«Και αυτό είναι μόνο η αρχή»: ο αριθμός των χρεοκοπιών αυξάνεται στη Γερμανία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεζάντα: “Πώληση λόγω εκκαθάρισης καταστήματος.” Εικονογράφηση: welt.de

Ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Γερμανία αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 19,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αναφέρει η Die Welt, επικαλούμενη στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

«Η ανοδική τάση στον αριθμό των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στη Γερμανία συνεχίζεται. Ο αριθμός των αιτήσεων πτώχευσης από γερμανικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 19,5% σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο». – σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι τον Αύγουστο η αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων επιχειρήσεων ξεπέρασε το 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Παράλληλα, η πιο αρνητική δυναμική παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, όταν περισσότερα από 1.500 νομικά πρόσωπα υπέβαλαν αιτήσεις αφερεγγυότητας (αύξηση 37,4%).

Σύμφωνα με ειδικούς, οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν την αρνητική δυναμική είναι η οικονομική ύφεση, η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων των δανείων.

«Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων των πιστωτών ανήλθε σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα». – σημειώνει η δημοσίευση.

Εκτός από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ο αριθμός των αιτήσεων αφερεγγυότητας από ιδιώτες αυξάνεται επίσης σταθερά. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η ανάπτυξη ήταν 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IWH), η αρνητική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί στο μέλλον και ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων έως το τέλος του 2023 θα «αυξηθεί σημαντικά, επίσης σε σύγκριση με την τρέχουσα δυναμική».

«Μια σημαντική αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων το τέταρτο τρίμηνο θα παρατηρηθεί κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και θα επηρεάσει τις εταιρείες στον τομέα των ακινήτων». – σημειώνει η μελέτη.

Παλαιότερα, κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι χαρακτήρισαν «μη ικανοποιητική» την οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς , επικρίνοντας το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τα επαχθή μέτρα της ατζέντας για το «κλίμα». πλαίσιο πρωτοφανούς πληθωρισμού και πτώσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………..