Η Κίνα έστειλε ένα μήνυμα στο Ισραήλ: Ήρθε η ώρα να τιμήσουμε το ανθρωπιστικό δίκαιο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu. Φωτογραφία: Amos Ben Gershom/GPO

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Wang Yi είπε τηλεφωνικά στον Ισραηλινό ομόλογό του Eli Cohen την περασμένη Δευτέρα ότι «όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Κίνας κατηγόρησε προηγουμένως το Ισραήλ ότι «υπερβαίνει την αυτοάμυνα» εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας κυρίως αμάχους.

«Η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης που οδηγεί σε μια πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή». – είπε ο Γουάνγκ Γι σε συνομιλία με τον Έλι Κοέν, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στις 24 Οκτωβρίου.

Ο Wang Yi είπε ότι η «λύση δύο κρατών» ( η δημιουργία της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους στο ίδιο επίπεδο με το Ισραήλ –  Ed .) είναι η συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και κάλεσε τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για «ειρηνική συνύπαρξη .»

«Η Κίνα δεν έχει κανένα συμφέρον στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί δίκαια και συνολικά μέσω μιας λύσης δύο κρατών». – σημείωσε ο επικεφαλής του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αν και η Κίνα έχει αναπτύξει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους χρονολογείται από τη βασιλεία του Μάο Τσε Τουνγκ . Η Κίνα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Παλαιστινιακή Αρχή και έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ.

Το κάλεσμα του Wang Yi στο Τελ Αβίβ έρχεται αφότου ο Yuval Vaks , αναπληρωτής αρχηγός αποστολής στην Ισραηλινή Πρεσβεία στο Πεκίνο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διάθεση στην Κίνα αυτή τη στιγμή είναι «πολύ αντι-ισραηλινή και σε πολλές περιπτώσεις αντισημιτική ».

Η Κίνα καταδίκασε «όλες τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους», αλλά δεν κατεύθυνε αυτήν την καταδίκη απευθείας στη Χαμάς ούτε ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα ως τον ένοχο της κλιμάκωσης στις δηλώσεις της, σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες, σημείωσε το CNN αυτήν την Τρίτη.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………