Οι ΗΠΑ παροπλίζουν την ισχυρότερη βόμβα τους λόγω της αχρηστίας της – ειδικός

News ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόμβα B83−1. Εικονογράφηση: wikimedia.org

Οι αμερικανικές αρχές παροπλίζουν την πιο ισχυρή πυρηνική τους βόμβα, την B83-1, επειδή έχει καταστεί άχρηστη. Αυτό δήλωσε στην Pravda.Ru ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, πιλότος-εκπαιδευτής Andrey Krasnoperov.

Εξήγησε ότι χρειάζεται ένα αεροσκάφος μεγάλης εμβέλειας για να ρίξει αυτή τη συσκευή. Και τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας είναι σε θέση να εξαλείψουν γρήγορα τις απειλές.

«Η παρουσία κλασικών εναέριων βομβών δεν είναι πρακτική όταν πολεμάς έναν εχθρό ίσης δύναμης», πρόσθεσε ο Krasnoperov.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον αρνείται να χρησιμοποιήσει τη βόμβα B83-1. Το Πεντάγωνο εξήγησε αυτό με το υψηλό κόστος συντήρησης της βόμβας μεγατόνων, καθώς και τους περιορισμούς των δυνατοτήτων της. Επιπλέον, το Πεντάγωνο θα εγκαταλείψει επίσης τα σχέδια για έναν πυρηνικό πύραυλο κρουζ με εκτόξευση από τη θάλασσα. Αυτό αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική Άμυνας των ΗΠΑ.

B83  – Αμερικανική θερμοπυρηνική βόμβα ελεύθερης πτώσης με γόμωση μεταβλητής ισχύος. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 στο Livermore Laboratory, που υιοθετήθηκε το 1983. Έχει μήκος 3,67 μ. και διάμετρο 457 χλστ. Μια θερμοπυρηνική γόμωση με ισχύ έως 1,2 Mt βρίσκεται σε μια κεφαλή μήκους 90 έως 120 εκ. Το συνολικό βάρος της βόμβας είναι περίπου 1100 κιλά. Συνολικά παρήχθησαν 650 τεμάχια. Μέχρι πρόσφατα, η βόμβα ήταν ένας από τους κύριους τύπους πυρηνικών όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

ΕΑdaily

……………………………………………………………………………………………