Το Ιράν απαίτησε και οι ΗΠΑ επιστρέφουν χιλιάδες αρχαία από την εποχή των Αχαιμενιδών

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικονογράφηση: National Geographic

ΑΛΦΕΙΟΣ : Οι Πέρσες το απαίτησαν και τα πήραν πίσω !! … Η κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων παραμένει και στολίζει τα μουσεία άλλων κρατών …

Δώστε μας πίσω την κληρονομιά μας:

:Το Ιράν επέστρεψε χιλιάδες αντικείμενα από την εποχή των Αχαιμενιδών από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Το Ιράν επέστρεψε περισσότερες από 3,5 χιλιάδες πήλινες πλάκες από την εποχή των Αχαιμενιδών (550-330 π.Χ.) από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από περισσότερα από 85 χρόνια. Αυτό μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ibrahim Raisi ανακοίνωσε την επιστροφή των πήλινων πινακίδων κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη από τη Νέα Υόρκη. Να θυμίσουμε ότι ο Ραΐσι συμμετείχε στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Raisi σημείωσε ότι οι αποτελεσματικές ενέργειες του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χειροτεχνίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών οδήγησαν στην «απελευθέρωση της ιρανικής κληρονομιάς»:

«Έχουμε φέρει πίσω 3.506 πήλινες πλάκες στη χώρα και οι υπόλοιπες θα επιστραφούν σύντομα».

Το 2019, το Ιράν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν μια παράνομα κρατούμενη συλλογή 30.000 δισκίων της εποχής των Αχαιμενιδών. Ανακαλύφθηκαν το 1933 από αρχαιολόγους του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Περσέπολη (ιρανική επαρχία Φαρς), οι οποίες διεξήχθησαν από κοινού με Ιρανούς ερευνητές.

Αυτές και άλλες πήλινες πλάκες μεταφέρθηκαν για μελέτη στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο το 1935. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, οι Αμερικανοί επέστρεψαν 150 από αυτά το 1948 και άλλα 200 το 2001, αλλά τα περισσότερα από τα αντικείμενα παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Αύγουστο του 2023, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να επιστρέψουν περισσότερες από 20.000 πήλινες πλάκες των Αχαιμενιδών μέσα σε λίγους μήνες.

Αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφοριών που αποκαλύπτουν οικονομικά, κοινωνικά και θρησκευτικά δεδομένα για την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών τον πέμπτο αιώνα π.Χ.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………………..