ΜΜΕ: Το Ιράν “πλησίασε” τις θέσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΜΕ: Το Ιράν “πλησίασε” τις θέσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας 

Η Τεχεράνη απέσυρε το αίτημά της να αφαιρεθεί το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση του JCPOA, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το τηλεοπτικό κανάλι, αυτή η απαίτηση της ιρανικής πλευράς ήταν το κύριο εμπόδιο στις προσπάθειες αποκατάστασης της πυρηνικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, στην απάντησή του στο σχέδιο πυρηνικής συμφωνίας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράν δεν ζήτησε να διαγραφεί το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ.

Το Ιράν απέστειλε τη Δευτέρα στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , Josep Borrell, την απάντησή του σχετικά με το προτεινόμενο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας για την αποκατάσταση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και εξέφρασε επίσης τη γνώμη του για τα «εναπομείναντα ζητήματα» των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ χαρακτήρισε εποικοδομητική την απάντηση του Ιράν στην πρόταση για την πυρηνική συμφωνία και είπε ότι διαβουλεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω βήματα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή.

Το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ιράν υπέγραψαν μια πυρηνική συμφωνία – το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε την άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Τον Μάιο του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν από το JCPOA και επανέφεραν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Σε απάντηση, το Ιράν ανακοίνωσε σταδιακή μείωση των υποχρεώσεών του βάσει της συμφωνίας, παραιτώντας τους περιορισμούς στην πυρηνική έρευνα, τις φυγόκεντρες και το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου.

Στη Βιέννη διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του JCPOA και την άρση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης. Τον Δεκέμβριο του 2021, τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για δύο προσχέδια συμφωνιών, στα οποία η ευρωπαϊκή πλευρά περιλάμβανε τις θέσεις του Ιράν. Σύμφωνα με τον Ιρανό εκπρόσωπο Μπαγκέρι Κιάνι , οι συνομιλίες πήγαιναν καλά, αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις , εκτίμησε την πρόοδο στη Βιέννη ως μέτρια, προτρέποντας την Τεχεράνη να λάβει το θέμα σοβαρά. Με την επιστροφή των εκπροσώπων στις πρωτεύουσές τους στα τέλη Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για αυτό. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων για το JCPOA πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα στις 29-30 Ιουνίου.

Νωρίτερα, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη , Μιχαήλ Ουλιάνοφ , δήλωσε ότι μια συμφωνία για την αποκατάσταση του JCPOA θα μπορούσε να επιτευχθεί «κυριολεκτικά τις επόμενες ημέρες».

ΠΗΓΗ

………………………………………………………………………………….