Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ (The Cut) +ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

 Η ταινία πραγματεύεται τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Ο Τουρκογερμανός σκηνοθέτης επιχειρεί να ρίξει ένα διαφορετικό βλέμμα σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της τουρκικής ιστορίας. Αυτό της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Ο ίδιος ο Φατίχ Ακίν δηλώνει πως δέχεται ήδη απειλές για τη ζωή του, πριν καν αρχίσει να προβάλλεται η ταινία του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το έργο διηγείται την ιστορία ενός Αρμένιου που γλύτωσε τον θάνατο από απλή σύμπτωση: αντί να του κόψουν την καρωτίδα, τον τραυμάτισαν στις φωνητικέ χορδές. Ο βουβός, πλέον, μάρτυρας μιας φοβερής τραγωδίας αναζητά την κόρη του. Το ταξίδι του τον οδηγεί από το Χαλέπι μέχρι την Αβάνα και τη βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ.

Η ταινία δεν φείδεται σκηνών βίας. Ο πρωταγωνιστής, ο Ραχάρ Ραχίμ, ζει την αλαζονεία, την αυθαιρεσία, τους βιασμούς, τις σφαγές. Ο Ακίν καταφέρνει να περιγράψει τη γενοκτονία μακριά από εθνικά στερεότυπα. Κρύβει έντεχνα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πρωταγωνιστών του. Θέλει να δείξει ότι δεν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο, αλλά οι πράξεις του.

Πάντως η ταινία The Cut δεν φάνηκε να έπεισε τους κριτικούς, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Της επέρριψαν πως οι Αρμένιοι μιλούσαν περίεργα αγγλικά, πως η ταινία ήταν παλιομοδίτικη και το θέμα χιλιοειπωμένο.

Επιδιώκει να αγγίξει Τούρκους και Αρμένιους θεατές

Εντούτοις η πιο μεγάλη φιλοδοξία του Φατίχ Ακίν δεν είναι να πείσει για την αισθητική αξία της ταινίας του, αλλά να την προβάλει στους τουρκικούς κινηματογράφους. Η γενοκτονία των Αρμενίων παραμένει ταμπού στη χώρα καταγωγής του. «Η ταινία πρέπει να παιχθεί στην Τουρκία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου όνειρο», δηλώνει ο ίδιος. Το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται και στην Τουρκία.

O Τουρκογερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν
O Τουρκογερμανός σκηνοθέτης Φατίχ ΑκίνΕικόνα: Vanessa-Maas/bombero international

Ο Φατίχ Ακίν δηλώνει πως δεν φοβάται για τη ζωή του αν και, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι τουρκικοί κινηματογράφοι που θα παίξουν την ταινία του ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle δηλώνει: «Δυο πράγματα μου ήταν σημαντικά.Το ένα είναι ο Τούρκος θεατής να μπορέσει να ταυτιστεί πλήρως με τον Αρμένιο πρωταγωνιστή. Το δεύτερο είναι να καταφέρει φυσικά και ο Αρμένιος θεατής να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή».

Ο Φατίχ Ακίν, είναι παιδί Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία και γεννήθηκε το 1973 στο Αμβούργο.

Jochen Kürten / Μαρία Ρηγούτσου

ΠΗΓΗ

Beyonce – I Was Here (Armenian Genocide 1915 April 24) BINTEO Աղետ. մի ցեղասպանություն+ΕΛΛΗΝΙΚΑ