Το Νόμπελ ειρήνης (πολέμου) 2022

News Politics ΒΙΝΤΕΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο πρώιν πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στον παρουσιαστή Stephen Colbert οικοδεσπότη της τηλεοπτικής εκπομπής «Late Late Show». Στο πλαίσιο αυτής ο παρουσιαστής υποδύθηκε έναν υπεύθυνο προσλήψεων και ο Obama ήταν αυτός που αναζητούσε εργασία και παρουσίαζε στοιχεία από το βιογραφικό του.

Ο παρουσιαστής ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει. «Έχω σχεδόν 30 τιμητικές διακρίσεις και πήρα και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» (σ.σ το 2009).

Και ο παρουσιαστής ξαναρωτά:

«Αλήθεια, γιατί το πήρατε;»

για να πάρει την απάντηση:

«Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη δεν ξέρω».

Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν έχουν μάθει επίσης, όπως επίσης δεν έχουν καταλάβει.

Αυτή τη φράση ο Obama, αν και ειπώθηκε σε μια χιουμοριστική εκπομπή, φάνηκε να αμφισβητεί όχι μόνο την ορθότητα της επιλογής της Ακαδημίας αλλά με μόλις οκτώ λέξεις, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, να απαξίωσε και τον ίδιο το θεσμό. Εξάλλου τα πιο σοβαρά πράγματα συχνά λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου…

Σημειώνεται πως ο πρώιν πρόεδρος των ΗΠΑ, βραβεύτηκε το 2009 και ήταν στον Λευκό όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές της δυτικής συμμαχίας στη Συρία το 2014, βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβία στην Υεμένη με βοήθεια της Ουάσινγκτον. Επίσης επί διακυβέρνησης Οbama δόθηκε το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία, Λιβύη κα.

Oι επιλογές της Νορβηγικής Ακαδημίας για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, έχουν συχνά προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αρνητικές κριτικές. Πολλοί δε είναι και αυτοί που έχουν ευθέως αμφισβητήσει την πραγματική συνεισφορά βραβευθέντων στην προώθηση της ειρήνης και έχουν επιχειρηματολογήσει πως τα κριτήρια της επιτροπής έχουν αλλοιωθεί. ΠΗΓΗ

Και τώρα πάλι σε μαϊντανούς δώσανε το Νόμπελ ειρήνης….: