Το F-35 έπαθε blackaut όταν το Su-30 χρησιμοποίησε το σύστημα Khibiny EW !!

TOP STORIES ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Su-30 has used Khibiny EW during an interception of the F-35
Photo credit: Dzen.ru

Su-30 has used Khibiny EW system while intercepting the F-35 / Το Su-30 χρησιμοποίησε το σύστημα Khibiny EW ενώ αναχαίτιζε το F-35

Είναι πιθανό ένα ρωσσικό Su-30 να χρησιμοποίησε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά τη διάρκεια αναχαίτισης ενός F-35 πάνω από τη Βαλτική. Αυτό συνέβη πέρυσι, γράφει ο Ρώσος αναλυτής Αντρέι Αντρέεφ, περιγράφοντας αναλυτικά την υπόθεση.

Την είδηση δημοσίευσε την 2 Ιουνίου 2023 το bulgarianmilitary.com. Την αναδημοσιεύουμε αυτούσια.

Το παρασκήνιο έχει ως εξής: στις 30 Απριλίου 2022, το ΝΑΤΟ άρχισε να απαντά στη ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής, η οποία είναι πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσσία, έχουν σταλεί στην Εσθονία F-35A από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία [AM]. Η μοίρα μαχητικών προέρχεται από την 32η αεροπορική πτέρυγα στην αεροπορική βάση Amendola στη νότια Ιταλία.

Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους, τα ιταλικά F-35 ξεκίνησαν κοινές περιπολίες με τους Συμμάχους για να εκτελέσουν την αποστολή «αεροπορικής περιπολίας». Καθημερινά τα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα, όπως και στις 9 Μαΐου που σημειώθηκε το επίμαχο περιστατικό.

9 Μαΐου ( 2022 )

Στις 9 Μαΐου, ένα ρωσσικό Su-30SM αναφέρθηκε ότι αναχαίτισε ένα ιταλικό F-35 που πιλοτάριζε ο πιλότος Falco. Η αναχαίτιση πραγματοποιείται πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η αναχαίτιση χρειάστηκε επειδή το F-35 πλησίασε το ρωσσικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος An-12 των Ρωσσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων [VKS]. Η αναχαίτιση γίνεται από το Su-30SM, το οποίο, παρεμπιπτόντως, συνοδεύει το An-12.

Su-30 has used Khibiny EW during an interception of the Italian F-35
Photo by Todd R. McQueen

«Ήρθε σχεδόν από το πουθενά. Ήμουν πολύ μπερδεμένος γιατί δεν περίμενα να το δω τόσο κοντά», περιγράφει ο Ιταλός πιλότος τις πρώτες του εντυπώσεις από την ξαφνική εμφάνιση του Su-30SM. Ο Falco λέει ότι ο Ρώσσος πιλότος ενήργησε προκλητικά. Έχει χαθεί αρκετές φορές. Τα συστήματα ανίχνευσης και προειδοποίησης του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους απέτυχαν ξανά και ξανά και έπρεπε να επανεκκινηθούν.

Η ιστορία του πιλότου

Ο Falco λέει ότι τους είχαν προειδοποιήσει ότι οι Ρώσσοι μπορεί να χρησιμοποιούν το Khibiny, ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αλλά αντιμέτωπος με αυτό στην πράξη, όταν τα όργανα στόχευσης και στόχευσης του F-35 του αποτυγχάνουν στιγμιαία, ο Falco αρχίζει να ανησυχεί.

Βλέποντας το ρωσσικό μαχητικό να πλησιάζει γρήγορα, ο Falco αποφάσισε να εφαρμόσει το τυπικό σχέδιο για τέτοιες περιπτώσεις. Γυρίζει το αεροπλάνο του 30 μοίρες για να διατηρήσει μια απόσταση ασφαλείας. Εκείνη την στιγμή, ο Falco σχεδιάζει να κάνει μια άλλη επανεκκίνηση του συστήματος και να ξεφύγει από τον ηλεκτρονικό πόλεμο του ενοχλητικού γείτονα. Στην αρχή φάνηκε να βοηθάει.

Κόλπα Ρώσσων πιλότων

10+ Russian Su-30s began tactical rehearsals over Kaliningrad - Su-30
Photo credit: Irkut Press Office

Ο Ιταλός και ο Ρώσσος πετούν δίπλα δίπλα. Και οι δύο χρησιμοποιούν ελαφρούς ελιγμούς σαν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, αλλά de facto δεν συμβαίνει. Κανονικά, στις παραμεθόριες περιοχές, οι στρατιωτικοί πιλότοι περιορίζονται σε προειδοποιήσεις, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση.

Su-30SM και F-35 το ένα το άλλο. Αλλά στη συνέχεια, υπενθύμισε ο Falco, το Su-30 γρήγορα έμεινε πίσω και εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο. Για ένα λεπτό, ο Ιταλός πιλότος χάνει ξανά το σύστημα ανίχνευσης. Και ξαφνικά το ρωσσικό υπερφαλάγγισε και βρέθηκε ακριβώς μπροστά από το F-35. Πέρασε από πολύ κοντά, σχεδόν οριακά από τον Αμερικανό μαχητή με την αριστερή του πτέρυγα.

«Ξαφνικά πάγωσα από φόβο. Δεν περίμενα τόσο επικίνδυνο ελιγμό από τους Ρώσους», σχολίασε ο Φάλκο τις εντυπώσεις του. Ο Ιταλός πιλότος άρχισε να κάνει ομαλά μια στροφή στον ορίζοντα, προσπαθώντας με όλη του τη συμπεριφορά να μην προκαλέσει επιθετικότητα στον Ρώσσο πιλότο. Ο Φάλκο βλέπει το Su-30 από κάτω του και την επόμενη στιγμή βουτάει. Ο Falco προσπάθησε να κρατήσει το ρωσσικό μαχητικό στο στόχαστρο του, έτσι έστρεψε και τη μύτη του αεροπλάνου προς το μέρος του. Ο Ρώσσος πιλότος είδε τους ελιγμούς και βρέθηκε αμέσως μπροστά του. Στο F-35, άρχισαν και πάλι να έχουν προβλήματα τα όργανα.

Δοκιμή δυνατοτήτων F-35

Ο Ιταλός πιλότος γυρίζει 40 μοίρες, ξεκινώντας και πάλι να μηδενίζει τα συστήματα ανίχνευσης. Ο Falco έχασε για λίγο το Su-30. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά το Su-30, αλλά αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τους τελευταίους ελιγμούς του, το Su-30 πέταξε ήρεμα δίπλα στο F-35 και δεν έκανε άλλους επικίνδυνους ελιγμούς. Σε κάποιο σημείο, το Su-30SM απλώς βούτηξε και δεν αμφισβήτησε πλέον το F-35.

Ο Falco κατάλαβε ότι ο Ρώσσος πιλότος απλώς δοκίμαζε τι ήταν ικανό το αμερικανικό F-35. Ο Φάλκο λέει ότι γνώριζε για τις ικανότητες των Ρώσσων υπερφαλαγγιστών ακόμη και πριν γνωρίσει έναν ζωντανά. Γνώριζε ότι τα μαχητικά πλευρών ήταν ικανά για ελιγμούς τακτικής μάχης σε υψηλό επίπεδο.

Μιλώντας στο Military History of Italy, ο Falco λέει ότι δεν περίμενε ότι το πιο πρόσφατο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος με όλα τα σύγχρονα συστήματα και όπλα θα μπορούσε να παρακαμφθεί τόσο εύκολα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το Su-30 είναι μηχάνημα 4ης γενιάς, αν και αναβαθμισμένο.

Σχετικά με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny

Το Khibiny είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ξεκίνησε την ανάπτυξή του την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα πρώτα δείγματα του συστήματος ήταν τραχιά, βαριά και δεν κατάφεραν να επιτύχουν την επιθυμητή λειτουργικότητα.

Αργότερα, κάπου στη δεκαετία του 1980, το Khibiny έγινε προτεραιότητα της κοινής συνεργασίας μεταξύ της KNIRTI και της αεροπορικής εταιρείας Sukhoi. Μόλις το Sukhoi συμπεριληφθεί στο έργο, αλλάζει όχι μόνο τη σχεδίαση αλλά και τη στάση του τρόπου χρήσης του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου.

Επί του παρόντος, το Khibiny έχει ήδη υποστεί αρκετές βελτιώσεις και θεωρείται ένα εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αρχικά, η Ρωσσία σκόπευε να ενσωματώσει το Khibiny στο Su-34. Αυτό συνέβη επίσημα όταν η Μόσχα αποφάσισε το 2014 ότι όλα τα Su-34 θα λάβουν αυτό το σύστημα. Ενσωματώθηκε με την ονομασία L-175V Khibiny. Αργότερα, η Μόσχα αποφάσισε ότι το Su-30 θα έπρεπε επίσης να αποκτήσει αυτό το σύστημα.

Σύμφωνα με πηγές, όλα τα Su-34 που αναπτύχθηκαν στον πόλεμο με την Ουκρανία έλαβαν το L-175V Khibiny. Το Su-30SM είναι το αεροσκάφος που συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, το οποίο έχει την ίδια ενοποίηση. Τμήματα αυτού του συστήματος λέγεται τώρα ότι ανακαλύφθηκαν μετά την κατάρριψη ενός Su-30SM από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στο Izyum. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε μια κάψουλα σιγαστήρα RTU 518-PSM, η οποία αποτελεί μέρος ολόκληρου του κιτ.

Su-30 has used Khibiny EW during an interception of the F-35
Photo credit: Twitter

Τι μπορεί να κάνει το Khibiny;

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την εύρεση ραδιοφωνικής κατεύθυνσης και τον ήχο της ακτινοβολίας της πηγής σήματος, γεγονός που του επιτρέπει να παραμορφώνει τις παραμέτρους του ανακλώμενου σήματος.

Όλα αυτά βοηθούν το σύστημα να καθυστερήσει τον εντοπισμό του αεροσκάφους του μεταφορέα, καθώς και να καλύψει τα αντικείμενα από ψευδείς αντανακλάσεις. Λέγεται ότι όταν ενεργοποιείται το Khibiny, τα εχθρικά αεροσκάφη στην περιοχή του ρωσικού αερομεταφορέα δυσκολεύονται να βρουν το βεληνεκές, ειδικά σε θέσεις ταχύτητας και γωνίας.

Το Khibiny υποβαθμίζει τη λειτουργία υποστήριξης TWS κατά τη σάρωση ενός ραντάρ δέσμης κεραίας και αυξάνει τον χρόνο και τη δυσκολία λήψης ενός αντικειμένου κατά τη διάρκεια μιας ενεργής σάρωσης σε πραγματικό χρόνο.

……………..

…………………………………………………………………………………………………..