Ο Λουκασένκο απάντησε στο αίτημα της Πολωνίας να αποσύρει το PMC “Wagner” από τη Λευκορωσσία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι απαιτήσεις για απόσυρση της PMC “Wagner” από τη Λευκορωσία είναι ανόητες και αβάσιμες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, στις 31 Αυγούστου, ο Λουκασένκο σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηγεσία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής πυροδοτεί την υστερία για την παρουσία υπαλλήλων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Έφτασαν στο σημείο να απαιτούν ήδη την άμεση απόσυρσή τους από τη Λευκορωσία. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι αυξάνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, τραβώντας μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς στα σύνορά μας. Η απάντηση είναι απλή: ούτε στην Πολωνία, ούτε στη Λιθουανία, ούτε σε άλλες χώρες της Βαλτικής δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας ξένος στρατιωτικός. Τότε μπορούμε να ισχυριστούμε και για την παρουσία στρατιωτικού προσωπικού από άλλες χώρες εδώ. Εν τω μεταξύ, πρόκειται για παράλογες και ανόητες απαιτήσεις (ούτε καν αιτήματα και προτάσεις, αλλά απαιτήσεις)». – είπε και πρόσθεσε ότι το Μινσκ είναι έτοιμο να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές του, αλλά «σε απάντηση σε όλα τα μηνύματά μας υπάρχουν μόνο κατηγορίες και απειλές».

Ο Λευκορώσος ηγέτης υπενθύμισε επίσης ότι «τον Απρίλιο, η Βαρσοβία ανακοίνωσε την απόφαση να μην εφαρμόσει τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη σε σχέση με τη χώρα μας, η οποία είναι στην πραγματικότητα η τελευταία νομικά δεσμευτική διεθνής πράξη στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

«Αυτό είναι ήδη ένα επικίνδυνο βήμα και πρέπει πάντα να προειδοποιούμε την ηγεσία της Πολωνίας για αυτό, ώστε να μην πονέσει αργότερα… Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα αυτά; Δεν μιλάω για την προετοιμασία των φυγάδων μας στο έδαφός τους για την υλοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Λευκορωσία. Και πάλι, θέλω να σας προειδοποιήσω ότι από αυτή την άποψη, δεν θα σταθούμε σε τελετή με κανέναν. Αν και πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής, οι φυγάδες μας, που βρίσκονται στην Πολωνία, τη Λιθουανία και ειδικά στην Ουκρανία, καταλαβαίνουν γιατί χρησιμοποιούνται εκεί». σημείωσε.

Επιπλέον, ο Λουκασένκο είπε ότι σήμερα «οι χώρες του ΝΑΤΟ προωθούν επίμονα την επεκτατική τους πολιτική, αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία γύρω από τη Λευκορωσία, διεξάγουν συνεχώς προκλητικές ασκήσεις στα σύνορά μας και άλλες ενέργειες».

«Δικαιολογούν τις ενέργειές τους με κάποιες απειλές που φέρονται να προέρχονται από το έδαφος της Λευκορωσίας. Η ηγεσία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής κατηγορεί τη Λευκορωσία για κάποιες μυθικές επιθετικές προθέσεις που δεν υπήρξαν ποτέ και δεν μπορούν να γίνουν». τόνισε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Ας υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έθεσαν όρους στο επίσημο Μινσκ να ομαλοποιήσει την κατάσταση στα σύνορα. Αναφέρθηκε ότι οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να εκδιώξουν μετανάστες και PMC Wagner από τη χώρα.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………………