60 χρόνια της ιστορικής Συνθήκης των Ηλυσίων

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τέλος της μεγάλης έχθρας – Η αρχή της αρχικά ενωμένης Ευρώπης

Bundeskanzler Konrad Adenauer und der französische Staatspräsident Charles de Gaulle unterzeichneten am 22.1.1963 im Pariser Elysée-Palast einen Vertrag über die deutsch-französische Zusammenarbeit, der politische Konsultationen beider Regierungen und eine verstärkte Zusammenarbeit in der Außen- und Verteidigungspolitik sowie in Erziehungs- und Jugendfragen festgelegt. Regelmäßige Treffen zwischen den Regierungschefs und den zuständigen Ressortministern beider Länder sollen die praktische Durchführung des Vertrages gewährleisten. Im Bild (v.l.n.r.) am Tisch: Bundesminister des Auswärtigen, Dr. Gerhard Schröder, Bundeskanzler Konrad Adenauer, Staatspräsident Charles de Gaulle, Premierminister Georges Pompidou und der französische Außenminister Maurice Couve de Murville

Η Συνθήκη των Ηλυσίων

 Με αυτή τη Συνθήκη για τη Γαλλογερμανική Συνεργασία ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο Σαρλ ντε Γκολ θεμελίωσαν τη γαλλογερμανική φιλία, μια φιλία που είναι μοναδική διεθνώς όσον αφορά το εύρος και την πυκνότητα των επαφών.

Στόχος του Ντε Γκολ εξαρχής ήταν να αναδείξει τη Γαλλία σε παγκόσμια δύναμη. Για το σκοπό αυτόν απέκλινε από την πολιτική των άλλων δυτικών χωρών, και πλησίασε την -όταν όλοι την απέφευγαν- την Γερμανία.  Αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση, πραγματοποίησε ανοίγματα στον αραβικό κόσμο και στη Λατινική Αμερική. Το 1966 απέσυρε τις γαλλικές δυνάμεις από το ΝΑΤΟ (δέν τον έλεγαν Μακρόν… αλλά Ντε Γκόλ), διότι θεώρησε τον τρόπο λήψης των αποφάσεων όχι μόνο μειωτικό για τη Γαλλία, αλλά και επειδή σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους η Γαλλία έχασε πρώτα χωρίς καμία σοβαρή στρατιωτική βοήθεια ξένων δυνάμεων. Ακριβώς γι αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και κατέστησε τη Γαλλία πυρηνική δύναμη (1960). 

Μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας, ξέσπασε μια νέα διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Πρόεδρος ντε Γκωλ ήθελε η συνθήκη αυτή να κάνει την Δυτική Γερμανία αποστασιοποιημένη και να την απομακρύνει απο την προστασία των ΗΠΑ. Θεωρούσε την Δυτική Γερμανία (και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας) υποτελείς στην Ουάσιγκτον.Το αξιοσημείωτο της συνθήκης ηταν το ότι δεν έκανε καμία αναφορά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το ΝΑΤΟ ή την Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου.

Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το θέμα αυτό στον πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε το Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακή γερμανική Βουλή) επικυρώσε τη συνθήκη με ένα προοίμιο το οποίο καλούσε τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία να ακολουθήσουν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καλούσε την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ, την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίους, και τέλος την στρατιωτική ολοκλήρωση της Δύσης στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις άμεσες συνέπειες της Συνθήκης είναι η δημιουργία του γαλλο-γερμανικού Γραφείου Νεότητας, η δημιουργία της γαλλο-γερμανικών γυμνασίων και η αδελφοποίηση μεταξύ πολλών Γαλλικών και Γερμανικών πόλεων, σχολείων και περιφερειών. Ένα άλλο αποτέλεσμα της Συνθήκης ήταν η γαλλο-γερμανική στρατιωτική ταξιαρχία, η οποία ιδρύθηκε το 1987 και είναι ακόμα άθικτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης και της ευρωπαϊκής ιδέας και διατύπωσε το όραμά του στις 9 Μαΐου 1950, δηλαδή ακριβώς πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως εξής:
Η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκροτηθεί με μία και μοναδική κίνηση ούτε με μια απλή συνένωση. Θα αναδυθεί μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, που θα δημιουργηθούν από μια αλληλεγγύη των πράξεων. Η ένωση των ευρωπαϊκών εθνών προαπαιτεί την εξάλειψη της προαιώνιας αντιπαλότητας μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το εγχείρημα που αρχίζει πρέπει να περιλαμβάνει πρωτίστως τη Γερμανία και τη Γαλλία.
ΠΗΓΗ:
…………………………………
…………………………………………………………………………………………………….