Η Ουγγαρία μπλόκαρε τη χορήγηση 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την Ε.Ε.

News Politics ΕΥΡΩΠΗ

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα. Εικονογράφηση: rmx.news

Η Ουγγαρία εμπόδισε τη χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης με την ένδειξη «Επείγουσα».

Σύμφωνα με την ΕΑdaily , ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα τάχθηκε κατά της παροχής βοήθειας εκ μέρους της χώρας του. Το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβλεπε στήριξη για την Ουκρανία ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

«Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στην αναθεώρηση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης», δήλωσε  ο Βάργκα στις Βρυξέλλες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbynek Staniura , ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, δήλωσε στον Τύπο:

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να δεχθούμε το σύνολο. Ωστόσο, αυτό δεν θα αποδυναμώσει τις φιλοδοξίες μας να ξεκινήσουμε τη διανομή βοήθειας στην Ουκρανία από τις αρχές Ιανουαρίου. Ζητώ από την οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή να βρει μια εναλλακτική λύση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μια λύση που θα υποστηρίζεται από όλες τις χώρες. Θα βρούμε μια λύση για να στηρίξουμε την Ουκρανία».

Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Γερμανούς «Πράσινους» Daniel Freund δημοσίευσε στον Ιστό τη στιγμή του βέτο του Ούγγρου υπουργού με την εξής σημείωση:

« Ο Όρμπαν προχωρά σε πλήρη κλιμάκωση!»

……………………………………………………………………………………………..