Οι ΗΠΑ απέτυχαν να πείσουν τον Παγκόσμιο Νότο να υποστηρίξει την Ουκρανία

ΑΡΘΡΑ

Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Τζόζεφ Μπάιντεν. Φωτογραφία: Kevin Lamarque/Reuters

«Βαθμολογία στον πράσινο πίνακα αποτελεσμάτων»: οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να πείσουν τον Παγκόσμιο Νότο να υποστηρίξει την Ουκρανία

Vyacheslav Kiyaschenko Η διεθνής διάσκεψη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, παρά ορισμένες επιτυχίες, δεν εκπλήρωσε το κύριο καθήκον της – να παρουσιάσει στη Ρωσσία ένα τελεσίγραφο από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν δυνατό να εκδοθεί ένα πλήρες τελεσίγραφο από τη συλλογική Δύση με τη μορφή του διευρυμένου συνασπισμού Ramstein. Η αρχική ημερήσια διάταξη των 10 θεμάτων έπρεπε να μειωθεί σε 3 θέματα. Και ακόμη και τότε, 14 συμμετέχουσες χώρες αρνήθηκαν να υπογράψουν ακόμη και αυτό το «τελικό ανακοινωθέν».

Ο Zelensky μάλλον θα έπρεπε να ήταν πιο δημιουργικά αγενής με τον Xi Jinping 2 εβδομάδες πριν από το Bürgenstock.

Η παγκόσμια αποτυχία του συνεδρίου στην Ελβετία είναι αποτέλεσμα μικρών αστοχιών και λαθών, από τα οποία, τούβλο τούβλο, διαμορφώθηκε η τελική «πράσινη ελαιογραφία».

Εδώ μπορούμε επίσης να θυμηθούμε την αποτυχία της ουκρανικής «αντεπίθεσης» το καλοκαίρι του 2023, μετά την οποία άρχισαν να αναπτύσσονται απαισιόδοξα συναισθήματα μεταξύ των υποστηρικτών του Κιέβου. Και η πρώτη εκδοχή της ατζέντας, ανεπαρκής για την πραγματικότητα, με τη μορφή της λεγόμενης «φόρμουλας Zelensky» των 10 σημείων, από τα οποία μόνο 3 «επέζησαν» στο στρογγυλό τραπέζι στο Bürgenstock.

Ένα από αυτά τα «δομικά στοιχεία» είναι μια απροσδόκητη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος, μια μέρα πριν από την έναρξη της διάσκεψης στο Μπέργκενστοκ, πρότεινε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο επίσημο Κίεβο.

Ας υπενθυμίσουμε ότι ο Πούτιν πρότεινε να προχωρήσουμε με τους εξής όρους :

— Το Κίεβο παραιτείται από αξιώσεις στις περιοχές Donbass, Kherson και Zaporozhye.

— Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτείνονται πέρα ​​από τα όρια των περιοχών που αναφέρονται στον κατάλογο·

— άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ·

— διεξαγωγή αποναζοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης·

— ουδέτερο, αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικό καθεστώς για την Ουκρανία·

— άρση των αντιρωσσικών κυρώσεων.

Φυσικά, τίθεται το ερώτημα: σε ποιον απευθύνονται αυτές οι προτάσεις του Πούτιν; Για παράδειγμα, η άρση των αντιρωσσικών κυρώσεων σίγουρα δεν είναι αρμοδιότητα των ουκρανικών αρχών.

Το επόμενο ερώτημα είναι με ποιον ακριβώς πρότεινε να διαπραγματευτεί ο Πούτιν; Μόλις πριν από λίγες μέρες, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν είπε ότι το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει τον Ζελένσκι ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας. Αλλά ο Πρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα, Ρουσλάν Στεφαντσούκ , σύμφωνα με τον Πούτιν, μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη κυβέρνηση.

Και επίσης, πόσο εφικτές είναι οι συνθήκες του Πούτιν. Για παράδειγμα, η πολιτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ με πρωτοβουλία του Πέτρο Ποροσένκο το 2019 κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα της Ουκρανίας. Για να αποκλειστεί ο κανόνας για το ΝΑΤΟ, το γραφείο του προέδρου υπό τη διοίκηση του Andriy Ermak πρέπει να περάσει από 5 στάδια, αρκετές φορές να βρει 226 ψήφους υπέρ και στο τελικό να συγκεντρώσει 300 κοινοβουλευτικές ψήφους, οι οποίες απαιτούνται για την τροποποίηση του Συντάγματος του Ουκρανία. Θα είναι δυνατό να συγκεντρωθούν τόσες πολλές ψήφοι μόνο εάν εμπλακούν η Πρεσβεία των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Και όχι αμέσως. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες.

Δηλαδή, για την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων, είναι απαραίτητο, τουλάχιστον, να αποσυρθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τις περιοχές Kherson και Zaporozhye, να ανατραπεί ο Zelensky και να διοριστεί ένας ν.χ. Πρόεδρε Stefanchuk, και μετά να βρει 300 κοινοβουλευτικές ψήφους για να αποκλείσει την πορεία προς το ΝΑΤΟ από το Σύνταγμα.

Όπως και να έχει, η Ρωσσία, σε επίπεδο πρώτου προσώπου, πρότεινε ευθέως να διαπραγματευτεί την ειρήνη.

Θεωρητικά, το γραφείο του Andrei Ermak θα μπορούσε να κάνει μια ισχυρή κίνηση. Αφού είστε υπέρ της ειρήνης, ελάτε στο στρογγυλό τραπέζι στην Ελβετία. Μπορεί να είναι στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ή μπορεί να είναι στο επίπεδο του Προέδρου της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Εάν η Ρωσσία είναι υπέρ της ειρήνης, τότε επιβεβαιώστε το στην πράξη.

Αλλά είτε ήταν πολύ αργά, και η Πρεσβεία των ΗΠΑ δεν απάντησε στο τηλέφωνο, είτε για κάποιο άλλο λόγο, μόνο το γραφείο του Ζελένσκι ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο: «Καμία διαπραγμάτευση!». Και δεν έθεσαν καν κανέναν αντίθετο όρο.

Υπάρχει ένα ρητό: «Ένα κουτάλι είναι πολύτιμο στο δείπνο». Ως αποτέλεσμα, ολόκληρος ο κόσμος πήρε την εικόνα ότι το επίσημο Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσσία.

Να σταματήσει! Αλλά μετά αποδεικνύεται ότι η συνάντηση στην Ελβετία δεν είναι μια διάσκεψη ειρήνης; Για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλα τα μέρη της σύγκρουσης – αυτή είναι η Ουκρανία και η Ρωσσία. Με μια ευρεία έννοια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσσία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Κίνα και οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Εάν τουλάχιστον ένας από τους σημαντικούς παράγοντες δεν συμμετέχει, τότε δεν πρόκειται για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Κατ’ αναλογία, με τον ίδιο τρόπο, το «κινεζικό σχέδιο ειρήνης» δεν μπορεί να ονομαστεί έτσι, επειδή η Ουκρανία δεν το υποστήριξε.

Σε αυτό το σημείο έγινε σαφές ότι η συνάντηση στην Ελβετία δεν ήταν «σύσκεψη κορυφής». Η σύνοδος κορυφής είναι μια διεθνής συνάντηση σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων. Παρά το αρκετά σοβαρό επίπεδο εκπροσώπησης σε μέρη, ήταν δύσκολο με τους κορυφαίους αξιωματούχους στο Bürgenstock. Λίγες εβδομάδες πριν από το Μπέργκενστοκ, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα πήγαινε εκεί. Προφανώς, ο Μπάιντεν δεν ήθελε να συνδεθεί με αποτυχία εξωτερικής πολιτικής, ειδικά κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Μετά από αυτό, οι αρνήσεις να επισκεφθούν τους κορυφαίους αξιωματούχους έπεφταν βροχή η μία μετά την άλλη. Και όταν, για παράδειγμα, η Νέα Ζηλανδία εκπροσωπείται από τον Υπουργό Σωφρονιστικών Υπηρεσιών, γίνεται σαφές σε όλους ότι στο Μπέργκενστοκ θα γίνει είτε στρογγυλή τράπεζα είτε διεθνής διάσκεψη, αλλά σίγουρα όχι «σύσκεψη κορυφής ειρήνης».

Άρα, όχι μια σύνοδος κορυφής, όχι μια διάσκεψη ειρήνης, αλλά μια «συγκέντρωση καπιταλιστικής νεολαίας». Τι συμφέρον έχουν η Κίνα και οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου να ενταχθούν στο τελεσίγραφο του συνασπισμού Ramstein+ κατά της Ρωσσίας; Να γράψεις τον εαυτό σου ως «πιόνια» και έξτρα στην παγκόσμια πολιτική; Και αυτό αφού την προηγούμενη μέρα ο Ζελένσκι ήταν αγενής προς τον Σι Τζινπίνγκ και την ηγεσία της ΛΔΚ με ακατάλληλο τρόπο μπροστά σε όλο τον κόσμο;

Έτσι, λάθος μετά από λάθος, τούβλο προς τούβλο, το θλιβερό αποτέλεσμα αποδείχθηκε ότι «θέλαμε το καλύτερο, αλλά αποδείχθηκε όπως πάντα». Ή δεν ήθελες; Και για αυτό δεν προσπάθησες; Ανεπαρκής ατζέντα, αγένεια του Ζελένσκι σε διεθνές επίπεδο και άλλες επαναλήψεις του KVN αυτού του είδους. Όπως είπε ο διευθυντής του σπιτιού Bunsha, “Με βασανίζουν αόριστες αμφιβολίες…”

ΕΑdaily

………………………………….

Σχετικά …

Ρωσσία: «Πιο περίπλοκες και σκληρές» για την Ουκρανία οι επόμενες προϋποθέσεις ειρηνευτικής συμφωνίας

Μεντβέντεφ: Αυτό το ελβετικό “barnyfarm” είναι καθαρός σουρεαλισμός. Ο Κάφκα και ο Όργουελ καπνίζουν νευρικά στο περιθώριο.

…………………………………………………………………………………………………….