Στην Τουρκία το κόμμα HDP που περιλαμβάνει Κούρδους, Έλληνες, Αρμένιους, Λαζούς, Πομάκους, Ασσύριους, κ.α. πήρε το 2015, 6.052.000 ψήφους και εξέλεξε 82 βουλευτές !

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ … Η πλατφόρμα συνεργασίας όλων των μη τουρκικής καταγωγής εθνοτήτων είναι το κόμμα HDP, το οποίο στις τελευταίες τουρκικές εκλογές (7.6.2015) ξεπέρασε το άθλιο όριο του 10% που έθεσε η Τουρκία, ως εμπόδιο εισόδου των Κούρδων στη βουλή.

Το HDP έλαβε 13,1% ποσοστό των ψήφων ήτοι 6.052.000 ψήφους και εξέλεξε 82 βουλευτές. Δηλαδή μια ολόκληρη Ελλάδα μέσα στην Τουρκία. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών;

Δεκάδες χιλιάδες ψήφους (52.946) έλαβε και στην ανατολική Θράκη. Στην ίδια την Κωνσταντινούπολη έλαβε το 12,47% των ψήφων (1.030.761) ! … ]

…………

ΑΛΦΕΙΟΣ : Η ονομασία «ιππομάχοι» λόγω της αίγλης και της δόξας της αρχίζει να επικρατεί και το «Αγριάνες» ταυτίζεται με το «Ιππομάχοι», από την οποία λέξη προήλθε το «Πομάκος».

Την μαχητικότητα των Αγριάνων θαύμασε ο Μέγας Αλέξανδρος και τους είχε στο πλευρό του στις πιο δύσκολες μάχες, όπως στον ποταμό Εριγώνα κα τον Γρανικό: «Ο Αλέξανδρος επήγεν με τους τε Αγριάνας και τους τοξότας …» (Αρριανός, ΑV 17)

Ο Έλληνας στρατηλάτης αναγνωρίζοντας τη μαχητικότητα, την εργατικότητα και την αφοσίωση των Αγριάνων, τους εμπιστευόταν απόλυτα και τους τοποθέτησε ως μαχητές στο ιππικό του, γιατί είχαν μεγάλη εξοικείωση και εμπειρία με τα άλογα, όπως υποστηρίζει και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σταύρος Θεοφανίδης.

…………………………………………………

ΠΑΛΙΟ ΜΕΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΔΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ http://zagalisa.gr

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ και ΠΟΜΑΚΩΝ. Μια νέα σελίδα στην ιστορία. Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία  >(2015)

Κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ποτέ ότι οι ιστορικές συγκυρίες θα λειτουργούσαν έτσι, ώστε να συνεργαστούν πολιτικά και εθνικά οι Πομάκοι με τους Κούρδους.

Η πλατφόρμα συνεργασίας όλων των μη τουρκικής καταγωγής εθνοτήτων είναι το κόμμα HDP, το οποίο στις τελευταίες τουρκικές εκλογές (7.6.2015) ξεπέρασε το άθλιο όριο του 10% που έθεσε η Τουρκία, ως εμπόδιο εισόδου των Κούρδων στη βουλή.

Η Ζαγάλισα στα πρώτα χρόνια της έκδοσής της είχε κατ΄ επανάληψη παραλληλίσει την κατάσταση των Πομάκων με αυτή των Κούρδων και για αυτό είχε προωθήσει το σύνθημα: Είμαστε οι Κούρδοι της Ελληνικής Θράκης.

Και, να, που τώρα, Πομάκοι και Κούρδοι συνεργάζονται κάτω από τη σκέπη του HDP.

Η αφύπνιση των Κούρδων συμπαρασύρει όλες τις εθνοτικές ομάδες μέσα στην Τουρκία. Το ποτάμι δεν έχει γυρισμό.

Η προεκλογική εκστρατεία του HDP είχε ως στόχο να συστρατευθούν με το κόμμα όλες οι μειονοτικές ομάδες της Τουρκίας. Ένα από τα προεκλογικά σήματα που χρησιμοποίησε ήταν ένα μεγάλο δένδρο που τα κλαδιά του περιελάμβαναν τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας.

Το σήμα – δένδρο του HDP περιλαμβάνει Κούρδους, Πομάκους, Βόσνιους, Τσερκέζους, Αλβανούς, Γεωργιανούς, Άραβες, Ρωμά, Λαζούς, Έλληνες, Αρμένιους, Ασσύριους, Τατάρους, Αλεβίτες κ.α.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, ότι «η σημερινή νίκη αποτελεί μια συλλογική νίκη των Κούρδων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Αλεβιτών, των Σουνιτών, των Χριστιανών, των Γιεζίντι, όλων αυτών δηλαδή που βρίσκονται στο περιθώριο».

Να σημειωθεί ότι μειονοτικούς εκπροσώπους αναγκάστηκαν να έχουν και άλλα κόμματα. Έτσι, εκτός των άλλων, στο τουρκικό κοινοβούλιο εξελέγησαν για πρώτη φορά οι Γιεζίντι (Αλή Αταλάν και Φελεκτάς Ούκα, HDP), οι Ρωμά (Οζκάν Πουρσού, CHP), οι Αρμένιοι βουλευτές, για πρώτη φορά μετά από το 1964 (Γκάρο Παϊλάν, HDP, Μαρκάρ Εσαγιάν, ΑΚΡ, Σελίνα Ντογάν, CHP), οι Ασσύριοι (Έρολ Ντόρα, HDP), Αλεβίτες κ.α.

Το HDP έλαβε 13,1% ποσοστό των ψήφων ήτοι 6.052.000 ψήφους και εξέλεξε 82 βουλευτές. Δηλαδή μια ολόκληρη Ελλάδα μέσα στην Τουρκία. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών;

Δεκάδες χιλιάδες ψήφους (52.946) έλαβε και στην ανατολική Θράκη. Στην ίδια την Κωνσταντινούπολη έλαβε το 12,47% των ψήφων (1.030.761)!

Πολλοί Κούρδοι ψηφίζουν το κόμμα του Ερντογάν, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι πελατειακοί μηχανισμοί ήταν ανέκαθεν ισχυροί στο Κουρδιστάν.

Εάν όλοι οι μη Τούρκοι ψήφιζαν το HDP, θα έπαιρνε πάνω από 35%.

Αυτή είναι η πραγματική εθνολογική σύνθεση της Τουρκίας. Ποιος από τους άθλιους, ανίκανους και κομπλεξικούς που χειρίζονται τις εθνικές μας τύχες ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα;

Αλλά αυτοί οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ανίκανοι να προστατέψουν μέσα στην Ελλάδα μια χούφτα Πομάκους… Πώς είναι δυνατόν να ασχοληθούν και με το εσωτερικό της Τουρκίας;

Όπως χρεωκόπησαν οικονομικά την Ελλάδα, έτσι την χρεωκόπησαν και εθνικά. Εάν είσαι κάτοικος της Θράκης και διαθέτεις ένα δράμι φαιά ουσία (όσο πάει εκλείπει και αυτή στη Θράκη…), τότε καταλαβαίνεις…

Τεύχος 79, Ιούνιος – Ιούλιος 2015

…………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Η Τουρκία ετοιμάζεται να πάρει εδάφη από την Ελλάδα

………………………………………………………………………………