«Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών»

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ορκίζομαι ότι θα αποτρέπω κάθε ζημιά εις βάρος του γερμανικού λαού. Ολαφ Σολτς, στην ορκομωσία του για καγκελάριος. Ολαφ Σολτς, ο επίορκος πλέον..

Η πρεσβεία της Ρωσσίας στη Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Βερολίνου να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία σημαίνει πως εγκαταλείπει την «ιστορική ευθύνη του έναντι της Ρωσσίας» που προκύπτει από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η επιλογή του Βερολίνου σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική ευθύνη της έναντι του λαού μας για τα τρομερά, διαχρονικά εγκλήματα του Ναζισμού στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και παραπέμπει στη λήθη το δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Γερμανούς», δήλωσε ο Νετσάγεφ.

Η «Πράξη Συνθηκολόγησης» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου 1945.

Μια ημέρα νωρίτερα είχε υπογραφεί μια άλλη συνθηκολόγηση, στη Ρεμς, και  αμέσως μετά την υπογραφή ο στρατηγός Γιόντλ απευθύνθηκε προς τη συμμαχική αντιπροσωπεία με τα εξής λόγια: «Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών». Η συμφωνία ετέθη σε εφαρμογή στις 8 Μαΐου 1945 αλλά δεν ήταν παρόντες οι Σοβιετικοί. Ήδη, η συνθηκολόγηση των Γερμανών, ήταν μέρος της «κούρσας επικράτησης» ανάμεσα σε δυτικούς και ανατολικούς.

Οι Σοβιετικοί απαίτησαν μια νέα συνθηκολόγηση, με την παρουσία τους, όπως και έγινε.

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεων μας κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων».

Αυτό ήταν το πρώτο άρθρο της παράδοσης άνευ όρων των ναζί στους συμμάχους, η οποία υπεγράφη ενώπιον των αντιπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Ζούκοφ, της Βρετανίας ο στρατάρχης Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

ΠΗΓΗ