H τρομοκρατία στο Ισραήλ.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδεολογικός ηγέτης και εμπνευστής του κινήματος των διεθνώς παράνομων εποικισμών πρέπει να θεωρείται ο ραββίνος Μέιρ Καχάνε. Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης Καχάνε πέτυχε να συνδυάσει τις ιερατικές του υποχρεώσεις (δηλαδή αποστολή) με τη συνεργασία με το FBI, αναλαμβάνοντας τον ρόλο πράκτορα τη δεκαετία του 1960 για να διεισδύσει στην ακροδεξιά οργάνωση «Τζον Μπερτς» παριστάνοντας τον χριστιανό και ενημερώνοντας το FBI για τις δραστηριότητες της υπερσυντηρητικής και αντισημιτικής οργάνωσης.

Το 1968, ο Καχάνε ιδρύει την οργάνωση Ενωση Εβραϊκής Προστασίας (JDL), θέλοντας να απαντήσει με τη βία στα κρούσματα αντισημιτισμού που συναντούσαν οι Εβραίοι μεσοαστοί λόγω της φυγής τους από τα αστικά κέντρα στα αμερικανικά προάστια. Ο παθιασμένος αντικομμουνισμός του, όμως, οδηγεί την οργάνωση σε μόνιμη ενασχόληση με την ΕΣΣΔ και την καταπίεση του εβραϊκού στοιχείου σε αυτή.

Το 1971, ο Καχάνε πραγματοποιεί το όνειρο ζωής του, την «αλιγιά» (επάνοδο) στη γη της Επαγγελίας, το Ισραήλ. Το 1980 εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, Κνεσέτ, με το κόμμα που ίδρυσε, το Καχ («Ετσι» ή «Αυτός Είναι ο Δρόμος»). Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα με τους ακροδεξιούς στο καθεστώς του Νετανιάχου, στη Κνεσέτ. Το κοροϊδάκι, ο φουκαράς λαός του Ισραήλ, επί ματαίω σχεδόν ένα χρόνο προσπαθούσε με διαμαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος να αποτινάξει τους πραγματικούς τυράνους του.

Το 1984 εκδιώκεται, όμως, από το Κοινοβούλιο, το οποίο ψηφίζει νόμο που χαρακτηρίζει το Καχ ρατσιστικό. Μεταξύ των προτάσεων του Καχ συμπεριλαμβάνεται η «επείγουσα μετανάστευση Εβραίων» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, για να αντιμετωπισθεί η αυξημένη γεννητικότητα των Παλαιστινίων, αλλά και η εδαφική επέκταση του κράτους του Ισραήλ ώστε αυτό να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ιορδανία και τμήματα του Λιβάνου και της Συρίας. Ο δημοφιλής ραββίνος δολοφονείται στη Νέα Υόρκη από ένοπλο Αμερικανό αιγυπτιακής καταγωγής.

Η δολοφονία του ραββίνου Καχάνε συντελεί στην εδραίωση του Καχ στο σκηνικό της ισραηλινής ακροδεξιάς, ενώ δημιουργεί «τοξικό μύθο» που οδηγεί με τη σειρά του στη σφαγή της Χεβρώνας. Στις 25 Φεβρουαρίου 1994, ημέρα κατά την οποία συνέπιπταν το Ραμαζάνι με την εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ, ο γεννημένος στις ΗΠΑ γιατρός Μπαρούχ Γκολντστάιν εισέρχεται στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής.

Ο γιατρός αντί να σώνει ζωές σαν γιατρός, ανοίγει πυρ με αυτόματο όπλο σκοτώνοντας 29 Παλαιστινίους, για να βρει τον θάνατο από το πλήθος λίγες στιγμές αργότερα. Η αποκάλυψη ότι ο Γκολντστάιν ανήκε στην οργάνωση αυτοπροστασίας του Καχάνε τη δεκαετία του 1970 οδήγησε την ισραηλινή κυβέρνηση να απαγορεύσει το Καχ, αλλά και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ να περιλάβει την οργάνωση JDL στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επεξεργασία κειμένου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ