Τζάντοτβιλ. Οι Ιρλανδοί “Σπαρτιάτες” και τα συμφέροντα των μεταλλευτικών εταιριών

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια μέρα η Ιστορία θα έχει το λόγο, αλλά δεν θα είναι η Ιστορία που διδάσκουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες, αλλά η Ιστορία που διδάσκουν χώρες ελεύθερες από την αποικιοκρατία και τις μαριονέτες της.

Η Πολιορκία του Τζάντοτβιλ.

Οι 155 άνδρες από τον 1ο λόχο του 35ου Τάγματος του Ιρλανδικού στρατού (στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών) αντιστάθηκαν στις επιθέσεις 4.000 Κατάνγκας

BINTEO : Η ταινία λέει την ανείπωτη αληθινή ιστορία της Πολιορκίας του Τζάντοτβιλ

από την τοπική φυλή Λούμπα μαζί με Βέλγους*, Γάλλους και Ροδεσιανούς μισθοφόρους, που εργάζονται για τα συμφέροντα μεταλλευτικών εταιριών στις 13-17 Σεπτεμβρίου 1961. Η προσπάθεια ιρλανδικών, ινδικών και σουηδικών στρατευμάτων να φτάσουν στην πολιορκημένη δύναμη κατέστη ανεπιτυχής.

Οι Κατάνγκας επιτέθηκαν σε κύματα περίπου των 600, ενώ προηγούνταν βομβαρδισμός από όλμους 81 και 75 χιλιοστών. Οι ελαφρώς οπλισμένοι Iρλανδοί στρατιώτες υπερασπίστηκαν επιτυχώς τα διαδοχικά κύματα των επιτιθέμενων με τα ατομικά τους τυφέκια και υδρόψυκτα πολυβόλα Βίκερς, ενώ με καίριες βολές από όλμους των 60 χλστ έπληξαν το αντίπαλο πυροβολικό.

Οι 500 περίπου Ιρλανδοί, Σουηδοί των Ηνωμένων Εθνών που έδρευαν στην Καμίνα και το 3ο Τάγμα των Ινδών Γκούρκας έκαναν αρκετές προσπάθειες να ανακουφίσουν τους πολιορκημένους Ιρλανδούς στρατιώτες.

Οι πιεσμένοι Ιρλανδοί έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά τα τρόφιμα και με μεγάλη έλλειψη στο νερό,παραδόθηκαν για να ανταλλαχθούν μετά από 1 μήνα με αιχμαλώτους του εχθρού. Είχαν προκαλέσει όμως μια εκατόμβη αφού με κόστος 5 τραυματιών ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ προκάλεσαν 300 νεκρούς και 300 με 1000 τραυματίες στον εχθρό. Οι δυνάμεις που έσπευσαν να τους απεγκλωβίσουν υπέστησαν απώλειες 16 νεκρών και τραυματιών.

*Ενα άλλο μυστήριο αφορά τον ρόλο της CIA και της βελγικής κυβέρνησης στην εκτέλεση του πρώτου εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας, Πατρίς Λουμούμπα.

Η εντολή για τη δολοφονία του Λουμούμπα δόθηκε από τον Αϊζενχάουερ σε μία συνάντηση με τους συμβούλους ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Αύγουστο του 1960, δύο μήνες μετά την ανεξαρτητοποίηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με τον βέλγο δημοσιογράφο και συγγραφέα De Witte, ο υπουργός Αφρικανικών Υποθέσεων του Βελγίου, Harold d’ Aspremont Lynden,  στις 5 Οκτωβρίου 1960, έδωσε γραπτή εντολή προς τις αρχές ασφαλείας για «την οριστική εξάλειψη του Λουμούμπα».

Η δολοφονία του κι η εξάλειψη κάθε ίχνους της σορού του αγωνιστή ήταν ιδέα της CIA. Το σώμα του βυθίστηκε σε σουλφουρικό οξύ ώστε να μην ταφεί και γίνει σύμβολο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο επικεφαλής αξιωματικός των Βέλγων, που επέβλεψε την διάλυση στο οξύ, παραδέχθηκε ότι είχε φυλάξει δύο από τα δόντια του θύματος. Φοβήθηκαν ότι το μέγεθος του θρύλου του, θα ξεπερνούσε τα  όρια της Αφρικής και θα τον έκανε  παγκόσμιο σύμβολο.

Φωτογραφία: Βέλγιο: Η κυβέρνηση ζήτησε «συγγνώμη» για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα και παρέδωσε το δόντι του…

Η δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα, πρώτου πρωθυπουργού του ελεύθερου Κογκό, συγκίνησε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια άνθρωποι θρήνησαν το θάνατό του.

Τις τελευταίες μέρες στο κελί του, ο Πατρίς Λουμούμπα είχε σημειώσει:

«Μια μέρα η Ιστορία θα έχει το λόγο, αλλά δεν θα είναι η Ιστορία που διδάσκουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες, αλλά η Ιστορία που διδάσκουν χώρες ελεύθερες από την αποικιοκρατία και τις μαριονέτες της.»

 

ΠΗΓΗ 1

ΠΗΓΗ 2

ΠΗΓΗ 3