεισε στα 13 αργυρά τάλαντα.
Ο Φίλιππος ήταν έτοιμος να απορρίψει την προσφορά αν δεν παρέμβαινε ο γιός του Αλέξανδρος. Ο νεαρός τότε Αλέξανδρος παρατηρώντας τη συμπεριφορά του αλόγου, διαπίστωσε ότι φοβόταν τη σκιά του. Έτσι, πλησιάζοντάς το, άρπαξε τα χαλινάρια του και το έστρεψε προς τον ήλιο. Αφού το άλογο δεν έβλεπε την σκιά του, ηρέμησε και έτσι κατάφερε ο Αλέξανδρος να το ιππεύσει.
Το σύνδρομο της σκιοφοβίας πέρασε απαρατήρητο απο τους αξιωματούχους του Φιλίππου, που επιχείρησαν να τον ιππεύσουν πρώτοι με απειρίαν και μαλακίαν, όχι όμως απο το δεκαπεντάχρονο Αλέξανδρο που φαίνεται είχε διδαχθεί πολύ καλά τα Περί Ιππικής (του Ξενοφώντα) ίσως απ’ τον δάσκαλο Αριστοτέλη.
Οι παρευρισκόμενοι ζητωκραύγασαν τον νεαρό Αλέξανδρο και ο πατέρας του Φίλιππος, λένε από τη μεγάλη χαρά του, τον ασπάστηκε και του είπε: «Γιέ μου, ψάξε για βασίλειο αντάξιό σου. Η Μακεδονία είναι μικρό βασίλειο για να σε χωρέσει».
Ο Αλέξανδρος ονόμασε το άλογο του Βουκεφάλα, πολύ πιθανόν απο το εύρος του μετώπου του. Ο Βουκεφάλας θα γινόταν το άλογο που τον συντρόφευε για τα επόμενα περίπου 20 χρόνια.
Για τον Βουκεφάλα και τη μετέπειτα σχέση του με τον Αλέξανδρο, διαφωτιστικά είναι τα λιγοστά που αναφέρει ο Αρριανός (Αλεξάνδρου Ανάβασις, V. 19) με αφορμή τη μάχη στον Υδάσπη ποταμό, στα 327 π.Χ.: «Μετά τη νίκη του εναντίον των Ινδών, ο Αλέξανδρος ίδρυσε δύο πόλεις. Τη μια, στη θέση της μάχης, την ονόμασε Νίκαια, σε ανάμνηση της νίκης του. Την άλλη, στο σημείο που επρόκειτο να διασχίσει τον Υδάσπη, Βουκεφάλεια, στη μνήμη του αλόγου του, που πέθανε εκεί, όχι επειδή πληγώθηκε στη μάχη, αλλά από την κούραση και τα χρόνια.
Ο Βουκεφάλας ήταν κιόλας τριάντα χρόνων και εξαντλημένος. Είχε μοιραστεί με τον Αλέξανδρο πολλές δυσκολίες και είχε αντιμετωπίσει μαζί του πολλούς κινδύνους για πολλά χρόνια. Κανένας δεν είχε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να τον ιππεύσει, εκτός από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.
Μεγαλύτερος από το φυσιολογικό και γεμάτος σφρίγος, είχε χαραγμένη επάνω του, σημάδι να τον διακρίνει, μια κεφαλή βοδιού, και μερικοί πιστεύουν πως γι’ αυτό τον ονόμασαν Βουκεφάλα. Αλλοι όμως λένε πως ήταν μαύρος και είχε στο μέτωπό του ένα σημάδι που έμοιαζε πολύ με κεφάλι βοδιού.
Στη χώρα των Οξιανών, το άλογο εξαφανίστηκε και ο Αλέξανδρος απείλησε πως θα σκοτώσει όλους τους κατοίκους της αν δεν του φέρουν πίσω το άλογό του, με αποτέλεσμα να του επιστραφεί αμέσως. Τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη που είχε ο Αλέξανδρος στο άλογό του και τόσο μεγάλος ο φόβος που ενέπνεε στους βαρβάρους».
Σύμφωνα με τους Ιουστίνο και Διόδωρο, ο Βουκεφάλας σκοτώθηκε στη μάχη του Υδάσπη (326), ενώ κατ΄ άλλους μη κατονομαζόμενους αρχαίους συγγραφείς πληγώθηκε στη μάχη, και υπέκυψε αργότερα. Κατά τον Ονησίκριτο πέθανε από τον καύσωνα και τα γηρατειά σε ηλικία 30 ετών, ενώ οι ίπποι ζουν 20 χρόνια, και αναπόφευκτα θυμόμαστε το άλλο μύθευμα του ιδίου με τις Αμαζόνες.
Αν το 326 ο Βουκεφάλας ήταν πράγματι 30 ετών, τότε στη μάχη του Γρανικού (334) θα ήταν 22 ετών, δηλαδή θα είχε ξεπεράσει κατά δύο έτη το προσδόκιμο ζωής των ίππων, ενώ ο Αλέξανδρος θα τον είχε αποκτήσει όταν είχε ηλικία πάνω απ’ το μισό του προσδόκιμου. Συνεπώς δεν είναι λογικό ούτε ο Φίλιππος Β΄ να ακριβοπλήρωσε έναν μεγάλης ηλικίας ίππο ως τον πολεμικό ίππο του τότε διαδόχου του, όπως δεν είναι λογικό ο Αλέξανδρος ως βασιλιάς της Μακεδονίας να ίππευε ένα γερασμένο άλογο. Εν πάσει περιπτώσει στη δυτική όχθη του Υδάσπη και στο σημείο, όπου πέρασε τον ποταμό, ο Αλέξανδρος φέρεται να θεμελίωσε μία πόλη και την ονόμασε Βουκεφάλα εις μνήμην του ίππου του.
*Γύρω στα μέσα του 4ου αι. πΧΕ, ένας έξυπνος Θεσσαλός ιπποτρόφος με το συμβολικό όνομα Φιλόνεικος έκανε ίσως την πιό πετυχημένη διαφήμιση και μάρκετινγκ στα ελληνικά δεδομένα ιπποπαραγωγής. Το κάλλιστο προϊόν αυτού του αρχαίου ‘τσαμπάζη’ δεν ήταν άλλο απο έναν επιβήτορα, τον Βουκεφάλα, που κάλπασε με τον αργότερα κύρη του Αλέξανδρο απ’ την Πέλλα στο Δούναβι, τη Θήβα, το Νείλο, τη Σίουα, τον Καύκασο και τον Ινδό νικητήρια επι δεκαπέντε χρόνια…
Το 341 πΧΕ, ο πενταετής επιβήτορας ‘ήχθη εις ώνιον’ απ’ το Φιλόνεικο στο Φίλιππο για δεκατρία τάλαντα (Πλούταρχος Αλέξανδρος, 6.2: ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ ΤΟΝ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΝ ΑΓΟΝΤΟΣ ΩΝΙΟΝ ΤΩΙ ΦΙΛΙΠΠΩΙ ΤΡΙΣΚΑΙΔΕΚΑ ΤΑΛΑΝΤΩΝ).
Η τιμή ήταν εξοργιστική, αφού ισοδυναμεί με κάπου μισό εκατομμύριο τωρινά ευρώ.
Τέτοιο ποσό όμως ήταν ασήμαντο για τον Φίλιππο (πράγμα που γνώριζε ο Θεσσαλός), αφού μόνο απ’ τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου το ετήσιο εισόδημα του βασιλιά ήταν πάνω απο χίλια τάλαντα.
Με λίγα λόγια ο πολεμιστήριος ίππος θα του στοίχιζε κάπου τέσσερα ‘μεροκάματα’.
‘Οποιο προϊόν ιπποπαραγωγής, όταν προωθείται σωστά, πληρώνεται πολύ καλά και έχω την εντύπωση πως ο Φιλόνεικος έκανε σωστή δουλειά. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος προώθησης/πώλησης αλόγου απο ‘κείνο της απαίτησης τεράστιου ποσού για το προϊόν–φοράδας ή βαρβάτου. Όσο για τον Φίλιππο, η βιογραφία του τρις Ολυμπιονίκη στα Ιππικά δε θά ‘ταν πλήρης χωρίς αναφορά στο σπάνιο προτέρημα του να διαλέγει καλά άλογα, αγωνιστικά ή πολεμικά.
Μόνο το ότι επτά άλογα που έστειλε στην Ολυμπία κέρδισαν σε κάθε αγώνισμα, τα λέει όλα. Δεν υπάρχει παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία όπου κάποιος ιπποτροφών διάλεξε ή εξέθρεψε επτά άλογα Ολυμπιονίκες. Είναι βέβαιο πως αν ο Αλέξανδρος οδηγούσε τον Βουκεφάλα στην Ολυμπία, η ιππική εκτιμητική του Φιλίππου θα πετύχαινε το απόλυτο, δηλαδή οκτώ άλογα, τέσσερις κότινοι.
Αρκεί το ότι ο Θεσσαλός επιβήτωρ που ονομάσθηκε ‘μεγέθει μέγας και τωι θυμώ γενναίος’ (μεγαλόσωμος με γενναία ψυχή) από τον Αρριανό [Αλεξάνδρου Ανάβασις 5.19.4] είχε διασχίσει τρείς ηπείρους, ποτάμια, βουνά και ερήμους πριν πεθάνει στα βαθειά γεράματα .
Έκανε δηλαδή, περίπου 40.000 χιλιόμετρα χωρίς να αρρωστήσει ποτέ. Το αυτοκίνητο σας κάνει 40.000 χιλιόμετρα χωρίς να „αρρωστήσει“ ;
N.Σάμιος
Πηγές:
http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathglobal_3_08/02/2004_1281577
………………
………………………………………………………………………………
Αλφειός: Αν τα 13 τάλαντα ισοδυναμούν με μισό εκατομμύριο σημερινά ευρώ , τότε τα 26 τάλαντα = ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα 260 τάλαντα = δέκα εκατομμύρια ευρώ. Τα 520 τάλαντα = είκοσι εκατομμύρια ευρώ. 
Τα 1020 τάλαντα = σαράντα εκατομμύρια ευρώ !!! Ετήσιο εισόδημα μόνο από τα ορυχεία του Παγγαίου !!!
………………………

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

[… Δείξαμε σε όλους τι έχει συμβεί και παγκοσμίως. Προσπάθησα με πάρα πολλά πράγματα και θα πω με λίγες αποδείξεις, να σας δείξω ότι υπάρχουν Καταπιστεύματα και ότι ο πλανήτης διοικείται με τα Ελλάνια χρήματα εδώ και αιώνες. Προσπάθησα να σας πω με το καλύτερο τρόπο, όσο μου δίνεται περιθώριο και όσο έχω το δικαίωμα να βγάλω μυστικά στον αέρα, ότι ο νεότερος πλανήτης κτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και μετά, με τα χρήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με τεράστια καταπιστεύματα. Πρέπει να το καταλάβετε! Είναι δικά σας!

Όμως πάντα είχαμε αποστάτες που είναι Διογενείς. Είναι από εμάς. Οι απέναντι μας δεν μπορούν να αποστατήσουν, οι δικοί μας μπορούν να αποστατήσουν. Αυτές οι αποστασίες πρέπει να σταματήσουν. Θα πρέπει να σταματήσει ο Έλληνας να προδίδει Έλληνα και θα πρέπει να μάθουν όλοι ότι δεν γίνεται να μας διαχωρίσουν και να μας διαιρέσουν ξανά.

Έχουν τεράστιους τρόπους για να μας διαιρούν οι αποστάτες. Υπάρχουν Έλληνες σε όλη την γη. Σας δείξαμε με ποιόν τρόπο έχει γίνει από την αντιπολίτευση και μετά.

ΌΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΤΟ ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!

Τα παπαγαλάκια μπορεί να λένε ότι θέλουν, είτε γιατί έχουν τρελόχαρτο, είτε γιατί είναι το μεροκάματο τους. Όμως οι Θεσμοί και οι Παγκόσμιοι και οι Εθνικοί μιλούν με σεβασμό σε μένα και τον πλούτο που έχω δώσει. Γιατί μιλούν τα χαρτιά και οι σφραγίδες. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΙΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΩ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΣΕ ΜΕΝΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ!

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ; ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΩ ΣΕ ΜΕΝΑ….»

………..

Ναι κύριοι ήρθε η ώρα να μαζευτούμε όλοι οι Έλληνες, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και είδαμε τι έγινε και πως το έκαναν όμως έχουμε στρώσει και τον δρόμο της άλλη μέρας. Τα οικονομικά σου εργαλεία; ορίστε, ποια θες να πάρεις; Την Ανατολή; πολέμα, σε κλέψαν σε σφάξανε όλα δικά σου είναι.

> Τα 600; Δεν φεύγουνε ποτέ από εκεί, και όσα χρειαστεί τα οποία δεν θα τα ξανά πάρω ποτέ πίσω ακόμα και αν υπάρξουν Ελληνικά ομόλογα θα ανοίξω Ελληνικό ίδρυμα και θα τα βάλουμε μέσα, τα οποία δεν θα τα ακουμπήσω ποτέ, θα είναι μόνο ο κουμπαράς της Ελλάδος και των απογόνων μας.

> Τι θέλεις; τα παγκόσμια ταμεία; βεβαίως ό,τι λέει ο νόμος. Τι λέει ο νόμος; Θέλουμε εγγυήσεις, θα τις βάλω εγώ. Θες τους κωδικούς; Τους έχω εγώ. Θες το σύστημα; Το έχω εγώ. Τα έχω όλα, χρειάζομαι μόνο εσένα, το κλειδί που λέγεται πολιτεία. Ελάτε με την πολιτεία να πάρουμε όλο μας το μέλλον, την ζωή, την πραγματική μας ιστορία.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, τολμάμε να μιλάμε για εθνοσυνέλευση γιατί ξέρουμε.

…….

Ο αστάθμητος παράγοντας στα σχέδιά τους είναι πάντα εμείς. Είμαστε ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας, και να θυμάστε, μην βλέπετε που λέτε ότι το καθεστώς δεν πέφτει και πω πω αργούμε. Ρε παιδιά, όταν κοπανάς τα θέμελα της πολυκατοικίας τι περιμένεις να φύγει ένας ένας όροφος; δεν γίνεται. Αφού κοπανάς και σαπίζεις και σκοτώνεις τα θέμελά τους τα σαθρά, κάποια στιγμή το καθεστώς θα πέσει όλο μαζί, δεν μπορεί να πέσει ένας ένας όροφος, θα πέσει όλο μαζί, «ναι αλλά αργούμε», σκάσε και κοπάνα, κοπάνα τα θέμελα, θα πέσει.

Όλα είναι σχεδιασμένα μέχρι το τέλος, να παραλάβουν οι Έλληνες την Ελλήνων πολιτεία στην οποία όλοι θα συμμετέχουμε, όλοι θα διοικήσουμε, όλοι θα είμαστε εκεί. Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας όλοι πρέπει να ανοίξουν τις Ε.ΣΥ. .

Για πρώτη φορά μωρέ στην ιστορία ανοίγετε τα δικά σας γραφεία, σε όλες τις περιφέρειες ανοίγετε τα δικά σας, όχι τα δικά μου, τα δικά σας, με Α.Φ.Μ., μη κερδοσκοπική όπου εκεί μέσα θα έχετε ένα δημοκρατικό καταστατικό το οποίο θα διοικείτε και θα πεπαιδευτείτε να αντέχετε τον κύριο.

…….

Στο κάτω κάτω της γραφής… δεν ζητάω τίποτα παραπάνω, μόνο την ένωσή σας, τίποτα παραπάνω. Η ένωσή σας και μόνο θα σπάσει τον πλανήτη, θα σας τα δώσει όλα, να το θυμάστε. …]

...