Μία ΙΡΑΝΗ στο τιμόνι της Γερμανίας με προγνωστικά 12-27%!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλοί βιάστηκαν να πούν ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο πολιτικό κόμμα στη Γερμανία, αλλά όπως λέει ο σοφός μας λαός, “όλοι οι καλοί χωράνε”.

Δηλώσεις  έκανε χθές (Βλ. βίντεο) η Γερμανίδα βουλευτίνα της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τη συγκρότηση κίνησης υπό τον τίτλο BSW: Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ-Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη.

German politician and member of the Bundestag for The Left party Sahra Wagenknecht pose before a press conference to present the “Alliance Sahra Wagenknecht, BSW – For Reason and Justice” together with parliamentary Co-Chairwoman of The Left party, Amira Mohamed Ali, member of the Bundestag, Christian Leye, left-wing politician Lukas Schoen and entrepreneur Ralph Suikat in Berlin, Germany October 23, 2023. REUTERS/Annegret Hilse

Σύμφωνα με έρευνα της Insa για την «Bild am Sonntag», -από τώρα!- το 27% των ερωτηθέντων στη Γερμανία θα μπορούσε να ψηφίσει το κόμμα της Βάγκενκνεχτ.

Ηδη, άλλοι όχι οκτώ, αλλά εννέα  βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς (Di Linke) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα και την ένταξή τους στην κίνηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Η Σάρα Βαγκενκνεχτ είναι από τα πιο γνωστά πρόσωπα του Die Linke, αλλά είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και πολλούς μήνες. Γεννημένη στην Ιένα το 1969, κόρη ενός Ιρανού και μιας Γερμανίδας εντάχθηκε στο πρώην SED το 1989. Από το 2015 έως το 2019 ήταν συναρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Bundestag, αλλά ήταν συχνά σε αντίθεση με την ηγεσία του κόμματος και το 2021 παραιτήθηκε, επικαλούμενη λόγους υγείας.

Πρόβλημα για την Αριστερά

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, η ίδρυση του νέου  κόμματος αποτελεί πρόβλημα. Το Die Linke εχει μόνο 38 βουλευτές και χωρίς τη Βάγκενκνεχτ και τους υποστηρικτές της, δεν θα θεωρείται πλέον ξεχωριστή παράταξη, αλλά ως μεμονωμένοι βουλευτές, με λιγότερα δικαιώματα.

Για την ιστορία:

ένας από τους βασικούς ιδρυτές της αριστεράς,  ο Κλάους Ερνστ  αποχωρεί και αυτός και πάει στο νέο κόμμα της Βάγκενκνεχτ.

Η Αριστερά (γερμ.: Die Linke ή DIE LINKE) είναι γερμανικό πολιτικό κόμμα που δημιουργήθηκε στις 16 Ιουνίου 2007, ως συγχώνευση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και της Εκλογικής Εναλλακτικής για την Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG) μαζί με την Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι (όχι οι τωρινοί πράσινοι).

Πότε θα ιδρυθεί επισήμως το κόμμα BSW

Πολλοί στην αριστερά δεν περιμένουν ότι το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ θα ιδρυθεί επισήμως μέχρι τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, «ένα κόμμα μπορεί βασικά να δημιουργηθεί με δύο τρόπους: Με την ίδρυση ή τη μετατροπή μιας ήδη υπάρχουσας ένωσης σε κόμμα». Κατά την ίδρυση ενός νέου κόμματος πρέπει να αποφασιστεί όχι μόνο το καταστατικό αλλά και το πρόγραμμα. Τα κόμματα είναι κάτι περισσότερο από μια ένωση ή μια πρωτοβουλία πολιτών· ο Βασικός Νόμος (κάτι σαν σύνταγμα) τους αναθέτει έναν ιδιαίτερο ρόλο «στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης του λαού». Επειδή το σύνταγμα τους θεωρεί σημαντικούς, λαμβάνουν κρατική υποστήριξη – εάν έχουν ελάχιστη επιτυχία στις εκλογές. Στη συνέχεια λαμβάνουν 83 σεντς ετησίως για κάθε ψήφο, συν 45 σεντς για κάθε ευρώ από εισφορές ή δωρεές μελών ή εκλεγμένων αντιπροσώπων».

Περισσότερα