Φεβ 082016
 

Ομόφωνη ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ομόφωνη ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων http://www.lawnet.gr/news/omofoni-anakoinosi-tou-ds-tis-enosis-dikaston-kai-eisaggeleon-35662.html

ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr

Αθήνα, 8-2-2016
Αρ. Πρωτ.:43

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά τη συνεδρίασή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την 6-2-2016, μετά από ομόφωνη απόφαση, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων  της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.

Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα   και την φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός  μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος,  με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληρεί τις βασικές αρχές  της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα

Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού  χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων  πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου.

…………………………………

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ; ”Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης” ;;;;;;

  5 Σχόλια to “ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ”

  1. Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ,ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΟΡΓΗ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ,ΤΟΤΕ ΟΥΤΕ ΝΟΜΟΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ….

    ΜΗ ΦΤΑΣΟΥΜΕ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ…ΤΕΡΜΑ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ…

  2. ΑΥΤΕΣ ΟΙ “ΛΕΡΕΣ” ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΙΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ “ΕΠΑΛΞΕΙΣ” ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ… ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΟΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩ ΘΥΜΑΜΑΙ… ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣ Η ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΕΙΤΟΡΓΟΥΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ??? ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΑ ΤΑ “ΠΑΙΔΙΑ” ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 2010 ΩΣ ΤΩΡΑ??? ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ??? Ε ΟΣΟ ΑΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ “ΧΟΝΤΡΑΔΑ” ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΑΙ!!!… ΟΙ “ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ” ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΡΟ ΑΛΛΟΘΙ …ΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ……… …….

  3. […] ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ… [ … Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού  χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. […]

...