Ο Πούτιν θα πάει στην Κίνα. Πεκίνο: Οι σχέσεις με τη Ρωσσία είναι πιο ψηλά από στρατιωτικές συμμαχίες και διαφέρουν θεμελιωδώς από το ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev και ο επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Wang Yi - RIA Novosti, 1920, 19.09.2023
© RIA Novosti / Pavel Bednyakov Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev και επικεφαλής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Wang Yi

Patrushev: Η Ρωσσική Ομοσπονδία υπολογίζει σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα τον Οκτώβριο

Η Ρωσσία αναμένει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ σε συνάντηση με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ Γουάνγκ Γι, αναφέρει το RIA Novosti .
«Τον Οκτώβριο, ανυπομονούμε για λεπτομερείς διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο ως μέρος της συμμετοχής του Ρώσσου αρχηγού κράτους στις εκδηλώσεις του διεθνούς φόρουμ Belt and Road», δήλωσε ο Patrushev.
Σημείωσε ότι οι προσεγγίσεις της Ρωσσίας και της Κίνας σε θεμελιώδη ζητήματα της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης και βασικά διεθνή προβλήματα συμπίπτουν ή είναι κοντινές. Μιλάμε επίσης για τη θεμελιώδη αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας.
.
Επιπλέον, η Μόσχα στηρίζει το Πεκίνο στα θέματα της Ταϊβάν , του Σιντζιάνγκ, του Θιβέτ και του Χονγκ Κονγκ , τόνισε ο Patrushev.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γραμματέας Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να έχει διαπραγματεύσεις με τον Σι Τζινπίνγκ πριν από το τέλος του έτους .
Η τελευταία φορά που οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας συναντήθηκαν στη Μόσχα ήταν τον Μάρτιο. Ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στην πρωτεύουσα, το πρώτο του διεθνές ταξίδι μετά την επανεκλογή του στην κορυφαία θέση.
……………

Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας: Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Κίνας είναι υψηλότερες από τις στρατιωτικές συμμαχίες και διαφέρουν θεμελιωδώς από το ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Κίνας είναι υψηλότερες από τις στρατιωτικές συμμαχίες και δεν μπορούν να συγκριθούν με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Κίνας βασίζονται στις αρχές της μη ευθυγράμμισης με τα μπλοκ, της μη αντιπαράθεσης και της μη στόχευσης τρίτων. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ξεπεράσει το μοντέλο των στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και διαμορφώνουν μια μοντέλο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων», είπε ο διπλωμάτης.

Έτσι σχολίασε τη δήλωση των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους , η οποία ανέφερε ότι η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα της συμμαχίας.
.
Όπως σημείωσε ο Κινέζος διπλωμάτης, η συνεργασία μεταξύ Ρωσσίας και Κίνας διαφέρει θεμελιωδώς από τις σχέσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στη «δημιουργία στενών ομάδων και αντιπαράθεσης μπλοκ».
Το Πεκίνο καλεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες και τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον του, να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την εσφαλμένη προσέγγιση στην επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας, κατέληξε ο Wang Wenbin.
……..

……………………………………………………………………………………………………