Η Ιταλία εκδίδει στη Γερμανία τον Ουκρανό που βομβάρδισε τον Nord Stream 2

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σημείο της διαρροής στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Φωτογραφία: Δανική Διοίκηση Άμυνας / dpa / Picture Alliance

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας διέταξε την έκδοση στη Γερμανία του Ουκρανού πολίτη Σεργκέι Κουζνέτσοφ, ο οποίος είναι ύποπτος για εμπλοκή στην βομβιστική επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο δικηγόρος του, Νικόλα Κανεστρίνι, σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την La Repubblica.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της υπεράσπισης κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Μπολόνια που ελήφθη τον Οκτώβριο.

Ο Κουζνέτσοφ συνελήφθη στο Ρίμινι τον Αύγουστο. Καταζητούνταν βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας. Ο Ουκρανός πολίτης κρατείται αυτή τη στιγμή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη βόρεια Ιταλία. Εδώ και αρκετό καιρό κάνει απεργία πείνας. Ο Κουζνέτσοφ αναμένεται να εκδοθεί σύντομα στη Γερμανία για να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Αμβούργο.

Ο Κουζνέτσοφ πιστεύεται ότι ηγήθηκε ολόκληρης της ομάδας σαμποτάζ (συμπεριλαμβανομένων συνολικά επτά ατόμων) που εμπλέκεται στην έκρηξη του Nord Stream 2. Έχει κατηγορηθεί στη Γερμανία για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «αντισυνταγματικής σαμποτάζ», αλλά αρνείται όλες τις κατηγορίες. Επιμένει ότι βρισκόταν στην Ουκρανία υπηρετώντας στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τη στιγμή των εκρήξεων.

Ένας άλλος ύποπτος είναι ο Ουκρανός δύτης Βλαντιμίρ Ζουράβλεφ , ο οποίος συνελήφθη στην Πολωνία πέρυσι. Τον Οκτώβριο, δικαστήριο της Βαρσοβίας αρνήθηκε να τον εκδώσει στη Γερμανία.

Η έκρηξη στον αγωγό Nord Stream σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022. Τρεις από τους τέσσερις αγωγούς φυσικού αερίου υπέστησαν ζημιές, με μόνο έναν να επιβιώνει – τον Nord Stream 2, ο οποίος δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Έρευνα διεξήγαγαν η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία. Η Ρωσσία δεν συμμετείχε. Τον Φεβρουάριο του 2024, η Δανία και η Σουηδία έκλεισαν τις έρευνές τους, επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας, και παρέδωσαν τα υλικά στους Γερμανούς συναδέλφους τους, αναφέρει το RBK.

…………………………………………………………………………………………………………………………….