Στην εποχή μας σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για το καζίκι και τον Δράκουλα. Ας δούμε:

TOP STORIES ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Μέσα του 15ου αιώνα ολόκληρα σχεδόν τα Βαλκάνια είχαν πέσει στα χέρια  των Οθωμανών Τούρκων. Το 1453 η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας πέφτει κι αυτή στα χέρια των Τούρκων και γίνεται η νέα πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά η Ρουμανία δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Είχε τον  Τσέπες  (Βλαντ Γ΄, γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Τσέπες)-και όχι Παλαιολόγους και κληρικούς-που έφτασε στα όρια της τρέλας τον Μωχάμεντ Β τον Πορθητή.

Στην εποχή μας σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για το

Καζίκι (ιστορικό,)

μακρύ και αιχμηρό αντικείμενο, πάσσαλος, παλούκι που χρησιμοποιόταν για τον ανασκολοπισμό (παλούκωμα) στη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Αυτό ακριβώς ανταπέδωσε στους Τούρκους ο Βλαντ Γ’ (Vlad III)- Τσέπες ο  «ανασκολοπιστής» ή πασσσαλωτής/Παλουκωτής.

 

Tο όνομα Dracula (Δράκουλας), 

 το οποίο ταυτίζουν με τον θρυλικό κόμη-βρικόλακα της Τρανσυλβανίας του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ, ο χαρακτήρας του οποίου μεταφέρθηκε ουκ ολίγες φορές σε πάμπολλες κινηματογραφικές ταινίες.  Το μυθιστόρημα του Στόκερ εκτυλίσσεται στην Τρανσυλβανία, μια χώρα που για τους Άγγλους αλλά και για τους περισσότερους Δυτικοευρωπαίους ήταν «μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής», πολιτισμένη και βάρβαρη-ειδικά για τους Αγγλοσάξωνες όπως θα δούμε– ταυτόχρονα, μυστηριώδης και απόμακρη, αποπνέοντας μια απόκοσμη αίσθηση μυστικιστικού ενδιαφέροντος. Η χώρα «πέρα από τα δάση» (terra ulstrasilvana στα λατινικά, απ’ όπου και προήλθε το όνομα Τρανσυλβανία), όπως συνήθιζαν να τη χαρακτηρίζουν, θα αποτελούσε το ιδανικό μέρος για να δράσει ένας βρικόλακας, με τη μορφή ενός εκφυλισμένου μεσαιωνικού αριστοκράτη που ζούσε μεταξύ φωτός και σκότους, ο οποίος και θα στοίχειωνε το σύγχρονο ανθρώπινο φαντασιακό ως Κόμης Δράκουλας.

Αυτό που δε γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως η λέξη Dracula προέρχεται από τη λατινική ρίζα της λέξης Δράκος και αποτελούσε τιμητικό τίτλο του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας Βλαντ Γ’ (Vlad III)- Τσέπες του «ανασκολοπιστή» ή πασσσαλωτή/Παλουκωτή

 Η λέξη Τσέπες προέρχεται από την τσάπα διότι εκτελούσε δια νόμου εγκληματίες, παιδεραστές και βιαστές με τσάπα, επίσης σαν ένα είδος ανασκολοπισμού…Περισσότερα