Ρωσσικές σημαίες υψώνονται στη Δυτική Αφρική !! Η Γαλλία διώχνεται από την Μπουρκίνα Φάσο 

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: ΑΠ

Χάος επικρατεί στη Μπουρκίνα Φάσο μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα σε λιγότερο από ένα χρόνο: το περασμένο Σάββατο, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, μετά από τους οποίους διαδηλωτές πυρπόλησαν τη γαλλική πρεσβεία στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, αναφέρει το Radio French International (RFI). σήμερα 3 Οκτωβρίου.

Ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του πραξικοπήματος, Λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ , κατηγόρησε τον πρώην ηγέτη της χούντας, Πρόεδρο Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα , τον οποίο καθαίρεσε στις 30 Σεπτεμβρίου, ότι «σχεδίαζε μια αντεπίθεση». Ο Τραορέ κατηγόρησε επίσης τον γαλλικό στρατό ότι έκρυψε την Νταμίμπα σε μια από τις στρατιωτικές του βάσεις, μια κατηγορία που το Παρίσι έσπευσε να διαψεύσει.

«Αρνούμαστε ανάμειξη στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Μπουρκίνα Φάσο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Πέμπτης Δημοκρατίας. «Το στρατόπεδο όπου εδρεύουν τα γαλλικά στρατεύματα δεν είχε ποτέ ούτε τον Paul-Henri Sandaogo Damiba ούτε την πρεσβεία μας».

Η επίθεση από οργισμένους υποστηρικτές του Τραορέ στη γαλλική πρεσβεία στην Ουαγκαντούγκου προκάλεσε την καταδίκη από το επίσημο Παρίσι «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Αντιγαλλικοί όχλοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τον Μπόμπο Ντιουλάσο, φέρονται να επιτέθηκαν στο τοπικό Γαλλικό Ινστιτούτο και Πολιτιστικό Κέντρο.

Από την περασμένη Παρασκευή, ρωσικές σημαίες κυματίζουν σε συγκεντρώσεις υποστήριξης των πραξικοπηματιών και με σκληρά αντιγαλλικά συνθήματα, σημειώνει το RFI.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ένα κέντρο κρίσεων άνοιξε στην Ουαγκαντούγκου, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια των Γάλλων που σταθμεύουν εκεί ήταν «ύψιστη προτεραιότητα». Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Anne-Claire Legendre προέτρεψε τους συμπολίτες τους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ouagadougou και τον Bobo Dioulasso, επισημαίνοντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 ότι η κατάσταση στην αφρικανική χώρα είναι «μπερδεμένη».

Ο Traore, 34 ετών, κατηγορεί τον Damiba για την αποτυχία να περιορίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μπουρκίνα Φάσο. Η αποπομπή του Damiba έρχεται λιγότερο από εννέα μήνες αφότου ο ίδιος ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Roche Marc Kabore για τον ίδιο λόγο.

Η κυβέρνηση του Μάλι, μιας χώρας που μοιράζεται σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, στις 31 Ιουλίου κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη «νεο-αποικιακή και πατρονιστική» στάση του . Η κλήση υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Μπαμάκο. Ακολούθησε η αντίδραση από την πρωτεύουσα του Μάλι ως απάντηση στις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του παλατιού των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια της τριήμερης αφρικανικής περιοδείας του στο Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου.

EAdaily

………………………………………………….

………………………………………………………………………………………..