Καλυμμένο με φούσκα. Τι προκάλεσε την πιο ισχυρή μαγνητική καταιγίδα

ΑΡΘΡΑ
.
Vladislav Strekopytov
Το βράδυ της 23ης Απριλίου, μια μαγνητική καταιγίδα ξέσπασε στην ατμόσφαιρα της Γης – η ισχυρότερη εδώ και έξι χρόνια. Τα πολικά φώτα που το συνόδευαν φάνηκαν ακόμη και στη Μόσχα. Γιατί εμφανίζονται πιο συχνά μαγνητικές καταιγίδες και ποιος είναι ο κίνδυνος τους – στο υλικό του RIA Novosti.
.
Η δραστηριότητα βρίσκεται σε άνοδο
Τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε ένας άλλος 11ετής κύκλος ηλιακής δραστηριότητας – ο 25ος από το 1755. Η κορύφωση αναμένεται στο τέλος του 2025-2026. Πολλές ηλιακές κηλίδες και σχετικές εκλάμψεις εμφανίζονται στον Ήλιο – εκπομπές πλάσματος, λόγω των οποίων εμφανίζονται μαγνητικές καταιγίδες στη Γη.
Κύκλοι ηλιακής δραστηριότητας
Κύκλοι ηλιακής δραστηριότητας © WDC-SILSO, Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου, Βρυξέλλες
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοιξη θα είναι ανήσυχη.
«Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πιο συχνά αυτές οι καταιγίδες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ισημεριών – Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», λέει η Tatyana Podladchikova, ειδικός στον διαστημικό καιρό, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Skoltech, Ph.D. in Engineering. «Αυτή τη στιγμή, τις καλύτερες συνθήκες για τη λεγόμενη μαγνητική επανασύνδεση» .
.
Ένα σύννεφο ηλιακού πλάσματος, φτάνοντας στον πλανήτη μας, σπάει τις γραμμές του μαγνητικού του πεδίου και τις μεταφέρει στη νυχτερινή πλευρά της Γης. Εκεί επανενώνονται. Μέρος της ενέργειας που παράγεται σε αυτή την περίπτωση πηγαίνει στο διάστημα και μέρος μετακινείται στις πολικές ζώνες.
.
«Εκεί, τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με το οξυγόνο και το άζωτο στην ατμόσφαιρα και τα διεγείρουν», εξηγεί ο ειδικός. «Όταν τα άτομα «ηρεμούν», απελευθερώνουν ελαφρά κβάντα, αναφλέγοντας το σέλας».
Αυτή η διαδικασία είναι σταθερή σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Κατά τη διάρκεια πολύ ισχυρών καταιγίδων, η περιοχή της λάμψης των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας επεκτείνεται – μέχρι τον ισημερινό.
.
Ο πιο δυνατός των τελευταίων έξι ετών
Στις 21 Απριλίου, μετά από μια ισχυρή έκλαμψη με ένταση M1,7, μια τεράστια προεξοχή αποκόπηκε από τον Ήλιο. Μια γιγάντια φυσαλίδα πλάσματος έχει σχηματιστεί.
Η έκλαμψη M1.7 που συνέβη στον Ήλιο στις 21 Απριλίου 2023
Η έκλαμψη M1.7 που συνέβη στον Ήλιο στις 21 Απριλίου 2023 © SDO/AIA
“Μια εκρηκτική προεξοχή είναι ένα ψυχρότερο και πυκνότερο αέριο που κρέμεται πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου σαν μια τεντωμένη χορδή”, λέει ο Podladchikova. “Οι μαγνητικές δυνάμεις το σπρώχνουν στο διάστημα, σχηματίζοντας τον πυρήνα μιας στεφανιαίας εκτίναξης μάζας.”

 

1.

Ανάπτυξη μιας εκρηκτικής εξέχουσας θέσης στις 21 Απριλίου 2023

2.

Ανάπτυξη μιας εκρηκτικής εξέχουσας θέσης στις 21 Απριλίου 2023

3.

Ανάπτυξη μιας εκρηκτικής εξέχουσας θέσης στις 21 Απριλίου 2023
Η ταχύτητα της φούσκας ξεπέρασε τα 1000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Στις είκοσι τρεις Απριλίου έφτασε στη Γη.
Περίπου μια ώρα νωρίτερα, καταγράφηκε από τον αμερικανικό διαστημικό δορυφόρο καιρού DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), που βρίσκεται 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη στο σημείο Lagrange L1 – σε σταθερή απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου.
.
1.

Στάδια ανάπτυξης μιας στεφανιαίας εξώθησης μάζας (φυσαλίδα)

2.

Στάδια ανάπτυξης μιας στεφανιαίας εξώθησης μάζας (φυσαλίδα)

3.

Στάδια ανάπτυξης μιας στεφανιαίας εξώθησης μάζας (φυσαλίδα)
Η μαγνητική καταιγίδα που ακολούθησε έγινε η πιο ισχυρή στον τρέχοντα κύκλο ηλιακής δραστηριότητας. Ο βαθμός γεωμαγνητικής διαταραχής μέχρι το πρωί της 24ης Απριλίου ανήλθε στο G4 (“πολύ δυνατό”) σε μια κλίμακα πέντε επιπέδων (G1 – “αδύναμο”, G5 – “εξαιρετικά ισχυρό”). Πριν από αυτό, το ρεκόρ ήταν μια μαγνητική καταιγίδα που σημειώθηκε στις 23-26 Μαρτίου. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η γεωμαγνητική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Επίπεδο γεωμαγνητικής δραστηριότητας
Επίπεδο γεωμαγνητικής δραστηριότητας © https://www.swpc.noaa.gov/

«Ο αριθμός των κηλίδων και των εκπομπών από την ατμόσφαιρα του Ήλιου, καθώς και οι μικρές εκλάμψεις, θα αυξηθούν – έως και 20 ή περισσότερες την ημέρα», σημειώνει ο ειδικός. «Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικό εδώ. Το ίδιο το φαινόμενο, φυσικά, είναι εκπληκτικό Κατά τη διάρκεια μιας εστίας, σε δύο λεπτά, μπορεί να απελευθερωθεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι παράγει ολόκληρη η επίγεια βιομηχανία ενέργειας σε ένα χρόνο.

Αριθμός φωτοβολίδων C-, M- και X-class
Αριθμός φωτοβολίδων C-, M- και X-class © SpaceWeatherLive.com
Ετήσιος αριθμός γεωμαγνητικών καταιγίδων
Ετήσιος αριθμός γεωμαγνητικών καταιγίδων © SpaceWeatherLive.com
Η υγεία και η επικοινωνία απειλούνται
Θεωρήθηκε ότι ο τρέχων κύκλος δραστηριότητας θα ήταν σχετικά ήρεμος. Αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2020, ο αριθμός των κηλίδων στην επιφάνεια του αστεριού μας ξεπερνά σταθερά όλες τις προβλέψεις. Οι επιστήμονες ανησυχούν.
Η πραγματική ηλιακή δραστηριότητα στον τρέχοντα κύκλο ήταν υψηλότερη από την προβλεπόμενη
Η πραγματική ηλιακή δραστηριότητα στον τρέχοντα κύκλο ήταν υψηλότερη από την προβλεπόμενη © WDC-SILSO, Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου, Βρυξέλλες
Οι μαγνητικές καταιγίδες επιπέδου G4 και άνω επηρεάζουν άτομα ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά, τα συστήματα ισχύος, τις ραδιοεπικοινωνίες και την πλοήγηση ραδιοσυχνοτήτων. Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά των διαστημικών σκαφών και των τροχιακών σταθμών.

……………………………………….

Σχετικά …

Η Γη καλύφθηκε από μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα

…………………………………………………………………………………………..

alt
ΥΜΝΟΣ ΟΡΦΕΩΣ προς τον ΗΛΙΟΝ

Κλύθι μάκαρ, πανδερκές έχων αιώνιον όμμα,
Τιτάν χρυσαυγής, υπερίων, ουράνιον φως,
αυτοφυής, ακάμας, ζώων ηδεία πρόσοψι’
δεξιέ μεν γενέτωρ ηούς, ευώνυμε νυκτός’
κράσιν έχων ωρών, τετραβάμοσι ποσσί χορεύων,
εύδρομε, ροιζήτωρ, πυρόεις, φαιδρωπέ, διφρευτά,
ρόμβου απειρεσίου δινεύμασιν οίμον ελαύνων’
ευσεβέσιν καθοδηγέ καλών, ζαμενής ασεβούσιν,
χρησολύρη, κόσμου τον εναρμόνιον δρόμον έλκων’
έργων σημάντωρ αγαθών, ωροτρόφε κούρε,
κοσμοκράτωρ, συρικτά, πυρίδρομε, κυκλοέλικτε,
φωσφόρος, αιολόδεικτα, φερέσβιε,
κάρπιμε, Παιάν’
α’ι’θαλής, αμίαντε, χρόνου πάτερ,
αθάνατε Ζεύ,
εύδιε, πασιφαής, κόσμου το περίδρομον όμμα,
σβεννύμενον λάμπον τε καλαίς ακτίσι φαειναίς’
δείκτα δικαιοσύνης, φιλονάματε, δέσποτα κόσμου
πιστοφύλαξ, αιεί πανυπέρτατε, πάσιν αρωγέ’
όμμα δικαιοσύνης, ζωής φως’
ώ ελάσιππε,
μάστιγι λιγυρή τετράορον άρμα διώκων,
κλύθι λόγων, ηδύν δε βίον
μύστησι πρόφαινε.

(Ύμνος Ορφέως εις Ήλιον)

………………………………………………………………………………………………