To Τρισκέλ ή Τρισκέλιο ή Τρικέττα

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ
Σημαία της Ουστ-Ορντά Μπουργιατίας (Ρωσία)

Σημαία της Ουστ-Ορντά Μπουργιατίας (Ρωσία). To Τρισκέλ ή Τρισκέλιο ή Τρικέττα (από το ελληνικό τρισκελης την ελληνική, «triskeles” που σημαίνει “τρία πόδια”) είναι ένασύμβολο που αντιπροσωπεύει τα τρία ανθρώπινα πόδια, ή τρεις αλληλένδετες σπείρες ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο με τρεις προεξοχές που υποδηλώνει μια κυκλική ομάδα συμμετρίας. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε διαφορετικές κουλτούρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της Κελτικής τέχνης στην εποχή της Tene (Δεύτερη Εποχή του Σιδήρου, 5ος – 2ος αιώνας π.Χ.. ). Μπορεί κανείς να βρει αυτό το σύμβολο στο Νεολιθικό τάφο του Νιουγκραντ/Newgrange του 3200 πριν της σημερινής εποχής στο χώρο της Brϊ na Boinne, στην Ιρλανδία. Είναι επίσης παρόν σαν χάραγμα σε πολλά άλλα μέρη υμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πέτρας

Newgrange

στην είσοδο του τάφου καθώς και σε Μυκυναϊκά αγγεία.Το σύμβολο αυτό, ωστόσο, σκαλίστικε 2 500 χρόνια πριν να υπάρξουν οι Κέλτες στην Ιρλανδία.

Αυτή η τρίποδος / Triskele είναι παρούσα στη σημαία της Σικελίας από το 1285.

Αυτή η τρίποδος / Triskele είναι παρούσα στη σημαία της Σικελίας από το 1285. Ως ένα αρχαίο σύμβολο της Σικελίας χρονολογείται την εποχή που η Σικελία ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας. O Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αποδίδει την προέλευση του τρισκέλιου της Σικελίας στο τριγωνικό σχήμα του νησιού, της αρχαίας Τριακρίας, που περιελάμβανε τρία ακροτήρια τα οποία είχαν ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο. Το σύμβολο αυτό ευρίσκεται επίσης πάνω στην σημαία του νησιού του Μαν -Isle of Man –(βάσει των αρχαίων κειμένων μας απο εκεί πέρασαν οι αρχαίοι Ελληνες πηγαίνοντας να εποικήσουν τον Βορρά) αναπαρείσταται στην ίδια μορφή στο κέντρο της, αλλά φέροντας μια πανοπλία στην κάθε εξοχή. Εχει επίσης παρατηρηθεί και σε πολλά σύμβολικά της Σικελίας και ονομαζόταν παραδόξως Τρινακρία (απο το ελληνικό τρείς άκριες). Συμβολίζει μεταξύ άλλων τρείς θεούς Κέλτες του φωτός, τρείς θεές της Κελτικής μυθολογίας, τρία στοιχεία ή την κίνηση του άστρου μας δηλαδή ανατολή μεσημέρι δύση Είναι το κατ΄εξοχή σύμβολο της γαλλικής Βρεττάνης το φορούν σαν κόσμημα και κατά τους Βρεττάνους συμβολίζει επίσης τρία στοιχεία νερό, γή, φωτιά. Ή παρελθόν παρών μέλλον Ή γέννηση μέση ηλικία και γηρατιά Η πνεύμα ψυχή σώμα Λόγω του ότι οι Δρυίδες έχουν εξαφανιστεί με τον χριστιανισμό (με πολύ …αγάπη) έχει χαθεί μαζί τους και η πραγματική του σημασία και ορθή χρήση του εφόσον ήταν ακριβώς όπως την δική μας λατρεία δηλαδή χωρίς βίβλους και τέτοιες εβραϊκές ηλιθιότητες αλλά ήταν προφορική η μετάδοση. Οταν είναι δεξιόστροφο συμβολίζει κάτι το θετικό αριστερόστροφο το αντίθετο χρησιμοποιούν τις λέξεις dextrogyre και sinistrogyre για να περιγράψουν αυτές τις καταστάσεις. Το δεξιόστροφο συμβολίζει τον ήλιο και το αριστερόστροφο την Σελήνη. Κατά τους Δρυίδες συμβολίζει και τον τριπλό κόσμο : 1οςκόσμος : Σώμα απτός κόσμος Γή 2οςκόσμος : Ενδιάμεσος κόσμος εκεί που πάνε οι ψυχές για κάθαρση και μετενσάρκωση 3οςκόσμος : Θεϊκός κόσμος εκεί που πάνε πλέον εφόσον έχουν εξαγνιστεί δια μέσου των πολλαπλών μετενσαρκώσεων (κάτι σημερινοί τύπου ούτε και με μετενσαρκώσεις διάρκειας του μεγάλου ενίαυτου δεν θα εξαγνιστούν). Χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες ως σύμβολο των εξωγήινων σε μια τηλεοπτική σειρά. Πηγή: Α.

Αφήστε μια απάντηση