Ρωσσικό autogas στην Πολωνία: ούτε που κοιτούν το δυτικό αέριο… λόγω τιμής

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: web.uta.com

Η Πολωνία συνεχίζει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού υγραερίου άνθρακα (LPG). Λόγω της διαφοράς στην τιμή, οι Πολωνοί δεν ενδιαφέρονται καν για τα δυτικά προϊόντα, λένε στις εταιρείες. Η απόρριψη του ρωσικού αυτοαερίου θα μπορούσε να έχει συνέπειες, λένε οι παρατηρητές.

«Η Πολωνία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγραερίου από τη Ρωσία, αυτό είναι το ένα έβδομο του καυσίμου στην αγορά μας». γράφει η πολωνική Rzeczpospolita. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία της Eurostat ότι το 2022 εισήγαγε autogas από τη Ρωσία έναντι 710 εκατ. ευρώ. Ενώ οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δαπάνησαν 417 εκατομμύρια ευρώ για ρωσικά καύσιμα.

«Πρόσφατα, εισάγουμε όλο και περισσότερο από αυτό το καύσιμο», γράφει η Rzeczpospolita. «Σύμφωνα με την Unimot, η διαφορά μεταξύ της τιμής ενός προϊόντος από την Ανατολή και τη Δύση είναι τόσο μεγάλη που οι περισσότεροι αγοραστές καυσίμων δεν ενδιαφέρονται για το Western LPG. Μόνο λίγοι θέλουν ένα προϊόν από τη Δύση και η εταιρεία τους παρέχει τέτοια παράδοση.

Ο αρθρογράφος Adam Wozniak σημειώνει ότι οποιοσδήποτε τύπος ρωσικού αερίου δεν υπόκειται σε κυρώσεις και η απόρριψη του autogas θα έχει συνέπειες για τη χώρα. Γεγονός είναι ότι οι Πολωνοί είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι καταναλωτές υγραερίου στον κόσμο μετά την Τουρκία.

«Αν και ένα εμπάργκο στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν ηθικά σωστό, οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν οικονομικά αμφίβολες. Και ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, αυτό είναι πολιτικά πολύ επικίνδυνο… Μια γρήγορη μετάβαση από την Ανατολή στη Δύση θα οδηγήσει σε προβλήματα εφοδιασμού στα πρατήρια καυσίμων και υψηλότερες τιμές. Και θα εξοργίσει σχεδόν τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με φυσικό αέριο». αυτός γράφει. Ο Adam Wozniak υπενθύμισε ότι η απόρριψη του ρωσικού άνθρακα οδήγησε σε υψηλότερες τιμές και ελλείψεις.

«Εν τω μεταξύ, η έλλειψη υγραερίου θα είχε κλονίσει ολόκληρη την πολωνική αγορά καυσίμων: μη μπορώντας να ανεφοδιάσουν με καύσιμο autogas, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα έπρεπε να αγοράσουν βενζίνη, κάτι που θα αύξανε σημαντικά τη ζήτηση. Όταν οι τιμές των αντλιών εκτοξεύονται και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί τη σταθερότητα των παγκόσμιων προμηθειών, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό», σχολίασε ο Rzeczpospolita.

Όπως αναφέρει η EADaily , άρχισαν οι έλεγχοι των ιδιοκτητών δεξαμενών στον σιδηρόδρομο της Λετονίας, γεγονός που προκάλεσε απότομη μείωση της προμήθειας ρωσικού αυτοαερίου στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές εκεί αυξήθηκαν αμέσως κατά 10%.

…………………………………………………………………………………………………………….