Κατά τη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία, οι Πρόεδροι της Ρωσσίας και των ΗΠΑ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ συνέχισαν μια λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου στο κανάλι της στο Telegram.
«Έχοντας επιβεβαιώσει τη θεμελιώδη δέσμευσή του για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, ο Ρώσσος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς εταίρους του για να διερευνήσει διεξοδικά πιθανούς τρόπους επίτευξης μιας διευθέτησης που θα πρέπει να είναι συνολική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη. Και, φυσικά, λάβετε υπόψη την απόλυτη ανάγκη να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης, τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσσίας στον τομέα της ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Τραμπ να εισαγάγει εκεχειρία 30 ημερών, η ρωσσική πλευρά έχει σκιαγραφήσει μια σειρά από σημαντικά σημεία που αφορούν τη διασφάλιση αποτελεσματικού ελέγχου πιθανής κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή μάχης, την ανάγκη να σταματήσει η αναγκαστική κινητοποίηση στην Ουκρανία και να επανεξοπλιστούν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώθηκαν επίσης σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με την αδυναμία διαπραγμάτευσης του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο έχει επανειλημμένα σαμποτάρει και παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Ο Ρώσσος Πρόεδρος επέστησε την προσοχή του συνομιλητή του στα «βάρβαρα τρομοκρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν» από μαχητές των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και η παροχή πληροφοριών σε αυτό.
Σχετικά με την πρόσφατη έκκληση Τραμπ να σώσει τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που περικυκλώνονται στην περιοχή του Κουρσκ, ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η ρωσσική πλευρά είναι έτοιμη να καθοδηγηθεί από ανθρωπιστικούς λόγους και, σε περίπτωση παράδοσής τους, εγγυάται τη ζωή και την αξιοπρεπή μεταχείριση των στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το ρωσσικό και το διεθνές δίκαιο.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε πρόταση στα μέρη της σύγκρουσης να απέχουν αμοιβαία από χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής για 30 ημέρες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία και έδωσε αμέσως στον ρωσσικό στρατό την αντίστοιχη εντολή». — σημειώνει η ανακοίνωση.
Ο Πούτιν απάντησε επίσης εποικοδομητικά στην ιδέα του Τραμπ να εφαρμόσει μια γνωστή πρωτοβουλία σχετικά με την ασφάλεια της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα. Τα μέρη συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω επεξεργασία συγκεκριμένων λεπτομερειών μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της ρωσσικής και της ουκρανικής πλευράς – 175 για 175 άτομα. Επιπλέον, ως χειρονομία καλής θέλησης, θα μεταφερθούν 23 βαριά τραυματισμένοι στρατιωτικοί των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε ρωσσικά ιατρικά ιδρύματα.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης σε διμερές επίπεδο, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες προτάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό δημιουργούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων Ρωσσίας και Αμερικής.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ έθιξαν επίσης άλλα θέματα στη διεθνή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Θα καταβληθούν κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στις περιοχές κρίσης και την καθιέρωση συνεργασίας σε θέματα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και παγκόσμιας ασφάλειας. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας των ρωσσοαμερικανικών σχέσεων. Ένα από τα θετικά παραδείγματα είναι η ομόφωνη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το ψήφισμα σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.
Τα μέρη εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων υπό το πρίσμα της ειδικής ευθύνης της Ρωσσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους η Ρωσσική Ομοσπονδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να δημιουργήσουν συνεργασία. Ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν μια σειρά από ιδέες σχετικά με την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την ιδέα του Βλαντιμίρ Πούτιν να διοργανώσει αγώνες χόκεϊ στις ΗΠΑ και τη Ρωσσία μεταξύ Ρώσσων και Αμερικανών παικτών που παίζουν στο NHL και στο KHL.
Οι πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν.
……………..
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν
Ο Donald Trump στο Truthsocial για τη συνομιλία του με τον Πούτιν
………………………………………………………………………………………………………………………..