Η Αλγερία προχωρά σε μεγάλη συμφωνία προμήθειας όπλων από τη Ρωσσία !

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Abdelmajid Tebbun. Εικονογράφηση: rossaprimavera.ru

Η Αλγερία προσεγγίζει τη Ρωσσία: ανακοινώθηκε μια mega-συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών όπλων

Η Αλγερία θα υπογράψει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τη Ρωσία για την προμήθεια όπλων για 12 δισεκατομμύρια δολάρια – 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η πύλη ειδήσεων Africa Intelligence στις 31 Οκτωβρίου.

Αναφέρεται ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου για στρατιωτικές προμήθειες για τα επόμενα 10 χρόνια. Θα πρέπει να επισημοποιηθεί ως μέρος της επίσκεψης του Αλγερινού Προέδρου Abdelmajid Tebboun στη Μόσχα τον Δεκέμβριο.

Η αλγερινή στρατιωτική ηγεσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απόκτηση υποβρυχίων, αεροσκαφών Su-57, Su-34 και Su-30, καθώς και νέων συστημάτων αεράμυνας όπως τα S-400, Viking και Antey-4000 (εξαγωγική έκδοση του S- 300V4).

Οι συζητήσεις διεξάγονται σε μια περίοδο που ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Αλγερίας (σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου περί οικονομικών για το 2023) μπορεί να αυξηθεί άμεσα κατά 130% – έως και 22,6 δισ. δολάρια. Αυτή η αύξηση θα κάνει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Αλγερίας τον μεγαλύτερο μεταξύ των αφρικανικών χωρών.

Εν τω μεταξύ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλγερία Ελίζαμπεθ Μουρ Όμπιν σχολίασε αίτημα που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα από αρκετούς βουλευτές των ΗΠΑ, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Αλγερία για το ενεργό εμπόριο όπλων της με τη Ρωσία. Αναφέρεται από το “Ash-Sharq Al-Awsat” στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρέσβειρα δήλωσε ότι «μέρος της διπλωματικής της δουλειάς είναι να εξηγεί τους νόμους των ΗΠΑ σε Αλγερινούς αξιωματούχους». «Μετά από αυτό, οι αλγερινοί αξιωματούχοι θα λάβουν κυρίαρχες αποφάσεις για αυτή τη χώρα», είπε η Μουρ. Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατές κυρώσεις κατά της Αλγερίας, η Μουρ Όμπιν είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να πουλήσει όπλα στην Αλγερία, η Μουρ Όμπιν είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Αλγερία, συμπεριλαμβανομένων των απευθείας πωλήσεων μέσω MTC (στρατιωτική τεχνική συνεργασία). Πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι πάντα ανοιχτή σε συζητήσεις με την Αλγερία για αγορές όπλων.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, αρκετοί βουλευτές των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Ρεπουμπλικανό Λίζα ΜακΚλέιν , έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν , στην οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για αναφορές για συνεχώς αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Αλγερίας. Η επιστολή σημειώνει ότι η Ρωσία και η Αλγερία έχουν συμφωνίες για την προμήθεια όπλων και τονίζει ότι η Αλγερία αγόρασε όπλα από τη Μόσχα για περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο πέρυσι και συμφώνησε να αγοράσει σύγχρονα ρωσικά μαχητικά, συμπεριλαμβανομένου του Su-57.

Οι βουλευτές τόνισαν ότι αυτές οι συμβάσεις έκαναν την Αλγερία τον τρίτο μεγαλύτερο αποδέκτη ρωσικών όπλων στον κόσμο. Ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2017. «Αυτός ο νόμος καθοδηγεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που εν γνώσει τους εμπλέκονται σε σημαντικές συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους που είναι μέρος ή ενεργούν για λογαριασμό ή για λογαριασμό των τομέων άμυνας ή πληροφοριών της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρει η δήλωση.

Οι βουλευτές πρόσθεσαν ότι η πρόσφατη αγορά όπλων της Αλγερίας από τη Ρωσία θα χαρακτηριστεί σαφώς ως «σημαντική συμφωνία» στο πλαίσιο του CAATSA. Η αλγερινή κυβέρνηση δεν απάντησε στο αίτημα των βουλευτών. Ωστόσο, το αριστερό Εργατικό Κόμμα θεώρησε αυτό το αίτημα των Αμερικανών νομοθετών παραβίαση της κυριαρχίας της Αλγερίας.

ΕΑdaily

……………………………………….
Σχετικά για Αλγερία

…………………………………………………………………………………………….