Θα τα ζήλευε και o Goebbels τα γερμανικά ΜΜΕ: Το καλό νέο της ημέρας: το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης για το φυσικό αέριο!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ανακοινώθηκε το ύψος της έκτακτης εισφοράς+2,419 σεντ ανά κιλοβατώρα* (1)φυσικού αερίου που θα καταβάλουν οι καταναλωτές στη Γερμανία. Το καλό νέο της ημέρας:

*+300% αύξηση (περίπου, ίσως και περισσότερο) της βασικής τιμής φυσικού αερίου

Γερμανικός χειμώνας με έκτακτο τέλος για το φυσικό αέριο

(1) Πρόκειται για μια έκτακτη εισφορά, η οποία ουσιαστικά στηρίζει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Uniper –που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης – προκειμένου να πληρώσουν χωρίς προβλήματα το πανάκριβο πλέον, εισαγόμενο φυσικό αέριο.

BINTEO (D)

Βλ. και

ΑΕΡΙΟ -ΔΩΣΕ ΧΡΗΜΑ- ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ… 300% ΠΑΝΩ Η ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2023 !

…………………..

ICE: οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 2.600 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των συναλλαγών την Τρίτη ( 16-8-2022 ) ξεπέρασαν το ορόσημο των 2.600 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 13%, σύμφωνα με το χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.
.
Στο άνοιγμα, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για την προμήθεια φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο (σύμφωνα με τον δείκτη του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμβου TTF) ήταν περίπου 2.418 δολάρια, στη συνέχεια διορθώθηκε και έπεσε κάτω από τα 2.400 δολάρια. Την ίδια ώρα, το ελάχιστο έφτασε τα 2348 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
.
Ωστόσο, από τα μέσα της ημέρας, οι τιμές άρχισαν να αυξάνουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Στις 13:43 ώρα Μόσχας ξεπέρασαν τα 2.500 δολάρια και στις 15:42 ξεπέρασαν το όριο των 2.600 δολαρίων. Στις 15:52 ώρα Μόσχας, το υψηλό της τιμής ήταν 2631,7, το οποίο είναι 13,3% υψηλότερο από την τιμή διακανονισμού την προηγούμενη μέρα.
.
Η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετώπισε κατάρρευση φυσικού αερίου πέρυσι. Οι ειδικοί απέδωσαν την εμφάνισή του στον περιορισμένο εφοδιασμό από μεγάλους προμηθευτές, στα χαμηλά επίπεδα πληρότητας των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου (UGS) στην Ευρώπη και στην υψηλή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ασία.
.
Τώρα η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση λόγω της συνεχιζόμενης έντασης με προμήθειες από τη Ρωσία. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία: οι προμήθειες μέσω του Nord Stream και μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά και ο αγωγός Yamal-Europe σταμάτησε εντελώς.
Η μέση μηνιαία τιμή διακανονισμού των πλησιέστερων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο ICE, σύμφωνα με το RIA Novosti, εκτινάχθηκε σχεδόν 50% τον Ιούλιο – σε περίπου 1.805 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα από 1.180 δολάρια τον Ιούνιο, ενώ στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού δεν ξεπέρασε τα 500 δολάρια. Τέτοιες επίμονα υψηλές τιμές δεν έχουν παρατηρηθεί στην ιστορία των κόμβων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 1996.
…………………………………………….