Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για «ζώνες SAR»

News Politics ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
enikos.gr

Οι δύο χώρες, σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, υπογράφουν συμφωνία ορισμού των θαλασσίων ζωνών SAR.

 ➡ Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)

 ➡ Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR

 ➡ Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης 

Οι “ζώνες SAR” (Search and Resque) ή Θαλάσσιες Ζώνες Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες δύο όμορα κράτη αναγνωρίζουν τα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από πλωτά κι εναέρια μέσα.

Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει ιδίως:

· τον συντονισμό του έργου έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας

· τη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και άλλους φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες που υποχρεούνται ή προσφέρονται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος στον θαλάσσιο ευθύνης της χώρας

· τη συνεργασία με κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης άλλων χωρών

· την οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων καθώς και συστημάτων θαλάσσιας κυκλοφορίας που σχετίζονται με το έργο της έρευνας και διάσωσης και της επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου ευθύνης της χώρας.

Το αναθεωρητικό και παράνομο τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ξεκίνησε έχοντας ως κύριο στόχο τις «ζώνες SAR», προκειμένου να επιτύχει την γκριζοποίηση του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι “ζώνες ASR”, δηλαδή η αεροναυτική διάσωση (Air Sea Rescue – ASR) αναφέρεται στην χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων τόσο για την έρευνα και τον εντοπισμό όσο και για τη διάσωση προσωπικού και πληρωμάτων καταρριφθέντων αεροσκαφών στη θάλασσα.

Χάρτης
skai.gr

Με πληροφορίες από skai.gr και enikos.gr

Παρεμπιπτόντως, σε προηγούμενο δημοσίευμα γράφαμε ότι, … δημοσιεύοντας τα τουρκικά μέσα το διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη, γράφουν σε μια τελευταία παράγραφο, σχετικά με το “μνημόνιο” τα εξής: “Η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις επεκτατικές και άνευ προηγουμένου αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα, βάσει των οποίων τα νησιά θα είχαν τεράστιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, ενώ η Τουρκία θα περιοριζόταν στον Κόλπο της Αττάλειας.”

Έτσι, τα τουρκικά μμε, πρώτον, ακυρώνουν τις φανφάρες των Τούρκων πολιτικών που μιλούν για τα “δικά τους νησιά” , που “δεν έχουν κυριαρχία” και άλλες μπούρδες !!

Και δεύτερον, ομολογούν τον τρόμο της Τουρκίας στο ενδεχόμενο της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ και στο Αιγαίο, που θα περιορίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας !!  

Επέκταση της ΑΟΖ. Τώρα είναι η ώρα να γίνει, δήλωσε ο επ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ε. Αποστολάκης

ΟΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ ! ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗΝ “KARAADA” ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΜΕΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΕΚΟΒΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ !!! ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΝΗΣΙΔΕΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΜΙΕΣ !!!

…………………………………………………………………………………………….