Στο Πακιστάν 30χρονος σκοτώθηκε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο !!

News ΥΓΕΙΑ
Επιστήμονας στο εργαστήριο - RIA Novosti, 1920, 07/06/2023

Πακιστάν Παρατηρητής: 30χρονος Πακιστανός μολύνθηκε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

Στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, ο Μουσταφά Σαφίκ, 30 ετών, πέθανε αφού προσβλήθηκε από αμοιβάδα του είδους Naegleria Fowler, ανέφερε η εφημερίδα Pakistan Observer , επικαλούμενη υγειονομικές αρχές.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από δύο ημέρες με συμπτώματα γρίπης, υψηλό πυρετό και πονοκέφαλο, γράφει η εφημερίδα. Ο Μουσταφά Σαφίκ πέθανε την Τρίτη.
.
Ένα τοπικό εργαστήριο επιβεβαίωσε την παρουσία της Naegleria fowleri, κοινώς γνωστής ως αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο, αναφέρει η έκθεση.
.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό είναι το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από αυτή τη μόλυνση στην πόλη της Λαχώρης. Νωρίτερα, τρία κρούσματα μόλυνσης αναφέρθηκαν στην πόλη του Καράτσι .
“Η Naegleria fowleri μολύνει τους ανθρώπους όταν νερό που περιέχει αμοιβάδα εισέρχεται στο σώμα από τη μύτη. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κολυμπάτε, καταδύεστε ή βυθίζετε το κεφάλι σας σε γλυκό νερό, όπως σε λίμνες και ποτάμια”, αναφέρει η έκθεση.
.
Σύμφωνα με το CDC, 31 περιπτώσεις τέτοιας μόλυνσης έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία δέκα χρόνια. Με βάση στατιστικά στοιχεία, από το 1962 έως το 2021, μολύνθηκαν 154 άνθρωποι, ενώ μόνο τέσσερις από αυτούς επέζησαν. Πηγή

Λοιμωξιολόγος Sopkha: οι περισσότερες μολύνσεις με αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η αμοιβάδα του Fowler προκαλεί θανατηφόρα αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα μόνο εάν εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα από τη μύτη, δήλωσε στο RIA Novosti ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της ιατρικής υπηρεσίας των Χερσαίων Δυνάμεων της Ταϊλάνδης, Δρ Charenchai Sopkha, στρατιωτικός λοιμωξιολόγος με εμπειρία σε πολλές χώρες.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, σχολίασε αναφορές για το πρώτο κρούσμα αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας στη Νότια Κορέα. Η μόλυνση εντοπίστηκε σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Ταϊλάνδη στις 10 Δεκεμβρίου και πέθανε δέκα ημέρες αργότερα. Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης, σε ανακοίνωσή του για το θέμα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, ιάσιμη στα πρώτα στάδια.
Amoeba Naegleria fowleri στο μικροσκόπιο
Κυριολεκτικά τρώει τον εγκέφαλο.
Όπως εξήγησε ο Δρ Σόφα, ο μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων με αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα έχει καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, μόνο σε εννέα χρόνια (από το 1995 έως το 2004) στην Αμερική πέθαναν 23 άνθρωποι από αυτή την ασθένεια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης, 17 μολύνσεις εντοπίστηκαν στο βασίλειο σε διάστημα 40 ετών (από το 1982 έως το 2021), εκ των οποίων οι 14 ήταν θανατηφόρες.
.
Η Negleria του Fowler ανακαλύφθηκε και περιγράφηκε στην Αυστραλία το 1965, συνέχισε ο ειδικός.
“Η περίοδος επώασης της νόσου είναι τρεις έως επτά ημέρες. Τα συμπτώματα είναι έντονος πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ναυτία, απώλεια όσφρησης, ξηρός λαιμός, μετά υψηλός πυρετός. Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα, ο θάνατος επέρχεται γύρω στη δέκατη ημέρα. Αυτό είναι τρομερό, αλλά πολύ πολύ σπάνια ασθένεια», είπε.

…………………………………………………………………………………………..