Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη: Οι BRICS θα προστατεύσουν τον Παγκόσμιο Νότο από την αλαζονική Δύση

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής XIV BRICS, 23 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου (kremlin.ru)

σ.σ. : Ξεκινά αύριο 22 Αυγούστου 2023, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS , που πολλοί περιμένουν τις αποφάσεις της, με κομμένη την ανάσα !!

……………….

Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη: Οι BRICS θα προστατεύσουν τον Παγκόσμιο Νότο από την αλαζονική Δύση

Οι ηγέτες των χωρών BRICS, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου, συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Γιοχάνεσμπουργκ για να επεκτείνουν την επιρροή του μπλοκ και να επιφέρουν αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική, αναφέρει το France-Presse (AFP) σήμερα, 21 Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa θα φιλοξενήσει την τριήμερη σύνοδο κορυφής του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping , του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi και του προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lulu da Silva την ερχόμενη Τρίτη . Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ενταχθεί επίσης εξ αποστάσεως στους συναδέλφους του BRICS.

Ο Πούτιν επέλεξε να μην παραστεί αυτοπροσώπως, καθώς έχει ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που θεωρητικά υποχρεούται να εφαρμόσει η Νότια Αφρική εάν πατήσει το πόδι του στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πάει στο Γιοχάνεσμπουργκ αντί του Ρώσσου ηγέτη , υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιπροσωπεύοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε τρεις ηπείρους, με οικονομίες που βιώνουν διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, οι BRICS έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την περιφρόνηση για μια παγκόσμια τάξη που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων δυτικών δυνάμεων, αναφέρει η δημοσίευση.

«Το παραδοσιακό παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης έχει γίνει ανίκανο, ατελές και αγνοούμενο». Ο Chen Xiaodong , πρεσβευτής της Κίνας στη Νότια Αφρική,  δήλωσε σε μια ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή , προσθέτοντας ότι οι BRICS “γίνονται ολοένα και περισσότερο ακλόνητη δύναμη για την υπεράσπιση της διεθνούς δικαιοσύνης”.

Το ενδιαφέρον για το μπλοκ αυξάνεται – τουλάχιστον 40 χώρες έχουν εκφράσει προηγουμένως ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτό, 23 από αυτές έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Ο Ανίλ Σουκλάλ , ο γενικός πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ασία και τους BRICS, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χώρες κάνουν ουρές για να ενταχθούν σε αυτήν την ένωση είναι «ο πολύ πολωμένος κόσμος στον οποίο ζούμε, ο οποίος πολώθηκε περαιτέρω από την ουκρανική κρίση. και όπου οι χώρες αναγκάζονται να πάρουν θέση».

«Οι χώρες του Νότου δεν θέλουν να τους λένε ποιον να υποστηρίξουν, πώς να συμπεριφέρονται και πώς να διεξάγουν τις κυριαρχικές τους υποθέσεις. Τώρα είναι αρκετά δυνατοί για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους». επεσήμανε ο Σουκλάλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι BRICS έδωσε ελπίδα σε χώρες που επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν την «παγκόσμια αρχιτεκτονική».

«Οι κύριες αγορές βρίσκονται τώρα στον Παγκόσμιο Νότο… Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε στο περιθώριο όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων παγκοσμίως». — τράβηξε την προσοχή του συνομιλητή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ο Lebogang Legodi , λέκτορας διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Limpopo (Polokwane, Νότια Αφρική), συμφωνεί ότι πολλά κράτη που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ομάδα «βλέπουν τους BRICS ως εναλλακτική στην τρέχουσα ηγεμονία στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Περίπου 50 άλλοι ηγέτες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Friends of the BRICS κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο στην καρδιά του Sandton στο Γιοχάνεσμπουργκ, που ιστορικά θεωρείται το πλουσιότερο τετραγωνικό μίλι στη Μαύρη Ήπειρο. Φέτος το θέμα της συνάντησης είναι «BRICS και Αφρική: μια εταιρική σχέση για αμοιβαία επιταχυνόμενη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και πολυμερή χωρίς αποκλεισμούς».

Η σύνοδος κορυφής έρχεται σε ένα “κρίσιμο σημείο καμπής”, δήλωσε ο Στίβεν Γκρουζντ του Έργου Αφρικής-Ρωσσίας-Αφρικής στο Νοτιοαφρικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

«Το σημερινό πολυμερές σύστημα είναι υπό πίεση» δήλωσε.

Η απόφαση για διεύρυνση της σύνθεσης των BRICS αναμένεται στο τέλος της συνόδου κορυφής. Ένας αισιόδοξος Πρόεδρος Ramaphosa είπε στο κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) στο Γιοχάνεσμπουργκ το περασμένο Σάββατο ότι «θα έχουμε μια φανταστική σύνοδο κορυφής BRICS». Είπε ότι η παρουσία τόσων πολλών αρχηγών κρατών «δείχνει τον αντίκτυπο που έχει η Νότια Αφρική» στον κόσμο.

Οι BRICS παρέχουν σήμερα το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περιλαμβάνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μπλοκ αντιπροσωπεύει πάνω από το 16 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.

Η Βραζιλία παραμένει ο κύριος αντίπαλος της ραγδαίας επέκτασης των BRICS. Αυτό ανέφερε το Reuters στις αρχές αυτού του μήνα, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Όπως σημείωσε τότε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να επεκτείνει τη συμμαχία, «επιδιώκοντας να αυξήσει την πολιτική της επιρροή» εν μέσω εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσσία χρησιμοποιεί επίσης την ευκαιρία να ζητήσει την υποστήριξη των συμμάχων λόγω της «διπλωματικής απομόνωσης».

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει τη συμπερίληψη νέων μελών, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ραμαφόσα, είπε ότι η φόρμουλα της διεύρυνσης χρειάζεται «καλύτερο έλεγχο».

Ακόμη και η Ινδία, η οποία φοβόταν εδώ και καιρό την ταχεία επέκταση των BRICS, μπορεί να έχει ήδη υιοθετήσει την ιδέα, ανέφεραν οι πηγές.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα επιμείνει ότι οποιαδήποτε επέκταση της συμμαχίας πρέπει να είναι σταδιακή, να διατηρήσει μια περιφερειακή ισορροπία και να διατηρήσει τα πέντε μόνιμα μέλη της στην ηγεσία, ανέφεραν πηγές στη χώρα στο Reuters.

Νωρίτερα, συνομιλητές του Bloomberg επιβεβαίωσαν ότι η Βραζιλία αντιτίθεται στην ταχεία επέκταση των BRICS, καθώς «δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με τη Δύση», οι φόβοι για τους οποίους αυξάνονται εν μέσω αναφορών για δεκάδες χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία. Στην Ινδία, θέλουν να δουν «σαφέστερους κανόνες για την ένταξη στους BRICS», επεσήμανε η υπηρεσία.

Στις αρχές Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Τάουν συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών BRICS. Στη σύνοδο κορυφής προσκλήθηκαν επίσης υπουργοί των κρατών του Παγκόσμιου Νότου: Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Ιράν, Ινδονησία, Καζακστάν, Κομόρες, Κούβα, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Περισσότερα από 20 κράτη σε επίσημο και άτυπο επίπεδο έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν. Εκτός από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση του Ιουνίου, αυτοί είναι η Αλγερία, το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία, η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Ζιμπάμπουε, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Νικαράγουα, το Πακιστάν, η Σενεγάλη, η Συρία, το Σουδάν, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία, η Τουρκία και η Ουρουγουάη.

Υπενθυμίζουμε ότι η σύνοδος κορυφής των BRICS θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου. Ένα επιχειρηματικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα, με τους ηγέτες των χωρών να απευθύνονται στους συμμετέχοντες στην τελική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης. Στη συνέχεια, οι αρχηγοί κρατών των BRICS θα συναντηθούν σε κλειστή συνεδρίαση. Η 23η Αυγούστου είναι η κύρια ημέρα της συνόδου κορυφής, χωρίζεται σε δύο συνόδους. Το πρώτο, κλειστό, θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, το δεύτερο, ανοιχτό, περίπου δύο ώρες. Στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των BRICS θα υιοθετήσουν μια τελική δήλωση.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………