Η Gazprom έχει περικυκλώσει την Ελλάδα από όλες τις πλευρές !!

ΕΛΛΑΔΑ

Δεξαμενόπλοιο στον ελληνικό τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβιθούσα. Εικονογράφηση: rivieramm.com

Το 2023, η Gazprom έγινε ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και αύξησε τις εξαγωγές στο μέγιστο από το 2018. Η εταιρεία παρείχε στη χώρα προμήθειες καυσίμων αγωγών και LNG.

Το 2023 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 21,5% και ανήλθαν σε 6,45 δισ. κυβικά μέτρα, αναφέρει ο εθνικός φορέας ΔΕΣΦΑ. Την ίδια στιγμή, αν κρίνουμε από τα στοιχεία της εταιρείας, η Gazprom έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα, παρέχοντας το 47% του συνόλου των προμηθειών.

Έτσι, αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ, ο μοναδικός τερματικός σταθμός LNG της Ρεβιθούσας έλαβε 2,71 δισ. κυβικά μέτρα φορτίου πέρυσι. Οι κύριοι προμηθευτές ήταν οι ΗΠΑ (1,02 δισ. κυβικά μέτρα) και η Ρωσσία (0,8 δισ. κυβικά μέτρα). Η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους κύριους πελάτες του νέου συγκροτήματος LNG της Βαλτικής Portovaya, το οποίο βρίσκεται στο Nord Stream 2 και ανήκει στην Gazprom. Η τελευταία φορά που το δεξαμενόπλοιο Pskov παρέδωσε LNG στη Ρεβιθούσα ήταν τον Δεκέμβριο. Η Gazprom είπε ότι το φορτίο από την Portovaya πωλείται στην αγορά spot.

Ο ΔΕΣΦΑ δεν κατονομάζει προμηθευτές για την προμήθεια φυσικού αερίου από αγωγούς, αλλά το μεγαλύτερο σημείο παροχής φυσικού αερίου ήταν το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς διέρχονται από αυτό και το 2023 ανήλθαν σε 2,23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα καύσιμα του Αζερμπαϊτζάν προμηθεύονται μέσω της Νέας Μεσημβρίας και μέσω αυτής προμηθεύονταν 1,19 δισ. κυβικά μέτρα.

Κρίνοντας από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι συνολικές προμήθειες της Gazprom στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3,03 δισ. κυβικά μέτρα ή στο 47% του συνόλου των εισαγωγών στη χώρα. Οι όγκοι το 2023 είναι οι μεγαλύτεροι για ρωσική εταιρεία στη χώρα από το 2018.

Προφανώς, δεν θα μπορούσε να παραμείνει όλο το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα. Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης εξηγεί ότι εξήχθησαν 1,59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Ελλάδα δεν παράγει η ίδια φυσικό αέριο. Ωστόσο, το μεταπωλεί σε γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα, η ελληνική ΔΕΠΑ είναι μεγάλος μακροπρόθεσμος πελάτης της Gazprom και κερδίζει διαγωνισμούς για την πώληση φυσικού αερίου στη Μολδαβία, τους οποίους κατέχει η Energocom, και επίσης πουλά μέρος του καυσίμου στη Βουλγαρία, η οποία δεν έχει λάβει ρωσσικό αέριο. απευθείας από το 2022. Βολεύει Έλληνας έμπορος να μεταπωλήσει ρωσσικό αέριο, καθώς μειώνονται τα έξοδα παράδοσης. Το καύσιμο παρέχεται σε εικονική λειτουργία όπισθεν – απευθείας από το Turkish Stream.

Όπως ανέφερε η EADaily , παρά τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Δύση και τη μείωση των προμηθειών, η Ρωσσία παραμένει μια από τις κύριες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το 2023, το μερίδιό της στις εισαγωγές καυσίμων στην περιοχή ανήλθε σε περισσότερο από 15%.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα χειριστή EU GTS ENTSOG, το 2023 η Gazprom προμήθευσε 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω αγωγών στις χώρες της ΕΕ. Και για ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη το φορτίο από το συγκρότημα LNG Portovaya της Βαλτικής και τις εξαγωγές στη Σερβία και τη Μολδαβία – 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αν προσθέσουμε τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη από το Yamal LNG και το Cryogas Vysotsk στους όγκους της Gazprom, τότε η συνολική εξαγωγή ρωσσικού φυσικού αερίου στην περιοχή έχει ήδη ανέλθει σε 50,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

………………………………………………………………………………………………………………………