NEMESIS. Το Μεξικό αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και η Τουρκία “βγάζει αφρούς”

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: Gariwo 

Δυσαρεστημένη η Τουρκία: Η Γερουσία του Μεξικού αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Μεξικανική Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό μετέδωσε το Sputnik Αρμενία επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της Αρμενικής Πρεσβείας στο Μεξικό.

Σημειώνεται ότι οι συντάκτες του εγγράφου αναφέρονται στην ανάγκη θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Ταυτόχρονα, η Γερουσία καλεί τη Γραμματεία Εξωτερικών Σχέσεων να προωθήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Μεξικό σε κρατικό επίπεδο, Αναφέρει η αρμενική διπλωματική αποστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Τουρκία έχει αναγνωριστεί από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Συρία, τον Λίβανο και μια σειρά από άλλες χώρες και οργανισμούς. Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει επίσης αναγνωριστεί από ορισμένους Τούρκους συγγραφείς και ερευνητές, όπως ο Orhan Pamuk και ο Taner Akçam .

Η Τουρκία είναι εξαιρετικά αρνητική σε τέτοιες ενέργειες, αρνούμενη σε κρατικό επίπεδο το γεγονός της γενοκτονίας του αρμενικού πληθυσμού. Παράλληλα, ο ίδιος ο συγγραφέας του όρου «γενοκτονία» Rafael Lemkin σημείωσε ότι μελέτησε τη γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη καταδικάσει έντονα την απόφαση της Μεξικανικής Γερουσίας:

«Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Μεξικανική Γερουσία στις 8 Φεβρουαρίου 2023 που κηρύσσει τα γεγονότα του 1915 «γενοκτονία» είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την απόφαση. Υπενθυμίζουμε ότι τα νομοθετικά σώματα δεν έχουν την εξουσία να ερμηνεύουν και να κρίνουν την ιστορία».

Πηγή

………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………