Οι συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και Τατζικιστάν-Κιργιζίας είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας 

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: m24.ru

Εμπειρογνώμονες: Οι συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και Κιργιζίας-Τατζίκ είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας 

Η επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και Κιργιζίας-Τατζίκ είναι μια προσπάθεια της Δύσης να ανάψει φωτιές σε όλη την περίμετρο των συνόρων της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε σε ανταποκριτή της EADaily ένας ειδικός σε θέματα κρατικής ασφάλειας, βετεράνος των ειδικών υπηρεσιών του Κιργιστάν, Taalaibek Dzhumadylov.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των συνοριοφυλάκων του Τατζικιστάν και της Κιργιζίας. Τα μέρη κατηγορούν ο ένας τον άλλον ως υποκινητή της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) του Κιργιστάν, το Τατζικιστάν προετοίμασε προβοκάτσια με τη συμμετοχή όχι μόνο συνοριοφυλάκων, αλλά και ορισμένων «γενειοφόρων με μαύρα ρούχα», οι οποίοι, έχοντας προηγουμένως λάβει θέσεις σε πολλά συνοριακά φυλάκια , «πυροβόλησαν από όλμους και εκτοξευτές χειροβομβίδων κατά πολιτών, υποδομών και κτιρίων κατοικιών.

Το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου άρχισαν και πάλι βομβαρδισμοί με εμπλοκή βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλο το μήκος των συνόρων. Οι πλευρές του Τατζίκ και της Κιργιζίας κατηγόρησαν η μία την άλλη για την επανάληψη της σύγκρουσης. Από τη σύγκρουση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

«Οι όλμοι και οι εκτοξευτές χειροβομβίδων δεν περιλαμβάνονται στα κανονικά όπλα των συνοριοφυλάκων. Αυτό σημαίνει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου υπήρξε μια προσχεδιασμένη ένοπλη πρόκληση, ή μάλλον αναγνώριση σε ισχύ από το Τατζικιστάν. Σκοπός του είναι να αξιολογήσει την προετοιμασία και τις ενέργειες ενός γείτονα σε περίπτωση μεγαλύτερης εισβολής. Παρεμπιπτόντως, στο Τατζικιστάν, με το σκληρό αυταρχικό του καθεστώς, δεν είναι δυνατή ούτε μια βολή χωρίς τις κυρώσεις της ανώτατης ηγεσίας της χώρας. Και σήμερα έγινε σαφές ότι οι γείτονές μας προετοιμάζονταν για μια μεγάλη ένοπλη σύγκρουση μαζί μας».  εξήγησε ο Dzhumadylov.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η όξυνση στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζίκ και η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και έχουν έναν πελάτη.

«Με φόντο μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η συλλογική Δύση θέλει να ανάψει φωτιές σε όλη την περίμετρο των συνόρων της Ρωσίας. Μια συνεχής σύγκρουση με την Αρμενία έχει ήδη οργανωθεί μέσω Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Τώρα οι αντίπαλοι της Ρωσίας προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κεντρική Ασία μέσω προκλήσεων στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζίκ. Η Δύση έχει τα πάντα για αυτό: ευνοϊκό έδαφος με τη μορφή αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ των δύο γειτονικών δημοκρατιών, ελεγχόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν και το ορεινό Badakhshan και δελεασμένες ελίτ στο ίδιο το Τατζικιστάν».  – πρόσθεσε ο βετεράνος των ειδικών υπηρεσιών.

Taalaibek Dzhumadylov. Εικονογράφηση: http://sputnik.kg
Ο πολιτικός επιστήμονας Mars Sariev είπε στην EADaily ότι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζίκ στρέφεται κυρίως κατά της Κίνας.

«Στις 15 Σεπτεμβρίου, υπογράφηκε συμφωνία στη Σαμαρκάνδη για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Κίνας-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν. Αυτό το τμήμα θα γίνει μέρος της χερσαίας διαδρομής ως μέρος του έργου One Belt, One Road. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα αλλάξει εντελώς τη γεωπολιτική κατάσταση στην Κεντρική Ασία και στον κόσμο. Η Κίνα δεν θα εξαρτάται πλέον από θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες. Μέσω της θάλασσας, η Κίνα λαμβάνει πλέον τα περισσότερα από τα προϊόντα πετρελαίου για τη βιομηχανία της. Δηλαδή, το άνοιγμα της σιδηροδρομικής διαδρομής θα ενισχύσει την Κίνα. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το χρειάζονται καθόλου. Ως εκ τούτου, θα συνέδεα τη σύγκρουση στα σύνορα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας και της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν με την κινεζοαμερικανική αντιπαράθεση. Και αν παρακολουθήσετε περαιτέρω την τροχιά του σιδηροδρόμου, μπορείτε να δείτε τη σύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την όξυνση της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Στον κουμπαρά του πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, θα πρόσθετα το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, που εγκρίθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Επειδή οι στόχοι της είναι να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση και να τονώσει τον αποσχισμό εντός της ΛΔΚ. Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία την παραμονή της συνόδου κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν».  εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας.

Ο Σάριεφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύνοδος κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών της SCO, που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την παγκόσμια πολιτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από αυτόν θα αλλάξουν «κέντρα εξουσίας».

«Η Δύση κινδυνεύει να πάψει να είναι ηγεμόνας. Οι ηγέτες των χωρών της SCO δημιουργούν ένα νέο εννοιολογικό κέντρο λήψης αποφάσεων. Χτίζεται ένας εναλλακτικός πόλος που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Όλα αυτά εμπίπτουν στην κινεζική έννοια της «κοινής ευημερίας». Σε αντίθεση με την ευρωκεντρική αντίληψη, προσφέρει πιο ανθρώπινους κανόνες παιχνιδιού. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η αρμονική ανάπτυξη όλων των μελών, είτε πρόκειται για μια μεγάλη χώρα είτε για μια μικρή.»  πρόσθεσε ο ειδικός.

Άρης Σάριεφ. Εικονογράφηση: http://sputnik.k
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Taalaibek Dzhumalov, μέχρι να αντικατασταθεί ο μονοπολικός κόσμος από έναν πολυπολικό, μικρές χώρες όπως το Κιργιστάν θα είναι θύματα μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών.

«Για να διασφαλιστεί η Κιργιζία από στρατιωτικές εισβολές, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν, ήταν απαραίτητο να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια. Πρώτον, να ενισχυθούν οι επίσημες και ανεπίσημες πληροφορίες προκειμένου να λαμβάνουμε προληπτικές και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια διαφόρων ομάδων. Δεύτερον, να ενισχυθεί η υλικοτεχνική βάση για να είμαστε έτοιμοι για τις τρέχουσες εξελίξεις. Τρίτον, ήταν σημαντικό να προσδιοριστεί η ετοιμότητα κινητοποίησης του πληθυσμού: συγκεντρώσεις στρατιωτικών, εκκένωση αμάχων».  αυτός πρόσθεσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Κιργιστάν, Υποστράτηγος των Ειδικών Υπηρεσιών Artur Medetbekov , με τη σειρά του, εξέφρασε τη γνώμη σε συνέντευξή του στην EADaily ότι ακόμη και αν η τρέχουσα σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί, οι συγκρούσεις μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν θα επαναλαμβάνονται μέχρι να πραγματοποιηθεί πλήρης οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των χωρών.

Αρτούρ Μεντετμπέκοφ. Εικονογράφηση: http://turktoday.in
«Μία σπίθα θα είναι αρκετή για να πυροδοτήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές θέλουν τώρα να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά. Υπάρχουν όμως διάφορες ομάδες που ενδιαφέρονται να κλιμακώσουν τη σύγκρουση. Δεν είναι μόνο πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχουν οι ίδιοι έμποροι ναρκωτικών και λαθρέμποροι που είναι πιο εύκολο να ψαρεύουν σε ταραγμένα νερά – παρουσία αμφισβητούμενων τμημάτων των συνόρων. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της δυσπιστίας μεταξύ των συνοριακών υπηρεσιών των χωρών μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουμε τη ρίζα του ζητήματος – να καθορίσουμε επιτέλους τα όρια».  κατέληξε ο στρατηγός.

Αλένα Ταμπαρίνα

eadaily

…………………………………………………………………………..