«Μεταξύ καλού και κακού». Η μοίρα της Αρμενίας κρίνεται στο ουκρανικό μέτωπο – Artashes Geghamyan

News Politics ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Εικονογράφηση: ctnews.ru

Ένας ανταποκριτής της EADaily στο Ερεβάν συναντήθηκε με έναν από τους βετεράνους της αρμενικής πολιτικής, τον αρχηγό του κόμματος Εθνικής Ενότητας, τον Artashes Geghamyan, για να προσπαθήσει να κατανοήσει τις σύγχρονες πτυχές της πιο δύσκολης κατάστασης που αναπτύσσεται στον Υπερκαύκασο εδώ και αιώνες. ως προς τη συζήτηση ειδικότερα για τα προβλήματα της Αρμενίας.

Artashes Geghamyan. Εικονογράφηση: president.am

– Artashes Mamikonovich, σήμερα κυκλοφορούν ενεργά πληροφορίες ότι είναι δυνατή η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες της παραδοσιακής σύγκρουσης συμφερόντων Ρωσίας και Δύσης στην περιοχή. Πιστεύετε ότι είναι δυνατό να βρεθεί μια ισορροπημένη εκδοχή μιας συνθήκης ειρήνης που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τα μέρη της σύγκρουσης και να μην έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ρωσίας και της Δύσης;

«Είναι ήδη προφανές για εμάς ότι η Δύση, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία μέσω του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγουν έναν θερμό πόλεμο κατά της Ρωσίας στο έδαφος της πρώην Ουκρανική ΣΣΔ.

Αυτός είναι ένας πόλεμος πολιτισμών, [ένας πόλεμος] ενάντια στα ήθη που θέλουν να επιβάλουν η Ουάσιγκτον, η Μεγάλη Βρετανία και οι κορυφαίες χώρες της ΕΕ στην Ορθόδοξη Ρωσία, η οποία είναι προσηλωμένη στις αβρααμικές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ. Ο Θεός φυλάξοι, εάν σε αυτόν τον πόλεμο υπάρξει μια αποτυχία για τη Ρωσία, την οποία αποκλείω, τότε θα υπάρξει διαφθορά τόσο της ρωσικής όσο και της αρμενικής κοινωνίας.

Οι παραδοσιακές αξίες είναι οι δεσμοί της ύπαρξης του ρωσικού κράτους, γιατί είναι μια πολυεθνική χώρα, κάτι που είναι ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα. Οι πιστοί διαφόρων θρησκειών, είτε είναι Ορθοδοξία, είτε είναι Ισλάμ είτε Βουδισμός, ενεργούν ως φορείς παραδοσιακών αξιών που είναι κατ’ αρχήν κοινές με τις θρησκείες που ανέφερα και αποτελούν την ουσία του ρωσικού κράτους.

Και υπό αυτές τις συνθήκες , το αναπόφευκτο της νίκης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επί της συλλογικής Δύσης, η οποία θέλει να επιβάλει τόσο στη Ρωσία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο «αξίες» αυτές τις διεφθαρμένες κοινωνίες, οι οποίες εμφυτεύονται από την άρνηση των παραδοσιακών αξιών που είναι εγγενείς. Ο χριστιανικός πολιτισμός, και κυριαρχείται από την ιδέα, φορέας του οποίου είναι η LGBT κοινότητα, φορείς της οποίας είναι διεφθαρμένες έννοιες της οικογένειας και των παιδιών, όταν εμφυτεύεται η κατανόηση των λεγόμενων φύλων, όταν δίνεται η ευκαιρία στα μικρά παιδιά να επιλέξουν το δικό τους φύλο, όταν οι θρησκευτικοί σεχταριστές λαμβάνουν ένα ευρύ πεδίο για τις δραστηριότητές τους . Σε αυτό αντιτίθενται οι χριστιανικές, ισλαμικές και βουδιστικές αξίες.

Και υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πασινιάν (Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Vovayevich Pashinyan . –  Ed .)και η σαπίλα του Σόρος, που είναι η ραχοκοκαλιά της ομάδας του, έγιναν ξαφνικά φορείς των λεγόμενων ευρωπαϊκών οικουμενικών αξιών, όταν δεν συρρέουν από το Langley, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί ταλαντεύονται με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία ταυτόχρονα, και ξαφνικά δίνεται η πληροφορία στην κοινωνία ότι ένα σχέδιο συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ερεβάν και Μπακού είναι ήδη έτοιμο και έχει τεθεί το καθήκον στη συλλογική Δύση, που υποστηρίζεται από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, να το υπογράψει πλήρως. συνθήκη ειρήνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Και γιατί ακριβώς πριν από το τέλος του έτους, αλλά επειδή οι ίδιοι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της CIA και της MI6 καταλαβαίνουν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει μια τελική καμπή στο ουκρανικό μέτωπο, αφού η Ρωσία έχει ήδη κινητοποιηθεί.

Η Ρωσία, δια στόματος του Ανώτατου Διοικητή της, δήλωσε ότι υπάρχει αγώνας ενάντια στον Σατανισμό, για τη διατήρηση της ακεραιότητας των οικογενειών, ότι υπάρχει αγώνας μεταξύ του καλού και του κακού. Ήταν τόσο κατανοητό και τόσο κοντά, αφού όλα αυτά ωρίμαζαν μέσα στη ρωσική κοινωνία . Η Δύση γνωρίζει καλά ότι θα χάσει και υπό αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης στην περίμετρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τον Ιανουάριο του 2022, μια τέτοια προσπάθεια έγινε στο Καζακστάν. Από τις 2 έως τις 6 Ιανουαρίου, έπρεπε να γίνουμε μάρτυρες πραξικοπήματος και χάρη στην επαγρύπνηση της ρωσικής ηγεσίας κατ’ αρχήν, αυτό αποφεύχθηκε. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του CSTO στάλθηκαν εκεί. Όλη αυτή η διαδικασία αναβλήθηκε, πρώτον, για να αποτραπεί ένα πραξικόπημα, αλλά ταυτόχρονα και για να αναβληθεί η ίδια η διαδικασία, στην οποία επενδύθηκαν σοβαροί πόροι. Πίσω από όλα αυτά, εκτός από τη συλλογική Δύση, έβγαιναν και τα αυτιά της τουρκικής ηγεσίας. Ως προς αυτό, η επίσημη Άγκυρα δεν έχει κάνει δηλώσεις για το τι συμβαίνει στο Καζακστάν.

Η απόπειρα στο Καζακστάν απέτυχε, στη συνέχεια δοκίμασαν μια δεύτερη προσπάθεια, η οποία κατέληξε σε υποκίνηση ρωσοφοβικών συναισθημάτων στη Γεωργία, ώστε να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις και να δημιουργήσει εστίες έντασης στα σύνορα με την Αμπχαζία, καθώς και στη Νότια Οσετία. Η γεωργιανή ηγεσία, έχοντας την πικρή εμπειρία του Αυγούστου του 2008, δεν προσχώρησε στις αντιρωσικές κυρώσεις. Και τότε ο ίδιος ο Θεός διέταξε να πυροδοτήσει μια σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Δεν θα το έκαναν αυτό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού υπάρχουν Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις εκεί, συν την παρουσία του ιρανικού παράγοντα. Γίναμε μάρτυρες της κλιμάκωσης στις 13-14 Σεπτεμβρίου. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανέστειλε νέα κλιμάκωση και ο ίδιος ο Πάπας δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν αυτή που έσβησε τη σύγκρουση. Παρόλα αυτά, οι δυτικές χώρες και οι Αρμένιοι λογιστές τους άρχισαν ομόφωνα να ισχυρίζονται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανεστάλησαν μόνο χάρη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη συνέντευξή του στο Δημόσιο Τηλεοπτικό Κανάλι της Αρμενίας, ο Αμερικανός βουλευτής Frank Palloneδήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την ταχύτερη εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού. Η Pallone δήλωσε τη θέση τουλάχιστον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η εκεχειρία δεν προβλέπει τη λύση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ανάλυση της πιθανότητας χορήγησης του καθεστώτος στο μέλλον. Δήλωσε ότι θα διασφαλιστεί μόνο η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού του Καραμπάχ, υπονοώντας ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Υπό αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας ποια θα μπορούσε να είναι η περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων στο δυτικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές και δεν απέχουν πολύ, προτείνεται κάτι που σίγουρα πρέπει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Δημοκρατία της Αρμενίας. Η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Αρμενία θα παρουσιαστεί στην κοινωνία ως συνέπεια της υποτιθέμενης βραδύτητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του CSTO στην αποτροπή νέας στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας. Με τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης με τους όρους που προτείνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, η ανάγκη για παρουσία ρωσικής ειρηνευτικής ομάδας στο Καραμπάχ δεν θα είναι πλέον απαραίτητη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης υπό τους όρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ θα αποκόψει τις νότιες περιοχές της Αρμενίας – την περιοχή Syunik, και την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εκεί και, μαζί με αυτές, μονάδες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων θα οδηγήσουν σε πιο σοβαρή επιδείνωση στα νότια σύνορα της Ρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, το Ιράν σίγουρα θα παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία για να αποτρέψει την εκτέλεση των σχεδίων των Αγγλοσάξωνων και της Τουρκίας και του Ισραήλ, και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι μεγάλο δώρο για τη Δύση να ξεκινήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία. στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή στα σύνορα Αρμενίας και Ιράν, που θα κατευθυνθούν κατά της Τεχεράνης και μετά μπορεί να χυθεί αίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αλληλουχία Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας κατασκευάζει επειγόντως αεροδρόμια για άλματα κατά μήκος του καναλιού του Αράκ, ακριβώς στα ιρανικά σύνορα.

Γνωρίζοντας καλά αυτό, το Ιράν διεξήγαγε πρόσφατα ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης καταστροφής.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λόγω της επιθετικότητας της σημερινής ηγεσίας, η Αρμενία μπορεί να γίνει ένα ωμό όπλο στην υλοποίηση των μακρόπνοων στόχων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, επιδιώκοντας τον διαμελισμό και την καταστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν. Η Αρμενία πρέπει να δηλώσει ότι υποστηρίζει τις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας και οι αρμενικοί δημόσιοι οργανισμοί στη Ρωσία πρέπει να στραφούν στους Αρμένιους εκεί και να πουν ανοιχτά ότι όχι μόνο η μοίρα της Ρωσίας, αλλά και της Αρμενίας αποφασίζεται σήμερα στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με πολλές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες στην Αρμενία σιωπούν για την κατάσταση στην Ουκρανία, το κόμμα μας Εθνική Ενότητα έκανε μια δήλωση όπου έδειξε ξεκάθαρα τη στάση του απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

Όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού βιάζεται να υπογράψει με κάθε κόστος μια συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η οποία θα ανοίξει έναν ευρύ δρόμο για την εκδίωξη της Ρωσίας από τον Νότιο Καύκασο, μετά την οποία η γενοκτονία του πληθυσμού του Artsakh (Nagorno-Karabakh. –  Ed .) Και θα ακολουθήσουν οι εδαφικές απώλειες της Αρμενίας, και μετά από αυτό θα δούμε τη διάλυση του αρμενικού κράτους.

– Έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τους Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίεφ σε τριμερή σύνοδο κορυφής (με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, οι τριμερείς διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο Σότσι στις 31 Οκτωβρίου ) . Πόσο δυνατό είναι ο Πασινιάν να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης σε μορφή Ουάσιγκτον, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα και να παρακάμπτει τη Ρωσία;

– Είναι γνωστό ότι υπήρξε μια προκαταρκτική συμφωνία μετά τη σύνοδο κορυφής του Καζακστάν για την ανάγκη συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αλίεφ και του πρωθυπουργού Πασινιάν. Η ρωσική πλευρά ήταν μπροστά από τις Βρυξέλλες, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με αυτή την πρόταση, επειδή σχεδίασαν την επόμενη συνάντηση σε μορφή τριών ή τεσσάρων: Πασινιάν, Αλίεφ, Σαρλ Μισέλ και Εμανουέλ Μακρόν ή κάποιος άλλος. Αλλά η ουσία είναι ότι έπρεπε να υποβάλουν για την υπογραφή του Πασινιάν όλες τις συμφωνίες που σκιαγραφήθηκαν κατά τη συνάντηση στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Σε αυτή την κατάσταση, τόσο ο Αλίεφ όσο και ο Πασινιάν, έχοντας διαφορετικά κίνητρα, θα κάνουν τα πάντα για να διαταράξουν αυτή τη συνάντηση. Η επιλογή που προτείνει η Δύση αρέσει 100% στον Αλίεφ, ενώ ο Πούτιν, αντίθετα, θα πει κάτι τέτοιο, που θα είναι μια λογική συνέχεια της προηγουμένως εκφρασμένης θέσης της Ρωσίας (η Ρωσία προέρχεται από τα συμφέροντα και των δύο πλευρών).

– Πιστεύετε ότι ο Πασινιάν και ο Αλίεφ θα καταφέρουν να διαταράξουν την επικείμενη συνάντηση;

— Νομίζω ότι η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου είναι μεγάλη. Ο Πασινιάν, εάν ζήτησε την υποστήριξη της Δύσης όσον αφορά την ασφάλειά του, θα βρει οποιαδήποτε δικαιολογία για να αποφύγει την επικείμενη συνάντηση με τον Πούτιν – και μπορεί ακόμη και να ξεκινήσει προκλήσεις στα σύνορα ήδη από την αρμενική πλευρά. Και τότε, έχοντας υπογράψει, θα παραιτηθεί ήδη. Και μετά, σύμφωνα με τον Πασινιάν, θα λάβει εγγυήσεις ασφάλειας και ζωής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πρέπει να του υπενθυμιστεί η μοίρα των ηγετών της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν θα γλιτώσει από αυτή την αξιοθρήνητη μοίρα εάν υπογράψει στο σχέδιο συνθήκης ειρήνης που επιβλήθηκε από τη Δύση, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

– Πρόσφατα, πολύ συχνά ακούμε από τα χείλη των αρμενικών αρχών δηλώσεις κατά της Ρωσίας και του CSTO. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος τέτοιων δηλώσεων; Πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση πιστεύει πραγματικά ότι είναι δυνατό να αλλάξει ο φορέας εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας και από αυτή την άποψη η Ρωσία θα είναι απλώς ένας παρατηρητής;

– Ολόκληρος ο υπολογισμός του Πασινιάν βασίζεται στο γεγονός ότι η Ρωσία διεξάγει τώρα έναν πόλεμο ζωής και θανάτου εναντίον του ΝΑΤΟ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Δύση γνωρίζει ξεκάθαρα ότι το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου δεν είναι απολύτως προς το συμφέρον της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα παραδώσει την Αρμενία, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην αρχή της συνομιλίας μας είπα ότι η μοίρα της Αρμενίας κρίνεται και στο ουκρανικό μέτωπο. Αυτό που θα κάνει η Ρωσία είναι ένα πολύ περίπλοκο και πολύπλευρο ζήτημα, αλλά πρέπει να πιστέψουμε στη Ρωσία. Πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια του Fyodor Tyutchev : ” Η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή με το μυαλό, / Δεν μπορεί να μετρηθεί με ένα κοινό μέτρο : / Έχει γίνει ξεχωριστή – / Μπορεί κανείς να πιστέψει μόνο στη Ρωσία.”

Η EADaily σημειώνει ότι ήδη κατά την προετοιμασία αυτής της συνέντευξης, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan δήλωσε ότι η Αρμενία συμφώνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου να εργαστεί με βάση τις βασικές αρχές και τις παραμέτρους για τη δημιουργία διακρατικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, που παρουσίασε η Ρωσία . Η συνάντηση στο Σότσι στις 31 Οκτωβρίου θα δείξει αν ο Αρμένιος πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και αν ο Ιλχάμ Αλίεφ είναι έτοιμος για παρόμοια δουλειά .

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο Σότσι προσκλήθηκε και ο σημερινός πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Arayik Harutyunyan . Προφανώς, ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να πάρει μια απάντηση από τον Harutyunyan και τον Pashinyan στο μυστηριακό ερώτημα : «ο αρμενικός λαός και η αρμενική ηγεσία πιστεύουν ότι το Καραμπάχ έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια μελλοντική ειρήνη; συνθήκη » ; Αυτό, όπως τόνισε ο Πούτιν, «είναι επίσης δυνατό » .

Και την ίδια στιγμή, όπως εξήγησε αναλυτικά ο Artashes Geghamyan στη συνέντευξή του, δεν ξεχνάμε το Ιράν.

EAdaily

…………………………………………………………………………………………………..