Έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να συλλαμβάνει δράστη επ’ αυτοφώρω; Νόμος 4620/2019, άρθρο 275

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/530491/nomos-4620-2019

σ.σ. : Με αφορμή τα συμβάντα στον Έβρο, “φωτογραφίσαμε” το Άρθρο 275 του Νόμου 4620/2019, όπως ισχύει…

……………

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως την δημοσίευσε το evros-news.gr

Η επίσημη ανακοίνωση της  Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει:

Εντοπίστηκε, προσήχθη και κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος), το οποίο εμφανίζεται σε video να έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής. Το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα , πλησίον της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον του ιδιοκτήτη του οχήματος, προσήχθησαν και κρατούνται δύο ημεδαποί, οι οποίοι φέρονται να τον συνέδραμαν. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ελληνική Αστυνομία επαγρυπνά και, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στη διάρκεια του Αυγούστου αποτρέπει κατά μέσο όρο στον Έβρο περίπου 900 ημερησίως παράνομες εισόδους στη χώρα μας και συλλαμβάνει εκατοντάδες διακινητές.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της”.

…………

Μετά από αυτά … Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα στους 13 λαθρομετανάστες αλλά και τους 3 κατοίκους Αλεξανδρούπολης, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, αναφέρει επίσης το evros-news.gr .

…………

Δήλωση για την προσαγωγή και κράτηση του από την Ελληνική Αστυνομία μαζί με δύο Έλληνες οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, έκανε ο Αλβανός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης εδώ και χρόνια, αναφέρει πάλι το evros-news.gr .

Ο επιχειρηματίας Απόστολος Τότα (το όνομα αναφέρει ο δικηγόρος του Βασίλειος Δεμίρης) που δημοσίευσε το ΒΙΝΤΕΟ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το τρέιλερ όπου κρατούσε 13 λαθρομετανάστες αποκαλώντας τους μάλιστα “25 κομμάτια”, δήλωσε ότι σέβεται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και ότι ο ίδιος και η οικογένεια του γίνονται αποδέκτες απειλών και ύβρεων.

Όλη η δήλωση μέσω του δικηγόρου του αναφέρει:
Αναφορικά με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στις 22-08-23 και στο οποίο ενεπλάκη ο εντολέας μου ΤΟΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ως ιδιοκτήτης του οχήματος , πέραν των εξηγήσεων που έδωσε ήδη στις Αρχές, οφείλονται και εξηγήσεις στην κοινωνία, δεδομένου ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν γίνει αποδέκτες απειλών και ύβρεων.
Κατά την τέταρτη μέρα των πυρκαγιών που πλήττουν την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκε από τον ανωτέρω πληθώρα εμπρηστικών μηχανισμών εντός του αστικού ιστού σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα στην Ν. Χιλή και λίγα μόλις μέτρα από την οικογενειακή επιχείρηση του ανωτέρω, στην οποία διαμένει και η εξαμελής οικογένειά του.
Πλησίον των εμπρηστικών μηχανισμών εντόπισε επ΄αυτοφόρω όμαδα μη νομίμων μεταναστών να επιχείρει να τους πυροδοτήσει.

Άμεσα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα του κατ΄ άρθρο 275 ΚΠΔ , πρόεβη σε αποτροπή και σύλληψη της εγκληματικής ομάδας η οποια έφερε όπλα και κάλεσε ΑΜΕΣΩΣ τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να πρόβουν στις νόμιμες ενέργειες. Κατά το χρονικό διάστημα που αναμένονταν οι αστυνομικές άρχες , σεβόμενος την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια , παρείχε σε όλους πόσιμο νερό.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ άσκησε λεκτική ή σωματική βία κατά αυτών .
ΟΥΔΕΠΟΤΕ έφερε όπλο.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ κάλεσε συμπολιτές να προβούν σε παρανομές ενέργειες.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ οδηγήθηκε στις ενέργειες του από ρατσιστικά κίνητρα.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ επιχείρησε να υποκαταστήσει τις Ελληνικές Αρχές.
Αντίθετα καθοδηγούμενος από αίσθημα ευθύνης απένταντι στις ανθρωπίνες ζωές και περιουσίες που κατακαίγονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή συνεπεία εμπρηστικών συμοπεριφορών, προέβη στις νόμιμες ενέργειες αποτροπής και περιορισμού εγκληματικών συμπεριφορών , όπως οφειλεί να κάνει κάθε πολίτης που έρχεται αντιμέτωπος με τέλεση αυτόφωρων αδικημάτων τα οποία απειλούν και πλήττουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Στις ίδιες δε ενέργειες θα προέβαινε ανεξάρτητα από την εθνικότητα των εγκληματιών .
Ο συνήγορος υπεράσπισης
Δεμίρης Βασίλειος

…………

Περί αυτοδικίας …

https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/529099/nomos-4619-2019

………..

Μια επεξήγηση του όρου “αυτοδικία” , από τον Γιώργο Γιαγκουδάκη, δικηγόρο Καβάλας, που είναι δημοσιευμένη στο kavalawebnews.gr

Απόσπασμα:

[ …

Ο Ποινικός Κώδικας εντάσσει το έγκλημα της αυτοδικίας στο Κεφάλαιο με τα Εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας.

 ΟΡΙΣΜΟΣ:

Αυτοδικία διαπράττει εκείνος που έχει πραγματικά ένα νόμιμο δικαίωμα ή πιστεύει ότι το έχει και στη περίπτωση προσβολής ή αμφισβητήσεώς του, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του από το δικαίωμα αυτό, δεν προσφεύγει στη δικαστική αρχή, αλλά προσπαθεί ενεργώντας αυθαίρετα και αυτοδυνάμως να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, παραλείποντας τη νόμιμη δικαστική οδό.

Τελεί αυτοδικία, όπως κοινώς λέγεται “παίρνει το δίκιο με το χέρι του” εκείνος που δεν ακολουθεί την δικαστική οδό καθόλου, αλλά και εκείνος που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εν μέρει χωρίς να ακολουθήσει όλα τα στάδια της νόμιμης διαδικασίας, ενεργώντας αυθαίρετα και αυτοδυνάμως (με τις δικές του δυνάμεις).

 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ.:

Σύμφωνα με αποφάσεις Αρείου Πάγου συνιστά αυτοδικία π.χ η αυτοδύναμη κατάληψη αγρού και η συλλογή των καρπών από δέντρα, η κατάληψη ακινήτου με φύτευση δέντρων, η καταστροφή και αφαίρεση πασσάλων και συρματοπλεγμάτων, η αντικατάσταση κλειδαριάς μισθωμένης αποθήκης, η κατεδάφιση κτίσματος, η άσκηση δουλείας διόδου μέσω ακινήτου άλλου, η διάνοιξη αυθαιρέτως αγροτικής οδού δια μέσου του κτήματος του μηνυτή, η αποβολή από τη συζυγική οικία του συζύγου και των ειδών ατομικής χρήσεώς του χωρίς δικαστική απόφαση μετοίκησης, η αφαίρεση μηχανημάτων από ομόρρυθμο εταίρο πριν οι εκκαθαριστές προβούν σε εκκαθάριση, η καταστροφή κλειδαριάς και επανεγκατάσταση στην οικία που είχε νόμιμα εξωσθεί (σε μίσθωση) κ.α.

  ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:

Κατά την επικρατούσα στην επιστήμη και νομολογία άποψη η αυτοδικία διαπράττεται μόνο με θετική ενέργεια, δηλαδή υλική πράξη που μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων και δημιουργεί μεταβολή στον εξωτερικό κόσμο (όχι με παράλειψη).

 ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ:

Το αξιούμενο δικαίωμα πρέπει να είναι δικαστικώς επιδιώξιμο, δηλαδή να παρείχε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική οδό.

  ΔΟΛΟΣ:

Απαιτείται δόλος για στοιχειοθέτηση της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΝΟΜΙΜΗ ΕΓΚΛΗΣΗ:

Είναι έγκλημα στιγμιαίο. Η παραγραφή και η προθεσμία της εγκλήσεως άρχεται από της ενεργείας.

Σε περίπτωση μη υποβολής ή μη έγκαιρης υποβολής (παρέλευση τρίμηνου από της τέλεσης της ή από του χρόνου της γνώσης τέλεσης της και του δράστη της) η ποινική δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη ή παύει οριστικά αντίστοιχα, με υποβολή σχετικού αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορουμένου.

ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΗ Η ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ:

Υπάρχουν όμως κατ΄ εξαίρεση και οι περιπτώσεις θεμιτής αυτοδικίας ρητώς προβλεπομένων στο νόμο, όπως στα άρθ. 282 ΑΚ (“όταν η βοήθεια της αρχής δεν μπορεί να φτάσει έγκαιρα και υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή να ματαιωθεί ή να δυσκολευθεί σημαντικά η πραγμάτωση της αξίωσης”), 985 ΑΚ, 986 ΑΚ  όπου η αυτοδικία επιτρέπεται από το νόμο σε έκτακτες συνθήκες, όπου αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της (άρθ. 20 ΠΚ “ενάσκηση δικαιώματος”) και η πράξη μένει ατιμώρητη. π.χ δεν διαπράττει τιμωρητή αυτοδικία ο νομέας που αναλαμβάνει “παραχρήμα” αμέσως δια της βίας τη νομή του ακινήτου του που του αφαιρέθηκε παρανόμως, διότι αυτή η ενέργειά του αποτελεί άσκηση δικαιώματος που του παρέχει το άρθρο 985 ΑΚ.

Από 2 Απριλίου 2012 που αντικαταστάθηκε το άρθρο 331 Π.Κ. ως άνω με την παρ.3δ άρθρου 24 Ν.4055/2012,ΦΕΚ Α 51/12.3.2012 η αυτοδικία είναι πλέον πταίσμα από πλημμέλημα.

Γενικώς ορίζεται στο Π.Κ. (‘Αρθρα 18, 55,57) για την κράτηση και το πρόστιμο με επιφύλαξη για τη διάρκειά τους, όπως συμβαίνει στη περίπτωση αυτοδικίας ότι :

Κάθε  πράξη  που  τιμωρείται  με Κράτηση ή πρόστιμο είναι πταίσμα. Η διάρκεια της Κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα  μήνα  ούτε  να  είναι  συντομότερη  από  μία  ημέρα,  αν  ο νόμος δεν ορίζει  διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις.  Εκτελείται σε ιδιαίτερα τμήματα των  φυλακών ή, αν τέτοια δεν υπάρχουν, στα αστυνομικά κρατητήρια.

Αν δεν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις, η χρηματική ποινή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από εκατόν πενήντα (150) ευρώ ούτε ανώτερη από δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από είκοσι εννέα (29) ευρώ ούτε ανώτερο από πεντακόσια ενενήντα (590) ευρώ.

Συντομογραφίες: Π.Κ. = Ποινικός Κώδικας,  Α.Κ. = Αστικός Κώδικας

Γιώργος Γιαγκουδάκης

Δικηγόρος Καβάλας

… ]

…………..

Και μια εξήγηση της λέξης “Νόσφιση” … που δεν είναι ευρέως γνωστή …

https://greek_greek.en-academic.com/

( η ανάρτηση έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα περί νόμων, επεξηγήσεων και ορισμών, με αφορμή τα συμβάντα και δεν σχολιάζει, ούτε κρίνει )

……………………………………………………………………….

Ακούστε μετά το 1.11.20 στο βίντεο