Ο Scholz περιοδεύει στη Λατινική Αμερική. Όχι της Αργεντινής και της Βραζιλίας σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Alberto Fernández και Olaf Scholz. | AFP / batimes-com-ar.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στη Λατινική Αμερική το Σάββατο ενόψει περιφερειακής επίσκεψης στην Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Ο Scholz, σοσιαλδημοκράτης και πρώην δήμαρχος της πόλης-λιμάνι του Αμβούργου, θα επισκεφθεί την τριάδα των εθνών, με τα οποία η Γερμανία έχει μακρά και πλούσια παράδοση οικονομικών, στρατιωτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ανταλλαγών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτοί οι δεσμοί έχουν αποδυναμωθεί από την ανάπτυξη άλλων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τις πρώτες ύλες που διαθέτουν οι τρεις χώρες της Νότιας Αμερικής, αναφέρει η Buenos Aires Times.

Σύμφωνα με την πύλη, θα χρησιμοποιήσει την περιοδεία του στη Νότια Αμερική για να αναπτύξει περιφερειακές αλυσίδες αξίας που σχετίζονται με την ενέργεια και την τεχνολογία. Η παραγωγή λιθίου και πράσινου υδρογόνου αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Alberto Fernández και τον Πρόεδρο της Χιλής Gabriel Boric.

Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz, δήλωσε ότι η Αργεντινή και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία. 

«Η Αργεντινή και η Λατινική Αμερική δεν πρόκειται, δεν σκέφτονται να στείλουν όπλα ούτε στην Ουκρανία ούτε σε άλλη ζώνη σύγκρουσης», είπε ο Alberto Fernández.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha ανέφερε αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη πηγές του στρατού και της κυβέρνησης , ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio da Silva απέρριψε επίσης αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει πυρομαχικά για άρματα μάχης Leopard προκειμένου να διατηρήσει την ουδετερότητα.

Παρεμπιπτόντως, να κι ένα άρθρο για την ιστορία των Γερμανών στην Αργεντινή !

Με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην πόλη (Buenos Aires) αυτή την ερχόμενη εβδομάδα, η τευτονική παρουσία στην Αργεντινή φαίνεται εξίσου καλό θέμα, γράφει ο αρθρογράφος Μάικλ Σόλτυς.

Απομονώνουμε δύο αποσπάσματα που μας ενδιαφέρουν. 

[ … Μετά το 1945, ένας μάλλον διαφορετικός τύπος Γερμανών έφευγε στην Αργεντινή – οι 12.000 Γερμανοί που μετανάστευσαν εδώ μεταξύ 1946 και 1952 περιελάμβαναν αμέτρητους Ναζί που επωφελήθηκαν από τη ράτσα που δημιούργησε ο Juan Domingo Perón. Ο τελευταίος δικαίως έχει υβριστεί για τη φιλοξενία του στους εγκληματίες πολέμου, αλλά πρέπει να προστεθεί ότι υπό τον ίδιο ηγέτη η Αργεντινή ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ μόλις εννέα μήνες μετά τη δημιουργία του με πολλούς Εβραίους μετανάστες στο εκείνη την περίοδο – άλλη μια από αυτές τις πολλές περονιστικές αντιφάσεις… ]

[ … Ο Χέλμουτ Κολ, ο αρχιτέκτονας της ενοποίησης, ήταν έτσι προφανώς ο πρώτος καγκελάριος που επισκέφθηκε το 1996 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αιχμής για επενδύσεις στο εξωτερικό στη μετατρεψιμότητα την Αργεντινή με τον όμιλο Siemens τεράστιο εδώ (το σκάνδαλο δωροδοκίας σχετικά με το συμβόλαιο του εγγράφου ταυτότητάς του ήταν ακόμη πέντε χρόνια πριν ) και η Volkswagen κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως η Herald του Μπουένος Άιρες δημοσιογράφος με τα πιο άπταιστα γερμανικά από τα χρόνια μου στο Αμβούργο, παρακολούθησα στενά αυτήν την επίσκεψη, συνοδεύοντας την επισκέπτρια αποστολή στο εργοστάσιο της Volkswagen στο González Catán. Στη συνέντευξη Τύπου ρώτησα τον Kohl τι νόμιζα ότι θα μπορούσε να είναι μια δοκιμαστική ερώτηση σχετικά με το γιατί οι μίζες στο εξωτερικό εκπίπτουν φορολογικά στη Γερμανία, αλλά απάντησε απλώς ότι αυτό βρισκόταν σε διαδικασία διόρθωσης (όπως τελικά έγινε το 1999 υπό τον ακόλουθο Σοσιαλδημοκράτη κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ)… ]

Ώστε γι’ αυτό μοίραζε αφειδώς μίζες η Siemens και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο σοφός λαός κάνοντας λογοπαίγνιο με παραφθορά της ονομασίας της φίρμας, την βάπτισε … Mizens !!

…………………………………………………………………………………………………………