Το ρωσσικό πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 44 $ το βαρέλι !! Γλέντια για το Brent που είναι στα 76,82 $ !!

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονογράφηση: anijefinder.com.

ΑΛΦΕΙΟΣ : Παρά ταύτα, στην Ελλάδα τα καύσιμα έχουν πιάσει “ταβάνι” πάνω-κάτω στα 2 ευρώ/λίτρο, όταν το 2004 ( για παράδειγμα ) το πετρέλαιο χτύπαγε πάνω><κάτω 100 $ το βαρέλι και το πετρέλαιο κίνησης είχε 0,34 λεπτά του ευρώ/λίτρο στην αντλία !! Της ληστρικής κερδοσκοπίας το σιδηρούν βαρέλι !! ΟΛΟΙ μας δουλεύουν…τι πλαφόν στο πετρέλαιο; μπούρδες …καθαρή κερδοσκοπία είναι!

Το ρωσικό πετρέλαιο έπεσε κάτω από το ταβάνι

Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals έπεσε κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτή την τιμή είναι έτοιμοι να το πουλήσουν από τα λιμάνια της Βαλτικής. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τέτοιες εκπτώσεις μπορεί να συνδέονται τόσο με μείωση της συνολικής τιμής του πετρελαίου όσο και με υψηλό κόστος μεταφοράς στην Ασία, γράφει η ΕΑdaily

Τα Ουράλια με αποστολή στα λιμάνια της Βαλτικής υποχώρησαν στα 43,72 δολάρια το βαρέλι, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία της Argus.

«Η Urals δεν έχει προς το παρόν αγοραστές στο κατώφλι της (στην Ευρώπη), επομένως οι τιμές πρέπει να μειωθούν για να προσελκύσουν αγοραστές από μεγάλες αποστάσεις. Αυτό οφείλεται σε κυρώσεις και προηγούμενους αυτοπεριορισμούς από ευρωπαϊκά διυλιστήρια και όχι σε ανώτατα όρια τιμών».Ο αναλυτής της Argus Michael Carolan  είπε .

Σύμφωνα με την πύλη πλοήγησης Vesselfinder, σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, στις 17:00 ώρα Μόσχας, μόνο ένα τάνκερ αναχώρησε από τα λιμάνια της Βαλτικής της Ρωσίας. Το Moskovsky Prospekt κατευθύνεται από το Ust-Luga προς την Ασία. Μπορεί να έχει περισσότερα από 400.000 βαρέλια στο πλοίο.

Ο ανεξάρτητος βιομηχανικός εμπειρογνώμονας Maxim Khudalov πιστεύει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση μεταφοράς στις ασιατικές αγορές, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να συμβεί στη Βαλτική.

«Το ίδιο Argus γράφει ότι στην Άπω Ανατολή, η ESPO δίνει 68,72 δολάρια για πετρέλαιο, που είναι μόνο 12% χαμηλότερα από τις τιμές του πετρελαίου Brent». – σημειώνει ο ειδικός.

Το πετρέλαιο Urals διαπραγματευόταν στο παρελθόν με μεγάλη έκπτωση έναντι του Brent, αλλά πρόσφατα η έκπτωση έναντι του ρωσικού πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται, λέει ο Andrey Maslov, αναλυτής της FG Finam .

«Γενικά, η αγορά πετρελαίου δέχτηκε πίεση μετά το εμπάργκο και την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμών, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για το ρωσικό πετρέλαιο, αφού στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμη έκπτωση 20-40% της τιμής». συνεχίζει ο αναλυτής στην FG Finam. – Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια Ουράλια διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα με έκπτωση 30-35 $ ανά βαρέλι, η οποία είναι ήδη αρκετά χαμηλή και μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας ορισμένων γεωτρήσεων, καθώς η τιμή απόσβεσης για διάφορα κοιτάσματα στη Ρωσία είναι περίπου 20 $ -40 το βαρέλι».

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο OPEC +, πιθανότατα, δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου και στην επόμενη συνεδρίαση μπορεί να ανακοινώσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 500 χιλιάδες – 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, πιστεύει ο Andrey Maslov. Η ίδια η τιμή του Brent έχει πέσει στα 77 δολάρια. Πιέζεται από τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω της προσδοκίας για παγκόσμια ύφεση και περιορισμούς καραντίνας στην Κίνα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η μέση τιμή του πετρελαίου Urals τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 66,47 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι σχεδόν 10 δολάρια χαμηλότερη από τη μέση τιμή Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η συνολική απόκλιση των πραγματικά εισπραχθέντων εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον αναμενόμενο μηνιαίο όγκο τον Νοέμβριο του 2022 ανήλθε σε -90,2 δισεκατομμύρια ρούβλια. Προφανώς τον Δεκέμβριο οι προσδοκίες δεν θα συγκλίνουν ξανά με εισπράξεις.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο γίνεται φθηνότερο και στη Ρωσία. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει σε μείωση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ στην εγχώρια αγορά, πιστεύει αναλυτής της FG Finam.

«Δυστυχώς, εάν οι τιμές της βενζίνης στη Ρωσία μειωθούν, τότε με αισθητά πιο αργό ρυθμό, τόσο λόγω της εφοδιαστικής όσο και του γεγονότος ότι οι εταιρείες εξόρυξης θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις απώλειες στο εξωτερικό μέσω πωλήσεων εντός της χώρας». σημειώνει ο Andrey Maslov.

Στις 5 Δεκεμβρίου, οι χώρες της G7, η ΕΕ, η Αυστραλία και η Νορβηγία εισήγαγαν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες στα 60 δολάρια. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει πρώτες ύλες σε όσους θα ενταχθούν στο Δυτικός συνασπισμός.

……………………………………………………………………………………………