Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσσία να την υποστηρίξει εν μέσω της «αυξανόμενης όρεξης» του Αζερμπαϊτζάν

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αραράτ Μιρζογιάν και Σεργκέι Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας είναι έτοιμος να στείλει τους παρατηρητές του στην Αρμενία. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Ararat Mirzoyan σήμερα, 12 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΚΑΚ στην Αστάνα, αυτό απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας (CSC) της το CSTO.

Αμέσως μετά το αίτημα του Ερεβάν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του CSC του στρατιωτικού-πολιτικού μπλοκ, αποφασίστηκε να σταλεί ο Γενικός Γραμματέας του CSTO, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου του οργανισμού στην Υπερκαυκασία, υπενθύμισε ο Lavrov.

«Αυτοί (ο Γενικός Γραμματέας και ο Αρχηγός του Επιτελείου) πήγαν εκεί, έφεραν συστάσεις, αυτές οι συστάσεις είναι στα χέρια μας. Συνίστανται στην αποστολή μιας αποστολής παρακολούθησης παρατηρητών του CSTO στο έδαφος της Αρμενίας, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν»,  δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μόνο που απαιτείται, τόνισε ο Λαβρόφ, είναι η απόφαση της CSC, την οποία θα πρέπει να συγκαλέσει ο πρόεδρος του CSTO. Η Αρμενία προεδρεύει επί του παρόντος του οργανισμού.

Ο Αραράτ Μιρζογιάν, με τη σειρά του, επεσήμανε μια σειρά ζητημάτων για τα οποία η Αρμενία θα ήθελε να ακούσει τη θέση της ρωσικής πλευράς.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στις τρεις τριμερείς δηλώσεις (της 9ης Νοεμβρίου 2020, της 11ης Ιανουαρίου και της 26ης Νοεμβρίου 2021 –  Εκδ .) των ηγετών των κρατών μας. Εκτιμούμε την προσωπική συμβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας στην εδραίωση της ειρήνης και στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η όρεξη του Αζερμπαϊτζάν μόνο μεγαλώνει, δεν μιλάμε μόνο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και τα προβλήματα εκεί δεν έχουν επιλυθεί, αλλά και για τα κυρίαρχα εδάφη της Αρμενίας».  – είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αρμενία, ως ομοϊδεάτης και στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, αναμένει μια ξεκάθαρη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τόνισε ο υπουργός. Αυτό το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «και κάποιες χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει μακρά ιστορία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας έκαναν δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν πιο αντικειμενικά και ξεκάθαρα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», υποστήριξε. .

«Συμβαίνουν έντονα γεγονότα, οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε εντατικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά κόμματα που προσφέρουν τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες, προσεγγίσεις, πλατφόρμες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε τη θέση της Ρωσίας σε αυτά τα θέματα, θέλουμε να νιώσουμε τον ώμο της Ρωσίας και να προχωρήσουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο πνεύμα των τριμερών συμφωνιών. Είμαστε έτοιμοι για αυτό».  συνόψισε ο Μιρζογιάν.

Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, στις 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΚΑΚ στην Αστάνα .

Θυμηθείτε, στις 13 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO αποφάσισε να στείλει αποστολή στην Αρμενία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού για να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και να προετοιμάσει έκθεση στους αρχηγούς κρατών μετά την ένοπλη κλιμάκωση η περιοχή. Καθήκον της αποστολής είναι να αναπτύξει προτάσεις για αποκλιμάκωση. Η Αρμενία στράφηκε στον CSTO για βοήθεια βάσει του άρθρου 4 του Χάρτη του οργανισμού, σύμφωνα με το οποίο η επιθετικότητα εναντίον ενός κράτους μέλους του μπλοκ θεωρείται επιθετικότητα εναντίον όλων των μελών του, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν .

EAdaily

……………………………………………………………………………………