Εθνοσυνέλευση του Αρτσάχ: Το Αρτσάχ ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Αρτσάχ ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν. Η Εθνοσυνέλευση του Αρτσάχ εξέδωσε ανακοίνωση

Περίπου 40.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Αρτσάχ. Υπουργός Επικρατείας του Αρτσάχ

Η βούληση του λαού του Αρτσάχ είναι ακλόνητη στον καθορισμό και τη διαχείριση της μοίρας του. Araik Harutyunyan

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύνοδο, την παρουσιάζουμε παρακάτω.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, οι δηλώσεις και οι θέσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας και διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τις προοπτικές διευθέτησης της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ και το μέλλον του Αρτσάχ έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στο Αρτσάχ και στο πλαίσιο της ολόκληρη η αρμενική κοινότητα.

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, εκφράζοντας τη συλλογική βούληση του λαού του Αρτσάχ, θεωρεί απαραίτητο να καταγράψει και να τεκμηριώσει τα ακόλουθα για τον κόσμο σε αυτή την τυχερή περίοδο.

• Το Αρτσάχ ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέρος του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η ιδέα θα πρέπει να είναι η βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ.

• Οποιαδήποτε προσπάθεια προσάρτησης του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίσημη άδεια για την εφαρμογή μιας νέας γενοκτονίας του αρμενικού λαού, επομένως έγγραφα με τέτοιο περιεχόμενο είναι απαράδεκτα για τη Δημοκρατία του Αρτσάχ.

Επιβεβαιώνοντας ότι η τριάδα Αρμενία-Αρτσάχ-Διασπορά είναι ένα από τα βασικά θεμέλια όλων των επιτυχιών και των επιτευγμάτων μας και της οικοδόμησης του κράτους, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ είναι περήφανη.

• Καμία αρχή της Δημοκρατίας της Αρμενίας δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την αποστολή διασφάλισης της ασφάλειας του λαού του Αρτσάχ ή να θεωρήσει αποδεκτό οποιοδήποτε έγγραφο όπου θα αμφισβητηθεί η ύπαρξη της κυρίαρχης Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Απαιτούμε από τις αρχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα των δύο αρμενικών δημοκρατιών σε διεθνείς πλατφόρμες, με βάση τα υπάρχοντα θεμελιώδη έγγραφα, ιδίως τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Συμβούλιο της 8ης Ιουλίου 1992.

• Καλούμε τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να στηρίζουν το Αρτσάχ, να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού του Αρτσάχ σε διάφορες χώρες και διεθνή δικαστήρια και να συμβάλλουν συνολικά στην αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

• Η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι υπέρ της σταθερής ειρήνης και, ως εκ τούτου, των βημάτων προς την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, αλλά οι αρχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα πρέπει να προσεγγίσουν την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν με επιφυλάξεις, λαμβάνοντας λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί.

• Οποιοδήποτε έγγραφο και πρόταση που αμφισβητεί την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και το γεγονός της πραγματοποίησής του είναι απαράδεκτο για εμάς γιατί δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική και νομική πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το αίτημα των Αρμενίων του Αρτσάχ, επειδή ανταποκρίνεται στις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.

• Λαμβάνοντας υπόψη τον ιστορικό ρόλο της Ρωσίας στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και, ειδικότερα, τη διακοπή του πολέμου 44 ημερών που μας επέβαλε το 2020 ο επιτιθέμενος Αζερμπαϊτζάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Με την άμεση και ενεργό συμμετοχή του Πούτιν, απευθύνουμε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία να συνεχίσει τη δέσμευσή της για τη διασφάλιση της ασφάλειας του λαού του Αρτσάχ. Προκειμένου να το ενισχύσουμε, προτείνουμε την εισαγωγή πρόσθετων πολιτικών και στρατιωτικών μηχανισμών, λαμβάνοντας υπόψη τους οντολογικούς πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τον λαό του Αρτσάχ.

• Ο αγώνας μας είναι συνεχής, η θέση είναι αμετάβλητη και εκφράζει τη συλλογική βούληση των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο και απορρέει πλήρως από το ψήφισμα του 2022 της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. από τις αρχές που περιγράφονται στη δήλωση της 14ης Απριλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

newspress-am

……………………………………………………………………………………………