Ευρωκοινοβούλιο: Για μια χούφτα χαβιάρι

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Πολλά σύννεφα μαζεύονται ΞΑΝΑ πάνω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έπειτα από τις αποκαλύψεις κοινής δημοσιογραφικής έρευνας 10 μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων για τις δωροδοκίες από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Την έρευνα πραγματοποίησαν από κοινό το Πρόγραμμα Πληροφόρησης για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) και δέκα εφημερίδας (ανάμεσά τους ο Guardian, η Le Monde, η Le Monde, η Suddeutsche Zeitung). 

Με βάση τις αποκαλύψεις το Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το 2012 έως το 2014 για να εξαγοράσει στήριξη από το εξωτερικό, προσφέροντας «δωράκια» σε δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολιτικούς. Ανάμεσα σε αυτούς και κορυφαίοι παράγοντες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ο Λούκα Βολοντέ.

Η έρευνα έχει καταγράψει το 2017 περισσότερες από 16.000 συναλλαγές με τα χρήματα να μεταφέρονται μέσω της εσθονικής θυγατρικής της Danske Bank, από τέσσερις εταιρείες με έδρα στη Βρετανία, οι οποίες συνδέονται μυστικά με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ (ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 19 χρόνια) φέρεται να έχει πληρώσει χρήματα σε δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολιτικούς για να εξασφαλίσει στήριξη στην αντιπαράθεσή του με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στόχος, ακόμη, να φιμωθούν οι επικρίσεις κατά του προέδρου, αλλά και οι κατηγορίες για διαφθορά, νοθεία στις εκλογές και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως φυλακίσεις μελών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Εδώ και αρκετά χρόνια η διαδικασία επιρροής υψηλόβαθμων αξιωματούχων έχει γίνει γνωστή και ως «διπλωματία του χαβιαριού».

Ερωτηθείς σχετικά ο σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Άλι Χασάνοφ, απέρριψε τις καταγγελίες αυτές «που βασίζονται σε ανυπόστατες προκαταλήψεις, έχουν στόχο να προκαλέσουν και περιλαμβάνονται σε μια εκστρατεία δυσφήμισης του Αζερμπαϊτζάν στην οποία επιδίδονται δυνάμεις» που είναι εναντίον της χώρας, αναφερόμενος «στην Αρμενία και το διεθνές αρμένικο λόμπι. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ