Η Ουκρανία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας - RIA Novosti, 1920, 16/02/2024
© AP Photo/Markus Schreiber Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ζελένσκι και ο Σολτς υπέγραψαν διμερή συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας

Η Ουκρανία και η Γερμανία υπέγραψαν διμερή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανέφερε η ουκρανική έκδοση « European Pravda », επικαλούμενη τον γραμματέα Τύπου του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ.
«Η Ουκρανία και η Γερμανία, κατά την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο Βερολίνο , υπέγραψαν διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας σε συνέχιση της δήλωσης της G7 για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», αναφέρεται στο υλικό.
.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν μετά από ενημέρωση από τον Ζελένσκι και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς .
.
Την προηγούμενη μέρα, τα μέσα ενημέρωσης και το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας ανέφεραν την πρόθεση του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου να υπογράψει διμερείς συμφωνίες για εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη Γαλλία και τη Γερμανία, που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου.
.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023, οι χώρες της G7 δημοσίευσαν μια δήλωση για την υποστήριξη του Κιέβου. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για την ασφάλεια που αναφέρονται σε αυτό δεν προβλέπουν συγκεκριμένες προθεσμίες εφαρμογής, όπως και οι προηγούμενες υποσχέσεις σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Το Κίεβο ελπίζει ότι οι «εγγυήσεις ασφαλείας» θα τεθούν σε ισχύ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 2024 .
Όπως ανέφεραν οι Financial Times, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία θα μπορούσαν να επισημοποιηθούν ως διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, στρατιωτικές προμήθειες και εκπαίδευση στρατιωτών.
.
Στα τέλη Αυγούστου 2023, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η ουσία αυτής της διαδικασίας δεν είναι ξεκάθαρη, δεν αναφέρει τις ανησυχίες της Μόσχας και χωρίς τη συμμετοχή της η επίλυση τέτοιων θεμάτων θα είναι μονόπλευρη.

……………………………………………………………………………………………………………………