Η Χρυσή Βίβλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι περιπτώσεις της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς

Libro d’Oro

είναι ενδεικτικές, καθώς στην περίπτωση της Κέρκυρας το Συμβούλιο των Ευγενών επεδίωκε να περιορίσει τα μέλη του σε λίγες οικογένειες, ενώ στην Κεφαλονιά είχε έξι χιλιάδες μέλη περίπου, συμπεριλαμβανομένων χωρικών, σαν αποτέλεσμα βεντέτας μεταξύ των ισχυρών οικογενειών. Η Ζάκυνθος ακολουθούσε το παράδειγμα της Κέρκυρας και για να σταματήσουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των οικογενειών αποφασίστηκε το 1582 ο σχηματισμός βιβλίου, στο οποίο γράφονταν τα ονόματα όσων ανήκαν στην τάξη των ευγενών. Ο κατάλογος αυτός υπογραφόταν και από τις Βενετικές Αρχές και με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η «Χρυσή Βίβλος» (Libro d’ Oro).

Η καταγωγή των Καποδίστρια

Λέγεται πως έφτασαν στην Κέρκυρα στα τέλη του 14ου αιώνα από την πόλη Κάπο ντ’ Ίστρια, στη σημερινή Σλοβενία. Αν και το οικογενειακό τους όνομα ήταν Βιττόρι, σύντομα επικράτησε το επίθετο που προσδιόριζε την καταγωγή τους: Καποδίστρια.

Η καταγωγή των Καποδίστρια είναι από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής (Capo d’Istria) ενώ κατ’ άλλους από τη Βενετία. Εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα το 1375 και εγγράφηκαν στην Χρυσή Βίβλο της Κέρκυρας το 1477. Όλοι οι απόγονοι του Νικολάου και του Αντωνίου Καποδίστρια είχαν το δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο του κόμη, που τους είχε απονείμει ο Κάρολος Εμμανουήλ Β΄, δούκας της Σαβοΐας και βασιλιάς της Κύπρου, το 1689.

Κατά τον 15ο αιώνα απέκτησαν τεράστιες εκτάσεις στο νησί και σταδιακά η οικογένεια διακρίθηκε σε τρείς κλάδους: των Σούφη, της κοντράδας των Μουράγιων και του Αγίου Δημητρίου. Από αυτής των Μουράγιων προήλθαν οι περισσότεροι πολιτικοί που φέρουν το επώνυμο Καποδίστριας ενώ από των Σούφη ο Λορέντζος Μαβίλης. Τα μέλη της οικογένειας συνδέθηκαν με επιγαμίες με σημαντικές οικογένειες του νησιού όπως η Οικογένεια Βλασοπούλου, η Οικογένεια Γονέμη, η Οικογένεια Βασιλάκη και άλλες.

Η οικογένεια Γονέμη

είναι αριστοκρατική οικογένεια της Κύπρου, της Κρήτης και της Κέρκυρας.

Το 1606 η Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας τους απέδωσε τον τίτλο του κόμητος λόγω της συνεισφοράς τους στον αγώνα εναντίον των Τούρκων. Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Τούρκους η Οικογένεια Γονέμη μετανάστευσε στην επίσης Βενετοκρατούμενη Κρήτη. Η παρουσία τους στην Κρήτη κράτησε περίπου έναν αιώνα όταν αναγκάστηκαν και πάλι να μεταναστεύσουν λόγω της Τουρκικής κατάκτησης της νήσου. Ακολουθώντας τους Βενετούς μετά από την φυγή των τελευταίων από την Κρήτη εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κέρκυρα το έτος 1699. Τις υπηρεσίες τους προς την Βενετική Δημοκρατία εξακολούθησαν να τις προσφέρουν και το 1777 τους αποδόθηκε από τους Βενετούς μέγα τιμάριο εκ δημοσίων γαιών στην θέση Βρίνα της περιοχής Βουθρωτού Ηπείρου. Η Οικογένεια Γονέμη ενώθηκε με γάμο με την Οικογένεια Καποδίστρια όταν η Διαμαντίνα Γονέμη κόρη του κόμη Χριστόδουλου Γονέμη παντρεύτηκε τον Αντώνιο – Μαρία Καποδίστρια. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος και τέως υπουργός εξωτερικών της τσαρικής Ρωσσίας Ιωάννης Καποδίστριας ήταν τέκνο του ζεύγους.

Ιωάννης ΚαποδίστριαςΥπ. Εξωτερικών της Ρωσσίας:

Το 1816 ο Ρώσσος Τσάρος του ζήτησε να γίνει Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας!
Ο Καποδίστριας δέχτηκε, αλλά επειδή ήθελε να μείνει Έλληνας, είπε στον Τσάρο:
– «Μεγαλειότατε δέχομαι, με τον όρο να μην γίνω υπήκοος αλλά να είμαι υπάλληλός σας».
………………………………. «Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολό» και

“Αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν”
(αρνούμενος τον μισθό του Κυβερνήτου της Ελλάδος που οι Νεοέλληνες ποτέ δεν τον ονόμασαν Εθνάρχη).