160 χρόνια μετά και το “άγνωστο”, ιστορικό ΟΧΙ των Γερμανών

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Γερμανία το ΟΧΙ δεν το είπε …ο Μεταξάς αλλά οι εργάτες, και αυτό είναι ιστορικά τεκμηριωμένο.

Α) Πρίν 175 Χρόνια

Η πρώτη Εθνοσυνέλευση των Γερμανών

Heister, Franz; Bauer, J. B., Eröffnung der Nationalversammlung in der Paulskirche zu Frankfurt den 18. Mai 1848, Druckgraphik, Frankfurt am Main, 1848, Kreidelithographie.

Στις 18 Μαΐου του 1848, έγινε η πρώτη γερμανική Εθνοσυνέλευση-Κοινοβούλιο στην Φρανκφούρτη, με θεμελίωση του πρώτου Συντάγματος της Γερμανίας, στην καθολική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, όχι επειδή είχε θρησκευτικό χαρακτήρα (ΔΕΝ ΕΙΧΕ), αλλά επειδή η πάντα και πανταχού εύπορη Εκκλησία ήταν η μοναδική που είχε χώρο για 800 μή αναλφάβητους αντιπροσώπους του λαού + θεατές. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης ονομάζεται συχνά μέχρι σήμερα Εκκλησία του αγίου Παύλου.

Β) Πρίν 160 Χρόνια

Το  SPD, ο “Σίσυφος” της γερμανικής πολιτικής

Στις 23 Μαΐου του 1863, τέθηκαν τα θεμέλια για τη σταδιακή συγκρότηση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που προήλθε από τη Γενική Ένωση Εργατών Γερμανίας και τον πρωτεργάτη της, φιλόσοφο και κοινωνικό αγωνιστή Φερντινάντ Λασάλ στο «Πάνθεον» της Λειψίας. H διαδικασία συγκρότησης του κόμματος ήταν μακρά και ολοκληρώθηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1890. Ο Λασσάλ Φερντινάντ γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1825 στο Βρότσλαβ της Σιλεσίας από μία ευημερούσα εβραϊκή οικογένεια με καταγωγή από την Άνω Σιλεσία. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1848. Έγραψε το “Σύστημα των κεκτημένων δικαίων”, τη “Φιλοσοφία του Ηράκλειτου” κ.λπ. Σκοτώθηκε σε μονομαχία. 

Το Σοσιαλδημομρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) είναι το αρχαιότερο γερμανικό κόμμα, ένα από  τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κόμματα αλλά κι ένα από τα πρώτα κόμματα που είχαν επηρεαστεί από την πολιτική θεωρία του Καρόλου Μαρξ. Στην μακραίωνη ιστορία του και παρά τις εσωτερικές κρίσεις, τις πολιτικές ήττες και έριδες, παρέμεινε πάντα ένας από τους βασικούς πυλώνες του γερμανικού κοινοβουλευτισμού, εκφράζοντας παραδοσιακά μεγάλα τμήματα του γερμανικού εκλογικού σώματος.

To ιστορικό «ΟΧΙ» στον Χίτλερ

Από την ψηφοφορία για τον «εξουσιοδοτικό νόμο» προς τον Χίτλερ, 23 Μαρτίου 1933
Από την ψηφοφορία για τον «εξουσιοδοτικό νόμο» προς τον Χίτλερ, 23 Μαρτίου 1933.

Ήταν επίσης το κόμμα που προήλθε από τη Γενική Ένωση Εργατών Γερμανίας , που σύσσωμο στο γερμανικό κοινοβούλιο στις 23 Μαρτίου του 1933 είπε «όχι» στον διαβόητο «εξουσιοδοτικό νόμο» που εκχωρούσε το σύνολο των εκτελεστικών και νομοθετικών εξουσιών στον νεοεκλεγέντα τότε καγκελάριο Αδόλφο Χίτλερ,όταν βουλευτές από τον χώρο του κέντρου και της δεξιάς αποφάσισαν να συνταχθούν με τους Εθνικοσοσιαλιστές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική βουλή σε επίσημα αρχεία, οι 94 παρόντες βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών -όσοι απείχαν βρίσκονταν στη φυλακή- καταψήφισαν τον επίμαχο νόμο που άνοιγε το δρόμο προς τον ναζισμό. Αντίθετα 444 βουλευτές από το Εθνικοκοσοσιαλιστικό Κόμμα, το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα της Βαυαρίας κ.ά. στήριξαν τον «Φύρερ».Το δε Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας δεν συμμετείχε τότε στην επίμαχη ψηφοφορία διότι είχε ήδη απαγορευθεί. Τα μέλη του είχαν φυλακιστεί ή δολοφονηθεί.

Το κόμμα των τεσσάρων καγκελαρίων

Ο Χέλμουτ Σμιτ, καγκελάριος μέχρι το 1982
Ο εβραϊκής καταγωγής Χέλμουτ Σμιτ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς πολιτικούς, διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μέχρι το 1982.

Στη μεταπολεμική Γερμανία, το SPD ήταν διαχρονικά ένα από τα βασικά κόμματα εξουσίας στη Γερμανία. Από τους κόλπους τους αναδείχθηκαν τέσσερεις καγκελάριοι:ο Βίλι Μπράντ (1969-1974), o Χέλμουτ Σμιτ (1974-1982), o Γκέρχαρντ Σρέντερ(1998-2005) και τελευταίος ο Όλαφ Σολτς από το 2021 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον χειρότερο καγκελάριο μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επεξεργασία, εμπλουτισμός κειμένου: Νίκο Σάμιος σε

Deutsche Welle,

Deutscher Bundes Tag

………………………………………..

Σχετικά …

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Helmut Schmidt και Bruno Kreisky !!!

…………………………………………………………………………………………………….