Το βέτο των Θεών για την ειρήνη και η «Δεύτερη Αναπνοή».

TOP STORIES Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μιά ηρωϊκή ιστορία που θα μπορούσε να στοιχειώνει μέχρι και σήμερα τα όνειρα που κάθε διασώστης έχει.

Σε όλους μας (θα έπρεπε να) είναι γνωστό τι σημαίνει Ολυμπιακή εκεχερία.

O αθλητής

τεχνικής κολύμβησης, κάτοχος 11 παγκοσμίων ρεκόρ, 17 φορές πρωταθλητής κόσμου, 13 φορές πρωταθλητής Ευρώπης και 7 φορές πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα ζει στη Μόσχα και είναι ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος υποδημάτων το οποίο έχει εύστοχα ονομάσει «Δεύτερη Αναπνοή».

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1976, μόλις είχε τελειώσει την καθημερινή του προπόνηση των 20 Km στην λίμνη Γερεβάν όταν είδε ένα τρόλεϊ, με 92 επιβάτες, να πέφτει στην λίμνη. Κολύμπησε μέχρι εκείνο το σημείο και βούτηξε στα δέκα μέτρα που ήταν βυθισμένο και σχεδόν αόρατο από την λάσπη που είχε σηκωθεί. Έσπασε το πίσω παρμπρίζ με τα πόδια και μέσα από αυτό, άρχισε να βγάζει ανθρώπους να τους ανεβάζει στην επιφάνεια (περίπου 30 με 35 δευτερόλεπτα για κάθε άτομο που ανέβαζε) όπου τους παραλάμβανε ο αδελφός του, που προπονούνταν μαζί του, ο οποίος τους άφηνε στην ξηρά που απείχε 25 μέτρα. Έκανε το ίδιο πολλές φορές, σχεδόν 30 αλλά δεν επέζησαν όλοι.

Στην τελευταία του βουτιά
προτού λιποθυμήσει, ο Καραπετιάν είχε αρπάξει καταλάθος μία θέση καθίσματος αντί για άνθρωπο και αργότερα δήλωσε το εξής:
” Ήξερα ότι μπορούσα να σώσω μόνο μερικούς, γι’ αυτό φοβόμουν μην κάνω κάποιο λάθος. Θα μπορούσα να είχα σώσει άλλη μια ζωή. Αυτή η θέση στοιχειώνει μέχρι και σήμερα τα όνειρα μου”.

Έμεινε σε κώμα 46 μέρες και όταν συνήλθε η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια που τα 10 παγκόσμια ρεκόρ και τα χρυσά μετάλλια των παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν πλέον η τελική συγκομιδή του από το άθλημα, δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά.

Ο ηρωισμός, το θάρρος και η αυταπάρνησή του, δεν έγιναν αμέσως γνωστά. Το 1982 η εφημερίδα “Komsomolskaya Pravda” δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το κατόρθωμάτου, με τίτλο “Η υποβρύχια μάχη του πρωταθλητή”. Αυτή η δημοσίευση αποκάλυψε ότι ήταν ο διασώστης και έλαβε περίπου 60.000 επιστολές από αγνώστους. Τότε, του απονεμήθηκε το μετάλλιο «Για τη σωτηρία του πνιγμού» και το μετάλλιο του «Τάγματος της Τιμής».

Μακροβούτι στις φλόγες!

Τον Φεβρουάριο του 1985 περνώντας τυχαία κοντά από ένα κτίριο που φλεγόταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν σ΄ αυτό παγιδευμένοι άνθρωποι. Χωρίς δεύτερη σκέψη όρμησε μέσα στις φλόγες και έβγαλε έξω έναν-έναν τους ανθρώπους . Αρχικά, θεωρήθηκε νεκρός, όμως ένας ταξιτζής εντόπισε σφυγμό στο σώμα του και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο Καραπετιάν βγήκε νικητής και από αυτή τη μάχη αλλά απέκτησε πολλά προβλήματα υγείας.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014,
οι Ρώσσοι του έδωσαν την ολυμπιακή φλόγα για δύο φορές, όντας ο μοναδικός στην ιστορία που έχει βιώσει τέτοια τιμή.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής στη Μόσχα, η φλόγα έσβησε,αλλά την ξανάναψαν μα αναπτήρα με αρκετά ΜΜΕ του δυτικού κόσμου να κατακρίνουν τους διοργανωτές, που άφησαν έναν σχεδόν ανήμπορο άνθρωπο να τη μεταφέρει. Μόνο που αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι δεν γνώριζαν για ποιον πρόκειται και ότι ήταν Θεών θέλημα, καθώς έτσι παρέμεινε μοναδικός στην ιστορία με  την ολυμπιακή φλόγα για δύο φορές, καθώς οι Θεοί έβαλαν το βέτο τους και  οι Ρώσσοι «απάντησαν» με το να τον αφήσουν να κρατήσει τον πυρσό και την επόμενη ημέρα !

Μιλάμε για μία όχι τυχαία Ολυμπιάδα , Βλ. ΒΙΝΤΕΟ:

ΠΗΓΗ: Wikipedia, Facebook, Komsomolskaya Pravda.