Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη. (vid)

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει για κρατική επίσκεψη στη Μόσχα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Μόσχα για κρατική επίσκεψη, μετέδωσε ανταποκριτής του RIA Novosti.
.
Το αεροπλάνο του Κινέζου ηγέτη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Vnukovo-2. Μια τιμητική φρουρά παρατάχθηκε στο διάδρομο, ο διακεκριμένος καλεσμένος συναντήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο . Το στρατιωτικό συγκρότημα έπαιξε τους ύμνους των δύο χωρών.
.
Κατά την άφιξή του, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του θα ήταν γόνιμη.

“Η Κίνα και η Ρωσία είναι καλοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι που συνδέονται με βουνά και ποτάμια. <…> Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη θα είναι γόνιμη, θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδραση σε μια νέα εποχή». Σι Τζινπίνγκ Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

.
Σημείωσε επίσης ότι επρόκειτο να έχει λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα διμερών σχέσεων, σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Xi Jinping - RIA Novosti, 1920, 20/03/2023
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Κινέζος Πρόεδρος κατά την άφιξή του, ο Σι Τζινπίνγκ είναι «με μεγάλη χαρά που θα έρθει ξανά» στη Ρωσία για κρατική επίσκεψη μετά από πρόσκληση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εξέφρασε τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές στην κυβέρνηση και τον λαό της Ρωσίας.

“Η Κίνα και η Ρωσία, ως μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Σε έναν πολύ ήρεμο κόσμο, η Κίνα είναι έτοιμη με τη Ρωσία να υπερασπιστεί αποφασιστικά το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ. η παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων, με βάση τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τηρεί την αληθινή πολυμερή προσέγγιση, προωθεί την πολυπολικότητα στον κόσμο και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και συμβάλλει στην ανάπτυξη του παγκόσμιου διακυβέρνηση προς μια πιο δίκαιη και ορθολογική κατεύθυνση». Σι Τζινπίνγκ Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Η επίσημη συνάντηση του Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του θα ξεκινήσει στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου στις 21 Μαρτίου στις 15:00, δήλωσε ο Προεδρικός Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ .
.
Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping - RIA Novosti, 1920, 20/03/2023

Η Δύση φοβισμένη από την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα

Αυτό είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι Κινέζου ηγέτη μετά την επανεκλογή του για τρίτη θητεία, θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου.
.
Το Πεκίνο αναμένει ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών . Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin, θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρικής σχέσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα.
.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ως αρχηγός κράτους, έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές από το 2013, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές σε διάφορα σχήματα.
.
Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping - RIA Novosti, 1920, 20/03/2023

Πρώτη φορά για τρίτη φορά: Ο Σι Τζινπίνγκ ταξιδεύει στη Ρωσσία

………………………………………………………………………………………………….